REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors nuo mokamo stovėjimo rinkliavos automatų įrengimo ir veikimo pradžios uostamiestyje praėjo daugiau nei mėnuo, kiekvieną savaitę miestiečiams iškyla vis naujų klausimų.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas paskutiniųjų toks: „Kodėl „parkomatai“ noriai pinigus ryja po darbo valandų ar savaitgaliais, kai už stovėjimą apmokestintose zonose mokėti nereikia?“

REKLAMA

Šį klausimą „Autosalonui“ uždavė klaipėdietis, apmokestinamoje zonoje automobiliu apsilankęs pirmą kartą savaitgalį. Žmogus nebuvo girdėjęs apie tai, jog egzistuoja „nemokamos“ valandos, todėl įmetė kelias monetas ir gavo talonėlį. Ir tik kitą dieną jis sužinojo, jog mokėjo be reikalo - savaitgaliais to daryti nereikia.

„Kodėl elgiamasi taip nesąžiningai? Jei mokėti nereikia, kodėl „parkomatas“ priima pinigus? Tai panašu į paprasčiausią apgavystę. Po darbo valandų ir savaitgaliais užblokuotų tą skylutę, kur reikia mesti pinigus, ir nebūtų apgaulės. Arba išspjautų „parkomatas“ per klaidą įmestus pinigus, ir visi - laimingi“, - sakė žmogus.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkliavos automatus eksploatuojančios VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ (KKT) direktorius Gintaras Neniškis sako, kad tokia tvarka galioja ne tik Klaipėdoje, tačiau ir Kaune bei Vilniuje - esą kitaip vairuotojai patirtų nepatogumų.

„Įsivaizduokite tokią situaciją: mokamoje zonoje pastatote mašiną sekmadienį, ir žinote, kad čia ji stovės ir dalį pirmadienio, kai mokėjimas jau privalomas. Sumokate sekmadienį už tas pirmadienio valandas, ir nebereikia tuo rūpintis pirmadienį 8 valandą ryto“, - aiškina G. Neniškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, automato išduodamame bilietėlyje yra nurodytos valandos, nuo kada jis galioja. Jei už jį buvo sumokėta sekmadienį, galiojimas prasidės pirmadienio rytą.

„Įvažiuojant į apmokestinamą zoną bet kurioje į ją vedančioje gatvėje stovi ženklai, kad stovėjimas apmokestinamas darbo dienomis nuo 8 iki 18 valandos. Pagaliau ši informacija yra ant automato, todėl, manau, suklysti tikrai nedaug šansų.

O jei žmogus žioplas, ką padarysi. Kiti net neranda, kur monetas mesti, todėl nieko nuostabaus, kad ženklų nemato. Jei matytų, kas rašoma to automato monitoriuje, problemų nebūtų. Spaudi žalią mygtuką - gauni bilietėlį, spaudi raudoną - atgauni pinigus“, - teigė įstaigos direktorius.

REKLAMA

G. Neniškio teigimu, tam tikromis valandomis ar dienomis pinigų nepriimantys „parkomatai“, kaip ir grąžą duodantys arba banknotus priimantys rinkliavos automatai, yra mitas.

„Nė viename Europos Sąjungos mieste tokių „parkomatų“ gatvėse matyti neteko. O jeigu ir būtų galima juos užprogramuoti neveikti tam tikrą laiką, vairuotojai patirtų nepatogumų“, - sakė KKT vadovas.

Nėra „parkomato“? Jis gali atsirasti

Kol kas vairuotojai mokėti už stovėjimą raudonojoje ir geltonojoje zonose vengia - vieni paprasčiausiai pastato mašiną ir nueina savo reikalais, kiti automobilius palieka aplinkinių namų kiemuose ar prie įstaigų, kur mokėti už stovėjimą nereikia.

REKLAMA

Tačiau toks vairuotojams miesto valdžios užkrautos problemos sprendimo būdas gali gyvuoti neilgai - pirma, įvažiavimą „svetimiems“ į gyvenamųjų namų kiemus žadama apriboti draudžiamaisiais ženklais, antra, tos įstaigos, kurioms priklausančioje teritorijoje automobilius statyti galima nemokamai, gali tokį „malonumą“ apmokestinti.

„Panašius planus svarsto „Klaipėdos“ viešbutis, prie kurio dabar automobilius galima statyti nemokamai. Ten mes įrengti „valstybinių“ rinkliavos automatų neturėjome teisės, tačiau juos pasistatyti gali pats viešbutis“, - „Autosalonui“ teigė G. Neniškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kaip elgtis joms priklausančioje teritorijoje, vadinamąja raudonąja linija paženklintoje zonoje, privačios struktūros turi teisę spręsti pačios.

Kol kas nemokamu „parkavimu“ gali džiaugtis tie, kurie stato savo mašinas prie dviejų didesnių parduotuvių centrinėje miesto zonoje - prie „Norfos“ Liepų gatvėje ir prie „Iki“ Ligoninės bei Šaulių gatvėse.

„Norfos“ stovėjimo aikštelės formaliai yra kaimyninio namo kiemas, todėl „parkomato“ čia ir nėra. O prie „Iki“ parduotuvės automobilių statymą nurodo ženklai - toje Šaulių gatvės pusėje, kurioje yra parduotuvė, mašiną galima palikti dviem valandoms, o analogiškoje Ligoninės gatvės pusėje - neribotam laikui. Tačiau viskas priklauso nuo parduotuvės - jei „Iki“ prekybos tinklo savininkai sugalvos apmokestinti stovėjimą, tokia bus jų valia“, - paaiškino G. Neniškis.

Tomas Gukauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų