REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos krepšiniui išgyvenant ne pačius geriausius laikus, vienas didžiausių šios šalies sporto portalų esports.lv nutarė pasidomėti, su kokiomis problemomis šį sezoną susiduria du stipriausi Latvijos klubai - Rygos ASK ir Rygos „Barons“.

REKLAMA
REKLAMA

Rygos ASK.

Latvijos sostinės klubas puikiai pradėjo 2008/2009 sezoną: buvo demonstruojami geri rezultatai, surinkta stipri sudėtis. Tačiau lapkričio pabaigoje pasigirdo pirmosios kalbos apie komandos finansinius sunkumus. Pirmasis ekipą paliko serbų puolėjas Milutinas Aleksičius. ASK kalbėjo, kad sutartis buvo nutraukta dėl prastų žaidėjo rodiklių, tačiau dabar akivaizdu, kad tai buvo netiesa. Vėliau M.Aleksičiaus pavyzdžiu pasekė ir kiti legionieriai: Corey Breweris, Ricardo Marshas, Bruno Šundovas. Gruodžio pabaigoje sklido įvairios kalbos apie ASK finansinę padėtį, tačiau galiausiai spaudos konferencijoje buvo įvardinta ne tokia niūri Rygos klubo ateitis.

REKLAMA

Kai ekipoje žaidė stiprūs legionieriai, buvo dvi medalio pusės. Gerai, nes vietiniai žaidėjai, rungtyniaudamai bei treniruodamiesi kartu su užsieniečiais, įgavo vertingos patirties, patobulėjo. Blogai, nes latviai daugiausiai šildė suoliuką, pagrindinės minutės aikštėje atiteko amerikiečiams, kroatui, serbui. Dabar buvę atsarginiai (E.Kalve, D.Bertanis, R.Grafas) turi progą pasireikšti. Latvijos rinktinės strategas Kęstutis Kemzūra gali mažiau nerimauti – potencialūs rinktinės kandidatai gauna užtenkamai žaidybinio laiko.

REKLAMA
REKLAMA

ASK išlikimo klausimas dar sklando ore. Klubo vadovybė pareiškė, kad dabar svarbiausia baigti sezoną be skolų žaidėjams. Tačiau tai - sunkiai įgyvendinamas tikslas. Neoficialiai skelbiama, kad ekipos skolos yra ne mažesnės nei 800 tūkst. eurų (2,76 mln. litų).



Rygos „Barons“.

Šiemet „Barons“ pasižymi chaotišku ir padriku komandos komplektavimu: nuo sezono pradžios jau atleisti dešimt krepšininkų. Žaidėjai yra reguliariai keičiami ir net sunku suprasti kokį krepšinio stilių demonstruoja ši komanda. Vienu momentu ekipa tapo „amerikietiška“, su 5 JAV krepšininkais rikiuotėje. Tačiau greitai šis skaičius sumažėjo. Atrodo, nemažai įtakos tam turėjo vieša nuomonė, kurią patvirtino klubo vadovo Ivo Zonne žodžiai: „Šiais laikais yra nepopuliaru ekipoje turėti tiek juodaodžių amerikiečių, todėl mes atsižvelgsime į tautiečių nuomonę ir atsisuksime į vietinius žaidėjus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Charlesas Rhodes, kuris turėjo tapti ekipos lyderiu, nepateisino puoselėtų vilčių. Anot I.Zonne, 204 cm ūgio amerikietis gerai žaisdavo tik prieš silpnas komandas, o aukštesniame lygyje „jo galimybės pasibaigdavo“. Ch.Rhodes taip pat apkaltintas „neigiamos auros sėjimu komandoje“. Europos taurės turnyre puolėjas mesdavo po 12,7 taško ir atkovodavo po 3,2 kamuolio. Klubo vadovo žodžiais, dabar žvalgomasi į latvius R.Gabranį, R.Grafą, E.Kalve, S.Valterį.

„Prieš Naujuosius metus mums nepavyko sukirsti rankomis su įžaidėju Robertu Štelmaheriu, bet galbūt taip ir geriau“, - sakė I.Zonne.

REKLAMA

Dabar ekipos lyderiais tapo du latviai – Armandas Škėle bei Kasparas Beržinis. Sklandė gandai, kad „Barons“ domisi 35 metų amerikiečiu Tony Delku, tačiau abiems pusėms nepavyko galutinai susitarti. Latviai nerizikavo atsižvelgę į solidų veterano amžių, nors ir buvo pasiruošę pakloti buvusio NBA žaidėjo reikalaujamą sumą – 20 tūkst. JAV dolerių (apie 53 tūkst. Litų) per mėnesį.

Grandų ateitis

Pastaraisiais metais geriausių Latvijos klubų biudžetai žymiai išaugo, tačiau dabar grandai susidūrė su finansinėmis problemomis. Švaistymasis dideliais pinigais jau tapo istorija. Tačiau kaip išlaikyti gerus rezultatus? Legendinis latvių krepšininkas Valdis Valteris siūlo sprendimą: ieškoti gerų žaidėjų už kuo mažesnę kainą.

REKLAMA

Šalies krepšinio istorijoje yra nemažai panašių pavydžių, tačiau šiemet yra, ko gero, vienintelis amerikietis Ronaldas Clarkas, atstovaujantis „Valmiera“ (19,7 taško, 7,4 atkovoto kamuolio, 3,2 rezultatyvaus perdavimo BBL pirmenybėse).

Norint surasti pastiprinimą už nedidelę kainą, būtina nuveikti tinkamus darbus „skautavimo“ srityje. Dar 2007 metais ASK generalinis direktorius Girts Kalnins šnekėjo: „Nereikia didelių sugebėjimų surasti žaidėją vertą 300-500 tūkstančių algos ir gauti atitinkamą naudą aikštėje. Tikras meistriškumas yra „ištraukti“ krepšininką su 80-100 tūkstančių alga, tačiau kuris aikštėje žaistų lyg būtų vertas 250 tūkstančių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų