REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visus praėjusius metus fiksuotas mažėjantis noras pirkti būstą šiemet sausį virto apatija, byloja pirminė Registrų centro nekilnojamojo turto sandorių statistika. Perkančiųjų mažėja ne keliais procentais, o kartais.

REKLAMA
REKLAMA

Jau praėjusiais metais potencialių pirkėjų norą įsigyti butą ar namą sumažino į neregėtas aukštumas pakilusios turto kainos, gerokai sugriežtėjo ir bankų kreditavimo politika, pakilo palūkanos ir maržos, prisidėjo artėjančio sunkmečio nuojautos, o šiemet pirkėjų motyvacija dar labiau sumažėjo.

REKLAMA

Vytas Zabilius, „Ober-Haus“ generalinis direktorius, įsitikinęs, kad dabar bene svarbiausias stabdys – kritę vartotojų lūkesčiai.

Jis svarsto, kad pirkėjų aktyvumą ir nekilnojamojo turto rinką svariai galėjo paveikti ir naujos valdžios veikla gruodį dėliojant ir tvirtinant mokesčių reformą.

Darius Jasinskis, „Danske“ banko Produktų valdymo departamento direktorius, sako, kad nors dar nėra statistikos apie suteiktus kreditus ir klientų aktyvumą sausį, tačiau teigia, jog jaučiamos būsto paskolų norinčių klientų srauto bankuose sumažėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet iš esmės nepasikeitė ir bankų kreditavimo politika, t.y. sąlygos išlieka tokios pat griežtos, maržos didesnės nei prieš metus, o potencialius paskolų vartotojus suvilioti galėtų tik kiek sumažėjusios palūkanų normos, ypač paskolų eurais.

Ponas Zabilius svarsto, kad taip stojant rinkai būtina imtis priemonių, o prie to turi prisidėti ir bankai su valdžia. „Reiktų skatinti ir naujų būstų statybas, nes tai vienas iš ekonomikos variklių, biudžetas daug gauna mokesčių pavidalu. Šiandien neturime jokių žinių iš Vyriausybės, ką ji planuoja dėl pasatų renovavimo. Tačiau manau, kad valdžia turėtų grįžti prie skatinimo, naštos palengvinimo bent nuosmukio laikotarpiu“, – svarsto p. Zabilius.

Tiesa, jis pats sako, kad dar anksti tikėtis veiksmų iš naujosios valdžios, nes ši dirba tik pusantro mėnesio, tačiau ragina ją nepamiršti, kad vienas iš jos veiklos prioritetų turėtų būti ir naujų būstų statybos, modernizavimo procesų skatinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų