REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusio Lietuvos krašto apsaugos ministro Juozo Oleko šmeižikiškus pareiškimus apie esą prastesnius mūsų kaimynių laivus paneigė Estijos karinių jūrų pajėgų vadas Igoris Schvede. Pasak „Respublikos“ kalbinto karininko, Estija labai patenkinta savo laivais. Jais patenkinta ir NATO.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs ministras melavo

Vakar „Respublikoje“ išspausdintame interviu buvęs Krašto apsaugos ministerijos vadovas J. Olekas įrodinėjo, kad Lietuvos pasirinktas dviejų prieš 25 metus pagamintų laivų už 191,5 mln. litų įsigijimas buvo pats geriausias variantas. Buvęs ministras leido suprasti, kad estams ir latviams ne taip pasisekė.

REKLAMA

I. Schvede, Estijos karinių jūrų pajėgų vadas, patikino: estai džiaugiasi įsigiję tris britų „Sandown“ klasės laivus už 800 mln. Estijos kronų (apie 176 mln. litų). Už šią sumą estai gavo ne tik laivus, bet ir jų modernizavimo paslaugas bei specialią minų paieškai ir naikinimui reikalingą techniką.

„Esame patenkinti savo laivais. Jie pademonstravo itin gerus rezultatus“, - „Respublikai“ teigė I. Schvede.

Pasak estų karininko, jo šalies įsigytais minų medžiojimo laivais patenkinti ir NATO karininkai. „NATO greitojo reagavimo pajėgų vadovai pozityviai atsiliepė apie mūsų laivus, jie buvo itin patenkinti mūsų laivų įgulos parengimu ir laivų įranga“, - tvirtino I. Schvede.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar Estija galės įgyvendinti NATO keliamus tikslus, I. Schvede net negalvodamas atsakė: „Taip“. „Mes turime daug operacijų galinèius atlikti laivus su gerais sonarais ir geromis minų naikinimo sistemomis“, - neslėpė Estijos karinių jūrų pajėgų vadas.

Modernizuos, bet protingai

Estų įsigyti pigesni britų minų medžiojimo laivai yra modernizuoti ir gali vykdyti kiek Estijos, tiek NATO keliamas užduotis. Estaiplanuoja modernizuoti ir kai kurią laivų įrangą, tačiau tai ketina daryti protingai.

„Planuojame modernizuoti šiuos laivus, tačiau tai darysime žingsnis po žingsnio, viską gerai išanalizavę. Visa technika visuomet turi būti tobulinama, - sakė I. Schvede. - Dabar ji tenkina mūsų keliamus tikslus, todėl jokių didelių darbų neatliekame“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Schvede diplomatiškai išsisuko nuo klausimo apie J. Oleko įsigytus laivus. Paklaustas, ar rinktųsi tai, ką dabar turi Estija, ar buvusio Lietuvos KAM vado minų medžiojimo laivus, I. Schvede atsakė, kad apie tai galėtų spręsti tik pamatęs lietuvių pirkinį.

Komentaras

Algimantas Matulevičius


Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas

Seimo NSGK negalėjome smulkiai analizuoti šių laivų, nes paprasčiausiai neturime tokių ekspertų. Šituos dalykus labai sunku patikrinti. Yra labai daug sudėtinių dalių, kur gali išversti ir taip, ir anaip, gali visuomet pasiteisinti, sakyti: ten prastesni prietaisai, metais mažiau praplaukiojęs laivas ir panašiai.

REKLAMA

Iš karto kyla abejonių dėl kainos. Trys komitetai - estų, latvių ir mūsų - bandėme siūlyti spausti savo štabus ir ministerijas pirkti ginkluotę kartu, tuomet tai būtų solidžiau ir galbūt pigiau kainuotų. Tačiau yra atitinkami interesai. Lietuvoje nėra efektyvaus kontrolės mechanizmo. Per 19 metų už nešvarius dalykus niekas nėra nubaustas. Kai tik kokie pirkimai, visuomet iškyla skandalas.

Pirkimus daro ne ministrai. Su jais derina. O daro intendantinės tarnybos, ten yra nemažai publikos, kurią ir ministrą skiria labai daug grandžių. Jie atneš tiek popierių, taip „įrodys“, kad maža nepasirodys.

Matyti, kad ministerijose, tarp jų ir Krašto apsaugos ministerijoje, lėšos lengvai ateina, lengvai ir išeina.

Perkant karinę techniką didelio viešumo negali būti, tačiau laivas nėra tas dalykas, kuris būtų labai slaptas. Šiuo atveju Parlamentas turi reikalauti iš kontrolės institucijų aiškiai pasakyti: yra pažeidimas ar jo nėra.



Sergejus Tichomirovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų