REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Toliau tęsiame įdomių investicijoms Kinijos verslo sričių analizę. Šį kartą apžvelkime telekomunikacijų sektorių.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kitose pasaulio šalyse, Kinijoje fiksuoto ryšio abonentų skaičius krinta, o mobiliojo ryšio ir interneto vartotojų daugėja. Šiuo metu Kinijoje yra beveik 650 milijonų mobiliojo ryšio abonentų ir šis skaičius toliau auga, o mobiliojo ryšio skvarba siekia apie 50 proc. Nors šis skaičius nėra didelis, palyginti su išsivysčiusiomis šalimis, kur skvarba siekia 100 proc., bet nuo Indijos ar Afrikos šalių, kur ji siekia apie 30 proc., kinai jau atsiplėšė. Kaip ir kitų Azijos šalių gyventojams, kinams, ypač jaunimui, būdinga silpnybė elektronikai, taigi ir mobiliesiems telefonams.

REKLAMA

Specialistai prognozuoja, kad Kinijos mobiliojo ryšio ir plačiajuosčio interneto vartotojų skaičius toliau sparčiai augs bei bus sėkmingai įvestas 3G ryšys. Dėl to telekomunikacijų kompanijų pajamos ir pinigų srautai turėtų sparčiai didėti.

Tiesa, ateityje Kinijos telekomunikacijų įmonių, kaip ir kitose pasaulio šalyse laukia didelis iššūkis – interneto telefonijos („VoIP“) skverbimasis į bevielį ryšį, tačiau kol kas tai yra tolimos ateities grėsmė, o ne realus pavojus.

REKLAMA
REKLAMA

Kinijoje telekomunikacijų sektorius yra griežtai valstybės reguliuojamas, tai ypač pasireiškė pernai, kai valdžia nusprendė paskirstyti rinkos dalyvių įtaką ir padidinti konkurenciją. Vyriausybės nurodymu šešios iki tol veikusios įmonės buvo priverstos susijungti į tris, teikiančias mobiliojo, fiksuoto ryšio ir plačiajuosčio interneto paslaugas: „China Mobile“, „China Unicom“ ir „China Telecom“. Pirmosios dvi yra GSM standarto mobiliojo ryšio tiekėjai, tuo tarpu „China Telecom“ tiekia CDMA standarto ryšį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenorėčiau vertinti reorganizavimo motyvų, tačiau pasirinktas reorganizacijos būdas tikrai vertas pagyrimo. Kinai siekė, kad ateityje telekomunikacijų sektorius neturėtų vieno aiškaus lyderio ir panašu, kad jiems tai pavyks. Nors iš pirmo žvilgsnio „China Mobile“, kuri Kinijoje užima 70 proc. mobiliojo ryšio rinkos ir yra didžiausia pasaulyje mobiliojo ryšio tiekėja, toliau lieka ryškiu rinkos lyderiu bei finansiškai stipriausia kompanija, tačiau atidesnis žvilgsnis rodo, kad ateityje kiti konkurentai turėtų sustiprėti.

REKLAMA

Po reorganizacijos „China Mobile“ atiteko mažiausia fiksuoto ryšio tinklo dalis. Tai apriboja plačiajuosčio interneto plėtros galimybes, o 3G ryšio diegimas pareikalaus daug investicijų, arba šis ryšys nebus toks pelningas koks galėtų. 3G ryšiui, nors tai ir mobiliojo ryšio standartas, labai svarbus didelis fiksuoto ryšio tinklas, nes jo panaudojimas stipriai sumažina duomenų perdavimo kaštus. Be to, „China Mobile“ bus sudėtinga įgyvendinti vadinamąją „trigubo žaidimo“ (angl. „triple play“) schemą, kai viena įmonė siekia teikti tiek mobilaus, tiek fiksuoto ryšio paslaugas, bei internetą ir kabelinę televiziją. Dar vienas apribojimas šiai kompanijai – diegdama 3G ryšį ji turės naudoti brangesnę Kinijoje sukurtą TD-SCDMA technologiją, tuo tarpu konkurentai galės remtis labiau išvystytais ir pigesniais tarptautiniais standartais.

REKLAMA

Panašu, kad iš reorganizacijos daugiausiai naudos gavo „China Unicom“, kuri gavo didelį fiksuoto ryšio tinklą ir leidimą naudoti WCDMA standartą diegiant 3G ryšį. Be to, kompanija išliko antra pagal dydį mobiliojo ryšio tiekėja šalyje. Kurį laiką įmonės pelningumas ir pajamos bus gerokai mažesni, nei „China Mobile“, teks daug investuoti į mobiliojo ryšio tinko plėtimą, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje, kai bus įvykdytos visos investicijos jėgos gali išsilyginti, ypač jei šalies valdžia toliau globos „China Mobile“ konkurentus. Turėdama didelį fiksuoto ryšio tinklą „China Unicom“ galės gerokai sumažinti 3G ryšio kaštus ir taip sėkmingai konkuruoti su „China Mobile“. Ne be reikalo ispanų „Telefonica“ dar prieš reorganizaciją įsigijo dalį „China Netcom“, vėliau tapusios „China Unicom“ dalimi, akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„China Telecom“ stiprioji pusė yra didžiausias fiksuoto ryšio tinklas, leidžiantis plėsti plačiajuosčio interneto ir 3G ryšio verslus. 3G ryšiui plėtoti „China Telecom“ gavo teisę naudoti CDMA-2000 technologiją. Šis pasirinkimas – ne toks parankus kaip „China Unicom“, bet geresnis nei „China Mobile“. CDMA standartas kol kas plačiau naudojamas tik JAV ir keliose kitose šalyse, todėl pagrindinis jo trūkumas – menkas suderinamų telefono aparatų pasirinkimas. Tačiau ir šios įmonės perspektyvos yra neblogos.

Žvelgiant iš šalies, akivaizdu kad telekomunikacijų sektoriaus įmonės pačios turi geras perspektyvas, o jų plėtra turės didelę įtaką visos Kinijos ekonomikai. Suskaičiuota, kad per artimiausius trejus metus šios kompanijos vien į 3G ryšio plėtrą investuos apie 100 milijardų JAV dolerių, o bendros išlaidos 3G produktams ir paslaugoms Kinijoje per tą patį laikotarpį sudarys apie 300 milijardų JAV dolerių. Be to, laukia didelės investicijos į mobiliojo ryšio tinklą, iš kurių labai pasipelnys tokie mobiliųjų telefonų ir įrangos tiekėjai kaip biržoje kol kas nelistinguota „Huawei Technologies“, listinguota „ZTE“ bei tarptautiniai žaidėjai: „Alcatel-Lucent“, „Nokia“, „Motorola“ ir „Ericsson“.

Kitame straipsnyje toliau ieškosime dėmesio vertų Kinijos pramonės šakų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų