REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis į parlamentarų klausimus dėl programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) finansavimo atsako lakoniškai. „Žinokit, neduosiu, nes neturiu (pinigų - aut.)“, - į Seime Vyriausybės valandos metu pateiktą klausimą, ar šiai programai ras papildomų lėšų, atsakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

VEKS finansavimo klausimas pastarąsias savaites svarstomas parlamentiniuuose komitetuose bei komisijose, tačiau sprendimo, ką daryti - atsisakyti dalies programos ar rasti lėšų jų finansavimui, vis dar nėra.

REKLAMA

Penktadienį į Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą VEKS finansavimo klausimu kviečiami premjeras Andrius Kubilius, finansų ministras Algirdas Šemeta bei kultūros ministras R.Vilkaitis.

Trečiadienį šio komiteto posėdyje dalyvavęs kultūros ministras tvirtino, kad kartu su kultūros projektų operatoriais peržiūrėjus programą rasta, kaip sutaupyti dalį nuo 2008 metų pradžioje buvusio planuoto per 40 mln. litų siekusio VEKS biudžeto. Tačiau, pažymėjo ministras, ir apkarpyti projektai viršija realias galimybes beveik 7 mln. litų, nes šių metų biudžete realiai numatyti 25 mln. litų. Ministras esą taip pat sakė gavęs premjero A.Kubiliaus atsakymą, kad papildomų pinigų skirta nebus.

REKLAMA
REKLAMA

VEKS direktorės Elonos Bajorinienės teigimu, aiškumas, kad pinigų nebus skirta daugiau, „geriau nei neaiškumas“, tačiau ji sakė, kad neradus papildomų pinigų verta galvoti apie programos atsisakymą.

Trečiadienį A. Kubilius sudarė darbo grupę, kuri analizuos VEKS ir Lietuvos tūkstantmečio programų įgyvendinimą. Darbo grupė, kuriai vadovauja Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis, teiks premjerui pasiūlymus, kaip koordinuoti šias programas ir spręsti jų įgyvendinimo problemas.

Socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovauta Vyriausybė priimtu nutarimu 2008 metų pradžioje numatė 40 mln. VEKS meninėms programoms. Tačiau jau pirminiame 2009 metų biudžeto projekte, sudarytame dar G.Kirkilo vadovaujamo ministrų kabineto, VEKS buvo numatyta skirti dvigubai mažiau - 20 mln. litų. Po rinkimų A.Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė peržiūrėjo paveldėtą biudžeto projektą ir padidino VEKS finansavimą iki 25 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apgailestavimą dėl nacionalinės programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ biudžeto mažėjimo sausio viduryje išreiškė Europos Komisija per savo atstovybę Lietuvoje.

Vilnius - pirmasis iš Rytų Europos ir Baltijos valstybių sostinių, gavusių prestižiniu laikomą Europos kultūros sostinės statusą. Šį statusą 2005 m. suteikė Europos Taryba. Europos kultūros sostine Vilnius 2009-aisiais tapo kartu su Austrijos miestu Lincu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų