REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet visuomeninė Lietuvos švarinimo akcija „Darom 2009“ rengiama balandžio 18 dieną visuose 60 Lietuvos rajonų. Šią dieną visi Lietuvos gyventojai kviečiami švarinti savo miestą ir gyvenamąją aplinką. Taip pat bus išskirti karštieji taškai, kuriems tvarkyti skiriamas didesnis dėmesys. Šiais metais tikimasi sulaukti daugiau kaip 10 000 dalyvių ir surinkti apie 1 000 tonų atliekų.

REKLAMA
REKLAMA

Akcija prasidės balandžio 18 dienos ryte ir tęsis iki vakaro. Atliekos bus renkamos, rūšiuojamos ir  organizuotai išvežamos į regioninius atliekų tvarkymo centrus.

REKLAMA

Organizatorių tinklo koordinatorė Roberta Burinskaitė teigia, jog šiuo metu visoje Lietuvoje yra apie 500 organizatorių, jų nuolat daugėja. Iš 60 rajonų 51 jau turi atskiras koordinacines grupes. Po akcijos kiekviename mieste ir miestelyje dalyviams planuojama organizuoti kultūros renginius, bendrus pasibuvimus.

„Darom 2009“ rėmėjas stipriausias pasaulio žmogus Žydrūnas Savickas teigia: „Kiekvienas pilietis turi dalyvauti šioje akcijoje – mūsų pareiga tausoti gamtą. Tądien tvarkysiu teritoriją aplink savo namus kartu su kaimynais. Švarioj aplinkoj - sveikas žmogus.“

REKLAMA
REKLAMA

Akcijoje „Darom 2009“ dalyvauja ir didžiausios Lietuvos nevyriausybinės organizacijos vienijančios šimtus tūkstančių žmonių. Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos skautų sąjunga bei kitos organizacijos prisideda organizaciniais darbais bei informacijos sklaida. Sulaukta pagalbos ir iš Lietuvos verslininkų, menininkų bei aktyvių visuomenės veikėjų.

„Darom 2009“ remia LR Aplinkos ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė. Iš dešimties regioninių atliekų tvarkymo centrų akcijoje jau sutiko dalyvauti Šiaulių, Alytaus ir Telšių centrai bei atliekas transportuojančios bendrovės. Su likusiais centrais dar vyksta derinimo darbai.

Idėja rengti „Darom“ arba „Teeme 2008“ kilo grupei estų. Jiems 2008 m. gegužės 3 d. į Estijos miškus ir laukus pavyko sukviesti daugiau nei 50 000 savanorių arba 4% visų Estijos gyventojų ir per vieną dieną surinkti apie 10 000 tonų atliekų. Pernai tą pačią dieną „Darom 2008“ surengta ir Lietuvoje, vėliau – Latvijoje. Pernai mūsų šalyje organizaciniai darbai truko tik 2 savaites, bet pavyko sutelkti 6 000 žmonių. Vilniaus, Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Druskininkų, Šiaulių ir Kazlų Rūdos apylinkėse jie surinko apie 500 t atliekų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų