REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos aludarių asociacija (LAA) tvirtina, kad pastaruoju metu itin aktyviai savo nepasitenkinimą dėl alkoholio akcizų reiškę stipriųjų gėrimų gamintojai kuria dezinformacijos kampaniją.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau degtindariai piktinosi, kad skirtingi alaus ir stipriųjų gėrimų akcizai žlugdo jų verslą, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Degtindariai verkia krokodilo ašaromis?

„Nesinori svaidytis viešais pareiškimais, tačiau alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos viešųjų ryšių kampanija peržengė bet kokias ribas. Degtinės gamintojai net nesibodi pernai užfiksuotą alkoholio vartojimo mažėjimą vaizduoti kaip nacionalinę nelaimę. Deja, nelaimė yra kitur - oficialūs rinkos tyrimų bendrovių ir valstybės institucijų duomenys rodo tą patį, - nepaisant nežymių pokyčių, stipraus alkoholio dalis vartojimo struktūroje Lietuvoje vis dar yra nenormaliai didelė“, - tvirtina LAA prezidentas Saulius Galadauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai alaus akcizai didėjo 10 proc., o degtinės - 20 proc. Alaus akcizas nuo šių metų sausio buvo didinamas 10 proc., o degtinės – 15 proc.

„Degtindarių teiginius apie galimybę papildomai iš aludarių surinkti dar 593 mln. litų, kai visos alaus pramonės apyvarta sudaro 750 mln.litų, vertiname kaip absurdą ir visuomenės mulkinimą“, - teigia S. Galadauskas.

Panaikinus akcizo lengvatas mažiesiems aludariams, šis mokestis jiems didėjo net 120 proc., o natūralios fermentacijos sidro akcizas - 20 proc.

Labiausiai nukentės mažieji


Aludariai tvirtina, kad smulkiųjų verslininkų pardavimas mažėjo apie 5 proc. Etilo alkoholio pardavimas mažėjo 13 proc. Pernai sidro pardavimas, palyginti su 2007 m., nukrito net 25 proc., tad šiemet, padidinus akcizo mokestį 20 proc., tikėtinas dar didesnis sidro pardavimo kritimas žemyn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alaus gamintojų teigimu, skaičiuojant grynojo alkoholio litrais vienam gyventojui, stiprus alkoholis lengvai įveikia alų - atitinkamai 6,3 ir 5,2 litro. Rusijoje šis santykis siekia 3,7 ir 3,7 litro, o Vokietijoje alaus suvartojimas gerokai lenkia stiprų alkoholį - atitinkamai 5,5 ir 1,9 litro.

Aludariai prognozuoja, kad šiemet labiausiai nukentės maždaug 60smulkiųjų alaus daryklų, kurių dalis bus priversta užsidaryti. Didžiosios daryklos, kaip teigiama, taip pat išgyvena sunkmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų