REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinei ekonomikai išgyvenant smukimo laikotarpį toliau krinta ir žaliavinio pieno supirkimo kaina. Nors kainų cikliškumas pieno rinkoje yra įprastas reiškinys, pastaruoju metu pieno kaina nusirito iki rekordinių žemumų.

REKLAMA
REKLAMA

„Agrowill Group“ pieno sektoriaus vadovas Teun Sleurink teigia, kad analogiškas kainų lygis buvo užfiksuotas prieš 30 metų. Tačiau jau daugelį metų Lietuvoje pieno supirkimo kaina yra ne tik mažiausia Europoje, bet ir trečdaliu atsilieka nuo ES vidurkio.

REKLAMA

Pasak didžiausio šalyje pieno kooperatyvo „Lietuviškas pienas“ vadovo Vladislovo Kazakevičiaus, žaliavinio pieno gamintojai Lietuvoje jau daugelį metų yra neefektyviai veikiančių Lietuvos pieno perdirbėjų įkaitai.

„Mūsų šalies žemdirbiai neišgali įsigyti brangios pieno transportavimo technikos, todėl priversti taikstytis su blogiausiomis Europoje pieno supirkimo sąlygomis, – sako V. Kazakevičius. – Lietuvos perdirbėjai naudojasi šia situacija ir užuot efektyviau organizavę gamybą, jie padengia savo neekonomiškumą mūsų sąskaita“.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuviško pieno“ vadovas teigė, kad iki šiol Lietuvoje praktiškai neįmanoma gauti informaciją apie galutinėspieno kainos struktūrą. Tačiau palyginus standartinio 2,5 proc. riebumo pieno supirkimo kainą (š.m. sausio mėn. sudariusią 0,65 Lt/l) su mažmeninės prekybos kaina (3,09 Lt/l), ir atmetus 9 proc. prekybos bei 15 proc. akcizo mokesčius, akivaizdu, kad liūto dalį - daugiau nei pusę pasiima perdirbėjai.

„Esamas pieno supirkimo kainų lygis verčia mus aktyviau ieškoti tarptautinių rinkų ir savo gamybos technologijas planuoti atsižvelgiant į tai, - sakė „Agrowill group“ generalinis direktorius Mindaugas Juozaitis. – Tačiau veiklos prognozes darėme atsižvelgdami į dabartinę rinkos kainą, todėl ši situacija bendrovės veiklos rezultatų neįtakos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų