REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija neigia dujų krizės metu siekusi užvaldyti Ukrainos vamzdynus

Rusija antradienį paneigė Ukrainos kalbas, kuriose Kijevas teigė, kad Maskvos elgesys per praėjusį mėnesį kilusią dujų krizę prodė, jog Rusija turi ilgalaikį siekį užvaldyti Ukrainos dujotiekių tinklą, rašo „Financial Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos ambasadorius prie Europos Sąjungos Vladimiras Čižovas išreiškė idėją, kad Rusijos valstybinis dujų monopolininkas „Gazprom“ galėtų sudaryti konsorciumą su Ukrainos ir ES partneriais. Šio konsorciumo tikslas esą būtų siekis priežiūrėti rusiškų dujų tiekimą Europai.

REKLAMA

Priminsime, kad penktadienį Maskvoje įvyks Rusijos premjero Vladimiro Putino susitikimas su Europos Komisijos prezidentu Jose Manueliu Barroso. Susitikime dalyvaus ir dar 9 eurokomisarai. Tai bus pirmasis toks dvišalis susitikimas nuo pat to laiko, kai Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai per Ukrainos teritoriją.

Praėjusią savaitę Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenko „Financial Times“ pareiškė, kad dujų krizės metu Rusijos tikslas buvo diskredituoti Ukrainą kaip patikimą tranzito partnerę ir „užsitikrinti politinę ir komercinę Ukrainos dujų sistemos kontrolę“.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie šiuos kaltinimus, V. Čižovas pareiškė, kad tai tėra nesąmonės, o tą faktą, kad nuo pat Sovietų Sąjungos subyrėjimo Ukrainos vamzdynų sistema buvo apleista, esą žino visas pasaulis.

„Faktas yra tas, kad dabartinis vamzdynų techninis statusas neatitinka visų pripažįstamų standartų. Faktą, kad iš tranzito gauti pinigai, kurie turėjo būti išleisti vamzdynų priežiūrai, buvo išleisti kažkur kitur, taip pat žino visi“, - teigė Rusijos ambasadorius prie ES.

Praėjusią savaitę Briuselyje viešėjęs V. Juščenko kreipėsi į ES valstybes, kad šios padėtų atnaujinti Ukrainos dujų tranzito tinklą. Teigiama, kad šis Ukrainos prezidento prašymas susilaukė pritarimo, nes V. Juščenko įsipareigojo gerbti Rusijos ir Ukrainos susitarimą, užbaigusį dujų krizę. Šis susitarimas tik pagilins sunkmetį, kurį ir dabar jaučia Ukrainos ekonomika.

Pagal susitarimą taip pat bus panaikintas Šveicarijoje registruotas tarpininkas „RosUkrEnergo“, kuris nuo 2006 metų kontroliavo prekybą dujomis tarp Rusijos ir Ukrainos. Taip esą bus užtikrinta skaidresnė dujų prekybos schema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų