REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lygiai po dvejų metų Filharmonijos scenoje rečitalį skambins 28-erių pianistas Dang Thai Sonas. Iš tiesų jam 50, tačiau jo sensacinga pergalė 1980 m. X tarptautiniame Frédérico Chopino pianistų konkurse Varšuvoje tapo jo gimimo data Vakarų klasikinės muzikos istorijoje, jo tapatybės dokumentu, pirmąja biografijos eilute ir prekiniu ženklu (jis buvo pirmas muzikantas iš Azijos laimėjęs šias prestižines varžybas).

REKLAMA
REKLAMA

Vasario 11 d., trečiadienį, 19 val., Filharmonijos Didžiojoje salėje Dang Thai Sonas paskambins prancūzišką skonį, stilių ir estetiką įkūnijančius Gabrielio Fauré Du noktiurnus op. 33, Maurice’o Ravelio „Atspindžius“ ir prancūziškos kultūros terpėje suklestėjusio Frédérico Chopino kūrinius (Barkarolę, Mazurkas op. 17, op. 33 ir Scherzo b-moll, Nr. 2), itin artimus šopenistui Dang Thai Sonui.

REKLAMA

Aktyvi Vilniaus muzikos bendruomenė turėjo galimybę stebėti Dang Thai Soną nuo pat jo užgimimo 1980-aisiais, kada pianistas iškart po konkurso į pasaulinį turą įtraukė ir Lietuvą. Tada jis skambino tik Chopiną, o jo pasirodymas virto neeiliniu įvykiu. Vėliau, po 2007 m. vasarį Filharmonijoje vykusio pianisto rečitalio kritikė Daiva Tamošaitytė rašė apie patirtą muzikinį dzeną: „Tą vidinę jo ramybę ir galima sulyginti su daoso nutilusiu protu, kai iš proto tylos kyla gryniausia bei giliausia intuicija grįstas meno perteikimas, nelyginant „iš pasąmonės“ atliekamas neklystamai tikslus tai chi judesys. <...> Daugeliui atrodė, kad laikas sustojo, kad koncertas truko vieną akies mirksnį. Pajutau švaros, lengvumo ir dzenbudistinės tuštmės pojūtį. Nebepamenu, kada koncertas paliko būtent tokį įspūdį: panašų į katarsį, kuris ateina nejučia ir labai paprastai“. Apie Rytų dvasios discipliną ir panašų pianisto ištirpimą tekstuose bei turiniuose rašė ir kritikas Edmundas Gedgaudas, nebyliai įtvirtindamas koncerto reikšmių hierarchiją: žmogus, fortepijonas, muzika.

Pats pianistas savo tinklapyje išskiria dar kelis reikšmingus jo gyvenimo įvykius: 1995-ųjų naujametinį koncertą, organizuotą Japonijos transliuotojo NHK, kur jis skambino su Yo Yo Ma, Seiji Ozawa, Kathleen Battle ir Mstislavu Rostropovičiumi; 1999-ųjų Chopino metų atidarymo iškilmes Varšuvoje, kur jis buvo vienintelis pakviestas užsienietis; 2001 m. koncertus paskutiniame Isaaco Sterno organizuotame Miyazaki festivalyje Japonijoje, kur jis skambino su Pinchasu Zukermanu; galiausiai 2005 m. XV tarptautinio Chopino pianistų konkurso atidarymo koncertą ir dalyvavimą žiuri komisijoje. Taip gyvenimo spiralės ratas apsisuko, atsidurdamas paraleliniame, aukštesniame taške.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų