REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Balsas.lt“ savo tinklalapyje iš naujo pateikė penkerių metų senumo „Respublikos“ pirmo puslapio karikatūrą, dėl kurios „Respublikos“ vedlys Vitas Tomkus jau yra turėjęs nemalonumų su teisėsauga.

REKLAMA
REKLAMA

Ši „vėliava“ buvo nuoroda į to paties Tomkaus naują straipsnį, kuriuo jis įsivaizduoja visai tautai (o gal ir pasauliui) paaiškinęs visą dabartinės Lietuvos ir pasaulio sunkios padėties esmę, nurodęs kaltuosius (Ameriką) ir pakvietęs tautą (lietuvius be kitataučių) susitelkti bei atgauti tikrąsias vertybes. Tai yra ksenofobiškas, paranojiškas, patriotinės pompastikos ir demagogijos kupinas straipsnis.

REKLAMA

Taigi, straipsnio autorius pradeda nuo aritmetikos:

„Saddamą Husseiną užpuolė dėl jo draugiškų santykių su Bin Ladenu, o pakorė dėl kelių šimtų iššaudytų irakiečių. Retorinis klausimas: kiek kartų reikėtų pakarti G.W.Bushą, jeigu „gindami“ demokratiją jo kariškiai išžudė dešimtis tūkstančių irakiečių?

Aritmetika paprasta.

Padalykite 10 000 iš 200 ir gausite atsakymą.“

Tačiau kaip tik jo paties aritmetika elementariai klaidinga.

Tarptautinės organizacijos pripažįsta, kad per Huseino diktatoriškai vadovaujamos valdžios karines operacijas kurdų regionuose 1988 metais buvo nužudyta ne mažiau kaip 50 tūkstančių civilių gyventojų. Be to, dešimtys tūkstančių kurdų ir pietų Irako šiitų buvo išžudyti po to, kai 1991 metais Irakas pralaimėjo Persijos įlankos karą, per kurį buvo išvaduotas Huseino tironijos okupuotas Kuveitas. Straipsnio autorius to, matyt, nenori žinoti, kaip ir nežino, kad ne amerikiečiai išžudė dešimtis tūkstančių irakiečių – juos daugiausia išžudė savižudžiai teroristai, kuriuos į „misijas“ siuntė ne Bushas, o fanatiški Busho priešai. Kitas dalykas, kad galbūt Busho inicijuotas karinis įsikišimas į Iraką buvo klaida, bet tai jau atskira tema. O Sadamą Huseiną pakorė anaiptol ne amerikiečiai – jie į tai nesikišo.

REKLAMA
REKLAMA

Toliau Tomkus rašo: „Pradėjome kariauti su afganistaniečiais, irakiečiais... Aišku, ne dėl naftos – dėl Tėvynės. Tik kur ji?“ Lietuvos ribotas dalyvavimas misijoje Afganistane yra dalis tarptautinės pagalbos šiai šaliai, ir tai sankcionuota Jungtinių Tautų. Tomkui, žinoma, būtų maloniau, jeigu Afganistane ir toliau būtų šeimininkavęs Talibanas bei „Al Kaida“ su savo bazėmis ir iš ten būtų rengiami gerai paruošti teroristiniai išpuoliai visame pasaulyje. Kita vertus, jo pozicija yra tos tamsuoliškos provincialios laikysenos išraiška – nekiškim nosies, kur mums nereikia, izoliuokimės kaip kokia buvusi komunistinė Albanija, o jeigu mums prireiks pagalbos, tai tada mus tegul jau pasaulis gina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visas straipsnis kupinas primityvios antivakarietiškos retorikos, kuri, be abejo, glosto dalies mūsų menkiau išsilavinusių tautiečių širdis. Ir Europos Sąjungos, ir Amerikos plūdimą būtų galima atremti sakinys po sakinio (nors nemaža dalis yra tuščios, nekonkrečios frazės, apie tai, kaip Vakarai nuolat apiplėšinėja Lietuvą). Taip, dabartinė krizė atėjo iš Amerikos, iš Vakarų – padarinius dabar srebia ir jie patys, patys ir išbris iš duobės bei padės išbristi visam pasauliui. Dabartinė krizė iš dalies kilo todėl, kad neatsakingai buvo dalijamos būsto paskolos (tai buvo daroma ir Lietuvoje, tik mažesniu mastu) – finansinę piramidę statė tik toks Bernardas Madoffas ir už tai bus teisiamas.

REKLAMA

Anaiptol neidealizuojant Vakarų ir neteigiant, kad ten viskas idealu, galima paklausti, iš kur per pastaruosius dešimtmečius ir šimtmečius atėjo viskas gera, ką mes dabar turime? Iš kur atėjo visa technika, automobiliai, namų apšiltinimas (kurio dėl sovietinės okupacijos ilgai neturėjome), televizoriai, naujausi vaistai ir gydymo metodikos, kompiuteriai ir visa kita (galima vardinti be galo)? Gal jie atėjo iš Rusijos arba Irako, arba pati Lietuva visa tai sukūrė?

Jau girdžiu balsus, sakančius, kad tai atėjo iš sumaterialėjusio Vakarų pasaulio, o mums reikia dvasinių vertybių. Kokių? Tokių, kaip dabartinėje Rusijoje, kur dešimtimis nužudomi žurnalistai? Tokių kaip Kinijoje ar arabų šalyse? Gal kur nors kitur, o ne Vakaruose, labiausiai gerbiamos žmogaus teisės ir užtikrinamas geriausias pragyvenimo lygis paprastiems žmonėms? Europos Sąjunga Lietuvai teikia milijardines lėšas ir visai nedraudžia būti lietuviais, didžiuotis savo tauta ir niekada nereikalavo vadintis „šiaurės“ valstybe – šitų kliedesių šaknys irgi tūno kažkokiuose patamsiuose.

REKLAMA

Esmė ta, kad V. Tomkaus straipsnis išreiškia tą tamsuolišką antikultūrinę, anticivilizacinę nuostatą, kuri yra įsivyravusi dabartinėje Rusijoje ir kitų Rytų Europos šalių dalies (laimė, ne daugumos) žmonių sąmonėje. „Respublikoje“ jau seniai „Europa“ yra keiksmažodis, ir tai yra bene vienintelis Lietuvos laikraštis (įskaitant ir provinciją), neturintis savo internetinio portalo. Ir tikrai – kam gi naudotis piktybišku Amerikos (gal net žydų) išradimu?

V. Tomkus, labai patenkintas savimi, įsivaizduoja, kad pranašiška esmė yra prie tos pakartotos karikatūros paskelbtos tezės. Bet tai yra tik abstrakčių teiginių rašliava: „Jie pradangina žmonių santaupas, milijonines Europos lėšas ir bankus. Jie meluoja, jie privatizuoja.“ Kas tie Jie? Kokia nors mistinė jėga? Be abejo, žydai. O gal tai tie tamsių politinių jėgų rėmėjai, kurie prieš rinkimus „Respublikai“ pumpuodavo nedeklaruotas lėšas paslėptai politinei reklamai apmokėti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų