REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

B. Obama ketina tartis su Rusija, kad tiek ji, tiek JAV savo branduolinių ginklų arsenalą sumažintų 80 proc., rašo „The Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Britų dienraščio teigimu, toks susitarimas branduolinių galvučių skaičių kiekvienoje šalyje sumažintų iki 1 tūkst.

REKLAMA

Pagrindas tokiam planui atsirado peržiūrėjus buvusio JAV vadovo George`o W. Busho administracijos ketinimus Rytų Europoje dislokuoti priešraketinės gynybos skydą, kuriam Maskva smarkiai priešinasi.

Dabar Amerikai vadovaujantis Barackas Obama dėl šio skydo dar nėra priėmęs galutinio sprendimo, tačiau ir paprastas raketų Lenkijoje bei radarų Čekijoje įrengimo atidėjimas esą pašalina didžiulę kliūtį bandant tartis su Maskva dėl ginkluotės mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, jog B. Obama Baltuosiuose rūmuose ketina įsteigti specialų biurą, kuris prižiūrėtų pokalbius dėl branduolinio ginklo.

„The Times“ pastebi, kad bet koks Rusijos ir JAV susitarimas taip pat atsilieptų 160 branduolinių galvučių turinčiai Didžiajai Britanijai – jai irgi gali tekti jų sumažinti.

B. Obama yra pareiškęs, kad branduolinių ginklų sumažinimas bus vienas esminių jo prezidentavimo darbų, o pirmas žingsnis šia kryptimi bus pokalbių su Maskva atnaujinimas, kad būtų susitarta dėl dokumento, pakeisiančio gruodį galioti nustosiančią JAV ir sovietų ginkluotės mažinimo sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1991 metais pasirašytu vadinamuoju „Start“ susitarimu branduolinių ginklų skaičius abiejose valstybėse buvo sumažintas nuo 10 iki 5 tūkst.

„Mes ketiname įtraukti Rusiją į tradiciškesnį, teisiškai įpareigojantį ginkluotės mažinimo procesą. Esame pasirengę platesniam dialogui dėl problemų, keliančių rusams rūpestį. Niekas nenustebtų, jei sutartyje [branduolinių galvučių – lrt.lt] skaičius sumažėtų iki 1 tūkst.“, – teigė vienas B. Obamos administracijos atstovų.

Vadovaujant G. W. Bushui pastangos atnaujinti pokalbius dėl ginkluotės ribojimų buvo nereguliarios, jas dar apsunkino planai dėl priešraketinio skydo.

REKLAMA

„Jei B. Obama toliau veiks šia kryptimi, tai bus didžiulis žingsnis, tačiau Kongrese bus problemų“, – teigė vienas JAV Respublikonų partijos atstovų.

Ginkluotės mažinimo planus taip pat apsunkina branduolinės Irano ambicijos ir Pietų Korėja, besirengianti išbandyti JAV Aliaskos valstiją galinčias pasiekti raketas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų