REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasieniečių vado Sauliaus Stripeikos tarnybiniu „Audi A6“ jo šeimos nariai vežiojami net tada, kai šis išvykęs iš Lietuvos. Šiandien iš užsienio grįžtančio generolo laukia nemaloni žinia - Vidaus reikalų ministerija pradėjo tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas generolas S.Stripeika pirmadienį išvyko į Prahą dalyvauti Europos Sąjungos (ES) operatyvaus bendradarbiavimo prie ES išorės sienų valdymo agentūros (FRONTEX) valdančiosios tarybos posėdyje. Į Vilnių jis grįš šiandien vakare.

REKLAMA

Tačiau net generolui būnant užsienyje jo tarnybinis automobilis „Audi A6“ važinėjo po Vilnių. LŽ užfiksavo, kad vakar rytą, 7 valandą, VSAT vado mašina su vairuotoju stovėjo šalia S.Stripeikos namo sostinės priemiestyje. Pasak aplinkinių gyventojų, tarnybiniu automobiliu dažnai vežiojami ne tik generolas, bet ir jo žmona bei moksleivė dukra.

Miklus vairuotojas.

Generolo vairuotojas vakar vežė tik žmoną ir dukrą. Pastaroji į mašinos bagažinę sudėjo savo daiktus ir netrukus su mama sėdo į automobilį. Iš Gineitiškių „Audi A6“ nuvažiavo į kitoje miesto pusėje esantį Savanorių prospektą. Automobilis nardė eismo juostomis tarsi bandydamas nuo ko nors pasprukti. Galiausiai „Audi“ nėrė į nepravažiuojamą kiemą, staiga apsisuko ir šovė atgal į mašinų pilną Savanorių prospektą. Tad kur vairuotojas išlaipino generolo žmoną ir dukrą, liko neaišku.

REKLAMA
REKLAMA

VSAT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis vakar LŽ paklaustas, kodėl tarnybos vado automobiliu vežiojamos jo šeimos narės, sakė: „Negaliu atsakyti į tokį klausimą... Paaiškins vadas, kai grįš iš komandiruotės į Lietuvą.“

Nurodyta ištirti

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, vakar iš LŽ sužinojęs apie S.Stripeikos šeimos narių vežiojimą tarnybiniu pasieniečių vado automobiliu, pakartojo tai, ką jau buvo sakęs, kai LŽ pranešė apie VSAT praėjusių metų pabaigoje išmokėtas premijas: „Lygiai kaip su tomis premijomis. Baigsis jo kadencija ir viskas bus įvertinta.“ S.Stripeikos kadencija baigiasi kitų metų vasarį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakar ministras nurodė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) generaliniam inspektoriui Juliui Jasaičiui ištirti šią istoriją.

J.Jasaitis LŽ sakė, jog tarnybinis transportas turi būti naudojamas tik tarnybos reikalais: „Vežioti šeimos narius ar draugus negalima!“ Už tokius pažeidimus įstatymas numato nuobaudas nuo švelniausios iki griežčiausios (atleidimo iš pareigų). Tą pačią dieną generalinis inspektorius pradėjo tyrimą.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė LŽ taip pat tvirtino, kad šeimos narių vežioti tarnybiniu arba pareigybiniu tarnybiniu automobiliu negalima. Pasak jos, tai reglamentuojančiame Vyriausybės nutarime teisė „kiek laisviau“ naudotis pareigybiniais tarnybiniais automobiliais numatyta tik Vyriausybės nariams, Vyriausybės kancleriui, premjero vyriausiajam patarėjui, premjero sekretoriato vadovui ir diplomatinių atstovybių vadovams.

REKLAMA

Su daug panašių atvejų susidūrusi J.Petkevičienė tikino, kad S.Stripeikos atvejis iš kitų išsiskiria tuo, kad šeimos nariai buvo vežiojami net tada, kai aukšto pareigūno net nebuvo šalyje. Tačiau VTEK šio atvejo netirs, nes VSAT vadas yra statutinis pareigūnas - galimus jo prasižengimus turi tirti VRM.

Savivaldybės rūpesčiai

VTEK per praėjusius metus ištyrė 8 panašius atvejus. Pernai pirmiausia kliuvo ketvertukui iš Vilniaus miesto savivaldybės. Administracijos direktoriaus pavaduotojai Jaroslavas Narkevičius ir Jonas Urbanavičius bei tarybos nariai Arūnas Štaras ir Vladimiras Avinas buvo pripažinti pažeidusiais Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą. Į neformalų savivaldybės valdančiosios koalicijos susitikimą, vieną vakarą surengtą Vilniaus rajone esančiame motelyje „Vilnoja“, visi keturi važiavo tarnybiniais automobiliais.

REKLAMA

Jie tvirtino ten buvę darbo reikalais. Pavyzdžiui, J.Narkevičius teigė motelyje nagrinėjęs „opiausius švietimo klausimus“, aptaręs „socialinių projektų rengimo ir dalyvavimo juose svarbą, Karoliniškių poliklinikos koncesijos klausimą, taip pat kitus su darbu susijusius klausimus.“

Vėliau į VTEK akiratį pateko sostinės savivaldybės tarybos narys Jaroslavas Kaminskis. Įtarta, kad tarnybiniu automobiliu jis važinėjasi po darbo, savaitgaliais, nakčiai palieka prie namų. Tačiau pritrūkus įrodymų tyrimas buvo nutrauktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus mero pavaduotojui Evaldui Lementauskui išsisukti nepavyko. Už tai, kad po darbo vairuotojas jį vežė į alkoholinių gėrimų parduotuvę, paskui į miesto pakraštyje esančią kavinę, kur susitiko su partijos bičiuliais, VTEK jį pripažino pažeidusiu minėtą įstatymą.

Tokiu pačiu pažeidėju komisija pripažino ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sekretorių Paulių Paulionį, tarnybiniu automobiliu vakare nuvažiavusį į kavinę.

Įstatymo pažeidėju pripažintas ir sostinės meras Juozas Imbrasas - žurnalistai užfiksavo, kaip vairuotojas po darbo jį vežė namo tarnybiniu automobiliu.

Ainis Gurevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų