REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslininkai, ūkininkai ir honorarus gaunantys kūrėjai su atskiromis pastabomis antradienį pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktiems Vyriausybei siūlymams, palengvinantiems „Sodros“ įmokų naštą naujoms apdraustųjų grupėms.

REKLAMA
REKLAMA

Patobulintą „Sodros“ įmokų tvarką trečiadienį svarstys Vyriausybė, praneša Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

REKLAMA

Individualioms įmonėms ir individualia veikla pagal VMI pažymas užsiimantiems asmenims siūloma nustatyti pereinamąjį laikotarpį, per kurį „Sodros“ įmokos būtų mažesnės.   

2009 m. verslininkai mokėtų tik 10 proc. dydžio „Sodros“ įmokas nuo sumų, kurios neviršys 8928 litus per mėnesį.

2010 m. įmoka padidėtų iki 20 proc., bet būtų skaičiuojama nuo ne didesnės nei 8928 Lt sumos per mėnesį. 2011 metais šios įmokos pasiektų 28,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek padiskutavę, verslininkai išreiškė pageidavimą, kad ir toliau būtų diskutuojama socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio sudarytoje darbo grupėje bei ieškoma abiems pusėms priimtinų sprendimų.

Žemdirbių atstovai apskritai beveik neturėjo pastabų. „Ūkininkai jau prieš dvejus metus siūlėsi mokėti „Sodros“ įmokas, todėl šios dienos siūlymai mums tinka“, – kalbėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas.

Ūkininkai ir jų partneriai, tuo atveju, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už mokestinį laikotarpį yra mažesnis arba lygus 14 europinio dydžio vienetų (EDV), socialinio draudimo įmokų gali nemokėti, jeigu jie yra socialinio draudimo senatvės ar invalidumo pensijų ar šalpos pensijų gavėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O jeigu ūkininkų ir jų partnerių, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra didesnis nei 14 europinio dydžio vienetų, kiekvieno mėnesio socialinio draudimo įmokos privalomai sumokamos nuo jų pačių pasirinktos sumos, bet ne mažesnės nei minimalios mėnesinės algos. Ūkininkai, kurių žemės ūkio valdos įvertintos iki 14 EDV gali patys apsispręsti, ar mokėti įmokas avansu.

Autorinius atlyginimus ir honorarus gaunantys kūrėjai irgi beveik neturėjo priekaištų, todėl Vyriausybei bus teikiamas ankstesnis siūlymas, kad įmokos „Sodrai“ būtų skaičiuojamos tik nuo autorinių atlyginimų (gauna autorius) ir neskaičiuojamos nuo honorarų sumos (gauna autorinių teisių turėtojas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų