REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Andriaus Kubiliaus Vyriausybė gavo pylos dėl blogų viešųjų ryšių. Kabinetą pabarė partijų bičiuliai, Prezidentūra, politologai, sakydami, kad šis atitolęs nuo žmonių, nesikalba, nebendrauja.

REKLAMA
REKLAMA

Man rodos, vyriausybei priekaištai dėl blogų viešųjų ryšių net labai patiko – juk geri viešieji ryšiai ne visada siejami su gerais darbais, o esamoje padėtyje blogais viešaisiais ryšiais galima nukreipti dėmesį nuo padarytų blogų sprendimų. Pripažinus, kad pagrindinė problema yra viešieji ryšiai, galima pasakyti – viskas padaryta gerai, tik štai bendravimo mažoka. Ištaisyti bendravimo klaidą nėra taip sunku, pakanka susitikti su žmonėmis, leisti jiems nuleisti garą – ir vėl viskas ramu.

REKLAMA

Stipriau nei kolegiški patarimai Vyriausybę bendrauti su žmonėmis paskatino dūžtantys Seimo langai. Iškart po mitingo Vyriausybė ėmėsi gerinti viešuosius ryšius – sukvietė porą susitikimų su labiausiai nukentėjusiais nuo mokesčių reformos. Pirmajame susitikime, pavadintume „Dialogu su Lietuva“, dalyvavo smulkiausieji verslininkai ir nevyriausybinės organizacijos, o antrajame, pavadintame „Verslo forumu“, – verslo asociacijos bei bankų ir ekonomikos ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

„Dialogo su Lietuva“ metu individualia veikla užsiimantys asmenys gavo pažadų sumažinti jiems tekusią nepakeliamą mokesčių naštą. Verslo bendruomenė gavo ekonomikos skatinimo plano projektą, kuriame ūkio ministras pateikė savo viziją, kaip išleisti 4 milijardus litų, kurių dar nėra, bus vėliau, ir gal ne 4 milijardai.

Vyriausybę galime pagirti – nuo šiol su verslo bendruomene ji bendrauja kaip niekada intensyviai. Bendravimo galia tikrai didelė – net blogą žinią galima sušvelninti, pašnekovą pamaloninti, suteikti jam vilties. Tačiau viešieji ryšiai toli gražu ne visagaliai. Bloga komunikacija gali nužudyti gerą projektą, tačiau blogų sprendimų žalos jie nepanaikins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrai džiugu, kad valdžia pripažino klaidas, padarytas apmokestinant individualia veikla užsiimančius asmenis ir ketina jas taisyti. Tai – būtina. Tikrai neramina, kad valdžiai vis dar nepavyksta išgirsti mokesčių reformos skaudžiai paliesto verslo nuomonės ir spręsti jam iškilusių problemų.

Šiandien verslui labiausiai reikia ne paslaptingai ir protingai skambančios keturių milijardų finansinės inžinerijos valdžios kabinetuose. Verslui šiandien labiausiai skauda dėl brangių ir nelanksčių darbo santykių, apyvartinių lėšų stygiaus ir brangios bei išlaidaujančios valdžios, t.y. didelių mokesčių, nekarpomų viešųjų išlaidų.

REKLAMA

Šitų problemų aptarimo forumo metu vengta. Iš valdžios tribūnos pranešta - darbo santykiai reglamentuojami tik pasitarus su partneriais, suprask – lėtai ir neryžtingai. Taip pat valdžioje manoma, kas apyvartinių lėšų stygius – ne avansu mokamų mokesčių, bet bankų sukurta problema, ir jie patys tesprendžia. Apie mokesčių naštos mažinimą apskritai neužsiminta.

Ir iš ko gi galima tuos mokesčius mažinti, jei ekonomikos skatinimo plane net dvi naujos valdiškos institucijos, tegu ir sukurtos kilniais investicijų skatinimo tikslais. Iš kur gi tas mokesčių mažinimas, jei verslui „skatinti“ valdžia ketina rasti pinigų ir garantijų skylėtame eksporto kreditų biudžete.

REKLAMA

Lyginant du praėjusios savaitės forumus, galvon lenda nelinksma mintis. Daugiau rezultatų pasiekė tie, kurie grasino mitingais. Tie, kurie nemitinguoja, o tyliai pasitraukia iš Lietuvos ar iš verslo, gavo dozę bendravimo. Taip ir neaišku, ar valdžia vis tik nesuvokia verslą užgriuvusių problemų, ar tik nenori jų spręsti, mainais siūlydama komunikaciją (ačiū už tai) bei finansų inžinerijos spindesį ir skurdą.

Laimei, karts nuo karto pasiekia geros naujienos, kad pagaliau verslo Saulėtekio komisija pradės dirbti. Tik su ryžtingu verslui tenkančios naštos mažinimu, o ne su papildomais pašnekesiais ar papildomais valdiškais pinigais, gali būti siejamas ekonomikos atsigavimas. Ir jokiu būdu ne su gerais viešaisiais ryšiais.

Rūta Vainienė, LLRI komentaras

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų