REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmiau padaroma reforma, o tik po to mušamasi į krūtinę ir einama aiškinti visuomenei, kodėl reikėjo supurtyti visą socialinį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia dabartinės valdžios pozicija privertė Klaipėdos profesinių sąjungų atstovus   susitikime su parlamentarais kalbėti ne tiek apie problemų sprendimo būdus, o apie socialinio dialogo principų nevykdymą.

REKLAMA

Įvairių darbuotojų organizacijų, įmonių atstovai pirmadienį susitiko su Seimo nariais iš pajūrio Vytautu Grubliausku, Pranu Žeimiu ir Evaldu Jurkevičiumi.

Daugiausiai kalbėta apie ekonominį sunkmetį bei su juo susijusius valdžios sprendimus, pirmiausiai - mokesčių politikoje. Visuomenininkai piktinosi, kad Seimas net nesistengė prieš priimdamas įstatymų pakeitimus diskutuoti su asocijuotomis struktūromis.

Pripažinta, kad dialogas tėra imituojamas ar „popierinis“, nes prie įvairių institucijų suburtos trišalės struktūros tėra „vaiduokliai“ arba jų visai nėra.

REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl nėra trišalių tarybų prie ligonių kasų, Darbo inspekcijos, Darbo biržos? Nėra aišku, kas ten vyksta. Yra melas, didelis melas ir statistika: ja ir remiamasi, kaip faktu. O kaip yra iš tiesų, - niekas nežino. Nėra dialogo“, - kalbėjo susirinkusieji.

Seimo nariai pripažino, kad prieš tvirtinant šių metų biudžetą, keičiant teisės aktus, reikėjo valdžios žingsnius išsamiai paaiškinti tautai ir taip sumažinti įtampą, kuri „sprogo“ masinėmis protesto akcijomis ir riaušėmis.

„Yra ligonis. Jį galime palikti agonijoje mirti arba atlikti skausmingą chirurginę operaciją, net jei matai, kad visos skausmą malšinančios priemonės - „išparceliuotos“, - taip situaciją bandė paaiškinti V. Grubliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Jurkevičius pabrėžė, kad trūksta tarnautojų atsakomybės, o profesinės sąjungos gali piketuoti ne tik prieš valdžią, bet ir prieš darbdavius, kurie esą be pagrindo, prisidengdami krize, atleidžia darbuotojus, o šiems valstybė vėliau turi mokėti pašalpas.

Po susitikimo nuspręsta kreiptis į Seimą, Vyriausybę su reikalavimu stiprinti socialinį dialogą.

„Problema ta, kad įstatymai numato įvairias trišales tarybas prie institucijų, struktūras, kuriose diskutuojama prieš priimant sprendimus, tačiau šio principo nesilaikoma. Tai ir yra sena bėda, apie kurią norėta priminti naujai išrinktiems Seimo nariams“, - „Vakarų ekspresui“ sakė vienas iš susitikimo organizatorių.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų