REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo komiteto (NSGK) vadovo Arvydo Anušausko pranešimas, kad jis jau susipažino su 12 garsiųjų Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymų, nustebino kitus Seimo narius.

REKLAMA
REKLAMA

Komiteto narys Saulius Pečeliūnas sakė esąs nustebęs ir negirdėjęs, kad kas nors komitetui būtų pateikta. „Susirinksim – paklausiu. Pačiam darosi įdomu“, - sakė parlamentaras.

REKLAMA

A. Anušausko šiandien paskelbtą naujieną, esą Seimo nariai dar praėjusioje kadencijoje galėjo susipažinti su pažymų turiniu, bet tik pora jų išreiškė norą, S. Pečeliūnas pakomentavo vienu žodžiu: „Nesąmonė.“

Darbo partijos atstovė komitete Virginija Baltraitienė portalui „Balsas.lt“ taip pat teigė nieko nežinanti apie tai, kad NSGK būtų gavęs minėtas pažymas. „Tikrai nežinau, kad kas nors būtų gauta, – man tai naujiena. Mano žiniomis, tokia informacija nėra gauta. Šią savaitę aiškinsimės“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena NSGK narė, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė portalui „Balsas.lt" taip pat patvirtino nieko negirdėjusi apie galimybę perskaityti minėtų dvylikos pažymų informaciją. „Nieko negirdėjau, kad komitetas būtų ką nors gavęs. Jei pirmininkas pačiame VSD ką nors ir perskaitė, tai tik tiek", - sakė ji.

Ministrė R. Juknevičienė sakė, jog nėra svarbu, ar dalis informacijos per dvejus laukimo metus paseno. „Pasenusi ar nepasenusi, o ji buvo nuslėpta ir tai yra svarbiausia", - tvirtai kartojo ministrė.

Seimo Operatyvinės veiklos kontrolės komisijos pirmininko pavaduotoja, liberalė  Dalia Kuodytė teigė dar neturinti pakankamai informacijos apie šias peripetijas, tačiau asmeniškai sakė mananti, kad medžiaga turi būti pateikta oficialiai. „Visokie užkulisiniai žaidimai gali tiesiog būti palankūs siekiams nuslėpti nepatogią informaciją“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš porą savaičių su prašymu pateikti minėtas pažymas NSGK vadovas kreipėsi į VSD generalinį direktorių Povilą Malakauską. Žurnalistams vasario 22 d. (penktadienį) A. Anušauskas teigė atsakymo dar negavęs. Praėjusią savaitę praleidęs Jungtinėse Amerikos Valstijose, šiandien spaudos konferencijoje politikas pareiškė, kad su pažymų turiniu jau susipažino. Dalis jo esą įdomus, o kitas spėjęs pasenti. „Porą mėnesių teko skaityti ne pačią naujausią informaciją“, – apgailestavo parlamentaras.

„Balsas.lt“ dar kartą perklaustas, ar informaciją gavo kaip Seimo narys, ar ji buvo pateikta komitetui, A. Anušauskas sakė su ja susipažinęs vienas, kaip komiteto vadovas. Su kažkokia dalimi esą galėsią susipažinti ir kiti komiteto nariai.

REKLAMA

Pažymas Seimas mėgina gauti nuo 2006 m. Iš pradžių jų pareikalavo parlamentinį VSD tyrimą atlikęs NSGK. Kai tuometinis Saugumo departamento generalinis direktorius Arvydas Pocius atsisakė jas pateikti komitetui, 2006 metų gruodžio pabaigoje jau pats Seimas pareikalavo VSD pateikti NSGK prašytą, bet negautą analitinę medžiagą.

A. Pocius ir komitetui, ir Seimui teigė negalįs rodyti nepatikrintos operatyvinės informacijos. Be to, jos atskleidimas esą pakenktų atliekamiems tyrimams.

Per parlamentinį tyrimą NSGK liudydami kai kurie saugumo pareigūnai, vėliau už tai išvaryti iš darbo, teigė, kad tose pažymose esą surinkti duomenys apie galimus aukštų politikų, valstybės pareigūnų ir interesų grupių ryšius.

REKLAMA

................

Parlamentinio tyrimo metu išsiaiškinta, kad departamento vadovybė iš esmės žlugdė institucijos veiklą, o paskelbta medžiagos dalis byloja, jog šalies žvalgyba, ko gero, aptarnavo Rusijos dujų tarpininkės UAB „Dujotekana“ interesus. Dalį medžiagos – dvylika informacinių-analitinių pažymų, kaip neva „operatyvinę“ informaciją, VSD slėpė ligi šiol:

2006 m. sausio 29 d. „Dėl Rusijos interesų įsigyjant „Mažeikių naftos“ akcijas“, 2006 m. vasario 13 d. „Dėl Rusijos interesų įsigyjant „Mažeikių naftos“ akcijas“, 2006 m. kovo 16 d. „Dėl pretendentų įsigyti „Mažeikių naftos“ akcijas“, 2006 m. gegužės 11 d. „Dėl „Mažeikių naftos“ akcijų įsigijimo“, 2006 m. rugsėjo 11 d. „Dėl Vytauto Naudužo skyrimo ūkio viceministru aplinkybių“, 2006 m. birželio 21 d. „Dėl naujos koalicijos Seime formavimo“, 2006 m. liepos 27 d. „Dėl Seimo narės A. Staponkienės“, 2006 m. vasario 28 d. „Dėl „Lietuvos geležinkelių“ liberalizavimo“, 2006 m. liepos 28 d. „Dėl Seimo nario V. Orechovo“, 2006 m. rugsėjo 15 d. „Dėl Lietuvos Respublikos garbės konsulo Kipre skyrimo“, 2006 m. rugsėjo 15 d. „Dėl konflikto Kauno termofikacinėje elektrinėje“, 2006 m. spalio mėn. VSD Antrosios valdybos rengtą pažymą „Dėl verslo grupių įtakos žiniasklaidai“.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų