REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje lytinių organų korekcijomis nenustebinsi beveik nieko, kai kurios moterys drąsiai tobulina ir šias kūno vietas. Tačiau mūsų šalyje galbūt dėl nacionalinių lietuvių bruožų dar vengiama apie tai viešai kalbėti ir juolab kreiptis į gydytojus. Tokios praktikos turinčios akušerės ginekologės Redos ŽIOBAKIENĖS paklausėme to, ką visada norėjote sužinoti, bet vis nedrįsdavote pasiteirauti savo ginekologo.

REKLAMA
REKLAMA

-  Gydytoja, jau ne vienus metus atliekate moters lyties organų operacijas. Ar jos yra paklausios mūsų šalyje?

REKLAMA

- Poreikis tarsi ir būtų, tačiau apie tokias operacijas reikėtų skleisti daugiau informacijos, nes moterys dažnai net neįsivaizduoja, kad ją kamuojančią problemą galima nesunkiai išspręsti, o ir ginekologas neretai nesivargina to pasiūlyti savo pacientei, nebent ji pati apie tai užsimena.

Viena pirmųjų mano pacienčių, 36 metų moteris, į mane kreipėsi dėl mėnesinių ciklo sutrikimo. Pokalbio metu ji tarsi netyčia prasitarė, kad pastaruosius penkerius metus beveik negyvena lytinio gyvenimo, nors yra ištekėjusi jau 12 m. ir gyvena su vyru. Moteris pasakojo, kad mažųjų lytinių lūpų augimą pastebėjo būdama aštuoniolikos: jos kliudydavo ir sukeldavo nemalonių pojūčių, todėl mergina vengdavo maudytis su draugėmis. Ypač ši problema padidėjo po antrojo gimdymo. Kartą barnio metu vyras jai dėl to ėmė priekaištauti. Moteris ėmė vengti intymių santykių, tapo nervinga, vasarą neišsirengdavo paplūdimyje. Man paminėjus, kad šią problemą galima nesunkiai išspręsti, pacientė nudžiugo pagaliau galėsianti tapti normalia moterimi ir operacijai ryžosi jau kitą dieną. Tą moterį teko sutikti tik po trejų metų. Ji nepaprastai džiaugėsi operacijos rezultatais: jautėsi seksuali, pagerėjo santykiai su vyru, net pagimdė trečią vaikelį.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš šešerius metus padariusi pirmąją lytinių organų korekciją, kiekvieną mėnesį jų atlieku labai įvairų skaičių - gali būti ir viena, ir penkios ar net daugiau. Sakyčiau, tokiai intymiai ir siaurai chirurgijos sričiai tai yra palyginti nemažas skaičius. Pasaulyje pirmoji moters lyties organų operacija buvo atlikta 1676 m.

- Kokios operacijos dažniausiai atliekamos?

- Lietuvoje daugiausia atliekamos kelių rūšių operacijos: makšties siaurinimas ir tarpvietės raumenų atkūrimas, kai po gimdymo netaisyklingai sugyja arba visai nesugyja tarpvietės audiniai, bei lytinių lūpų plastinės operacijos, esant mažųjų lytinių lūpų hipertrofijai (išvešėjimui, padidėjimui). Dar yra mergystės plėvės atkūrimo operacijos, bet Lietuvoje jos nėra populiarios. Man pasitaikė pacienčių, turinčių tokių pageidavimų, bet nė viena tam galiausiai nesiryžo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu žinoti, kad tokias operacijas galima atlikti tiek valstybinėse, tiek privačiose medicinos įstaigose. Jas atlieka ne tik plastikos chirurgai, bet ir gydytojai akušeriai ginekologai.



- Kokio paprastai amžiaus ir profesijos tos moterys?

-  Makšties ir tarpvietės plastikos operacijoms paprastai ryžtasi maždaug nuo 35 m. gimdžiusios moterys, dažniausiai jų šeima jau suformuota ir jos nebeplanuoja pastoti. 50 proc. lytinių lūpų plastinę operaciją pasirenkančių moterų yra jaunos merginos, kitos - ištekėjusios ir gimdžiusios moterys, santuokoje gyvenančios maždaug 7-10 m., tikriausiai tai lemia jų įgyta gyvenimo patirtis, pasitikėjimas ir drąsa bei finansinė nepriklausomybė.

REKLAMA

Dažnai kreipiasi sportininkės (dviratininkės ar jojikės), kurioms tokia problema trukdo sportuoti, arba jos jau būna baigusios sportinę karjerą ir nori išspręsti problemas, kurios trukdo gyventi visavertį lytinį gyvenimą.

- Galbūt dauguma moterų ryžtasi operacijai, nes patiria spaudimą iš savo vyrų?..

- Iniciatorės dažniausiai būna pačios moterys, nė vienos pacientės neatvedė sutuoktinis. Ir, kiek žinau, ne vieną moterį sutuoktinis bandė atkalbėti nuo operacijos, sakydamas, kad ir taip ten viskas labai gerai. Galbūt tam įtakos turi ir tai, kad po operacijos pusantro mėnesio negalimi intymūs santykiai.

REKLAMA

Nemažai moterų turi hipertrofines mažąsias lytines lūpas, todėl vienu metu su pacientėms bandžiau apie tai kalbėtis, teiravausi, ar tai nesukelia joms kokių nors nepatogumų. Nustebau, kad diduma moterų niekuo nesiskundė. Tačiau kai kurioms ši intymi problema trukdo vaikščioti, sportuoti ar gyventi lytinį gyvenimą, įvaro kompleksų. Kartais hipertrofuotos lytinės lūpos matomos net per kelnaites, todėl moteris gėdijasi eiti į pirtį, sporto klubą ar degintis pliaže.

- Tai moterys patobulinti savo intymias sritis trokšta vien dėl estetinių ar psichologinių problemų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Tokios operacijos sprendžia ne tik estetines, bet ir medicinines problemas, kurių atsiranda būtent dėl minėtų aplinkybių.

- Kadangi tokios operacijos atliekamos ir dėl estetinių dalykų, ar neatsitiks taip, kad intymių zonų korekcijos taps mados aukų taikiniu?

- Plastinių operacijų bumas didėja, todėl gali pasidaryti mada „gražinti“ ir šitą kūno sritį. Kai kurios moterys, nusižiūrėjusios iš filmų ar žurnalų, įsivaizduoja esant vienintelį genitalijų stereotipą ir, nors jų organų anatomija normali, tikisi kažko ypatingo... Ne vieną ir ne dvi moteris atkalbėjau nuo tokios operacijos.

REKLAMA

- Kiek vidutiniškai trunka tokios operacijos? Ir po kiek laiko gyvenimas sugrįžta į normalias vėžes?

- Mažųjų lytinių lūpų sumažinimas trunka nuo 40 min. iki 1,5 val., operacija nėra sudėtinga, bet reikalaujanti ypatingo kruopštumo ir anatominio tikslumo. Jeigu po operacijos moteris gerai jaučiasi, tą pačią dieną ją išleidžiame į namus. Pirminis rezultatas pamatomas maždaug po pusantro mėnesio (kai ištirpsta tirpieji siūlai), galutinis efektas būna po pusmečio. Tarpvietės ir makšties plastinė operacija trunka 1-1,5 val., savaitę jaučiamas diskomfortas. Po šitos operacijos rezultatas būna aiškus po 1,5-2 mėn.

REKLAMA

Po tokių operacijų teoriškai moteris turėtų jausti skausmą, todėl pacientes stengiuosi operuoti savaitės pabaigoje. Vienos pacientės kurį laiką jaučia skausmus, kitoms neprireikia net nuskausminamųjų. Po šių operacijų apribotas fizinis režimas, 1,5 mėn. nerekomenduojame sportuoti, reikia laikytis atitinkamos higienos, lytiškai santykiauti galima tik po 1,5 mėnesio.

- Ar pasidomite, kaip po operacijos pasikeitė pacienčių gyvenimas?

- Moterys būna patenkintos jau vien todėl, kad įgyvendina savo svajonę. Visiškai išsisprendžia psichologinės ir medicininės problemos, sumažėja kompleksų, atsiranda daugiau pasitikėjimo. Moterys nesigėdija savo partnerio, nebijo išsirengti paplūdimyje ar pirtyje. Jos jaučiasi seksualiai patrauklesnės, pagerėja lytinis gyvenimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Teko girdėti, kad po tokių lyties organų korekcijų moterims gali grėsti lytinis šaltumas...

- Nervinių rezginių (galūnėlių) jautrumas dažnai atsikuria tik po pusės metų, todėl teoriškai gali sumažėti jautrumas, ypač po sudėtingo gijimo, likus dideliems randams ar operacijos metu pažeidus nervinį rezginį. Dažnai moterys yra gąsdinamos, kad po tokių operacijų gali nebejausti orgazmo, tačiau galiu patikinti, kad per mano praktiką nė viena pacientė nesiskundė, kad pablogėjo intymus gyvenimas ar išsivystė frigidiškumas.

REKLAMA

- Kokios minėtų operacijų kainos?

- Šias operacijas ligoninėse visiškai apmoka ligonių kasos, privačiose klinikose dalis kainos yra finansuojama, todėl reikia sumokėti tik priemoką. Baltijos ir Amerikos klinikoje, kurioje dirbu, lytinių lūpų plastinė operacija kainuoja apie 1,5 tūkst., o makšties ir tarpvietės operacija - nuo 2 tūkst. Lt.

Parengta pagal „Respublikos“ priedą „Julius/Brigita“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų