REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vienas lietuvių menininkas tapo Prancūzijos vyriausybės Menų ir literatūros ordino kavalieriumi. Prancūzų šalies pasiuntinio Francois Laumonier rezidencijoje šiuo titulu apdovanotas „maištaujantis“ teatro kūrėjas, režisierius Oskaras Koršunovas.

REKLAMA
REKLAMA

Garbingas Prancūzijos apdovanojimas įteiktas per šios šalies teatro viešnagę „Comedie Francaise“ Lietuvoje. O.Koršunovas su šia trupe 2008 metais pastatė spektaklį „Užsispyrėlės sutramdymas“. Prancūzija, skirdama O.Koršunovui Menų ir literatūros ordino kavalieriaus titulą, pripažino jį geriausiu režisieriumi, šiuo metu kuriančiu Lietuvoje ir pasaulyje.

REKLAMA

Ambasadorius F.Loumonier prisiminė režisieriaus žodžius, kad jis esąs skandalingas asmuo, nemėgstantis susitarimų kūryboje ir jų nepaisantis. Kai sausį O.Koršunovas patikino pasiuntinį, jog džiaugiasi apdovanojimu ir mielai jį priimsiąs, šis nusiramino.

Jau dvidešimt metų O.Koršunovo kūryba žinoma tarptautinei auditorijai. Oskaro Koršunovo teatras (OKT) nuolat gastroliuoja, dalyvauja teatrų festivaliuose užsienyje. Ne išimtis ir Prancūzijos didieji bei provincijos miestai.

REKLAMA
REKLAMA

Dėkodamas prancūzų žiūrovams, kritikams, menininkams, O.Koršunovas atkreipė dėmesį, kad didžiausio įvertinimo sulaukė Prancūzijoje. Dažnai buvo kviečiami atvykti. OKT yra vienintelis Rytų Europos teatras, šešis kartus kviestas į pagrindinę Avinjono teatrų festivalio programą.

„Dėkoju teatrui, komandai, trupei, broliui“, - sakė Oskaras. O kai kreipėsi į tėvus, režisierius susijaudino ir jo balsas virpėjo. Čia ir išsidavė, kokia svarbi buvo jam apdovanojimo diena. Renginį stebėjo ir kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, dar neseniai su OKT trupe važinėjęs po Prancūziją ir pasaulį.

1995 metais Menų ir literatūros ordino riteriu tapo režisierius Juozas Miltinis (po mirties). Šį apdovanojimą du kartus (1992 ir 2002 metais) yra pelnęs avangardinio kino kūrėjas Jonas Mekas.



Mindaugas Klusas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų