REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per penkerius metus valstybės tarnautojų skaičius išaugo net 10 tūkstančių. Prie to šiek tiek jau spėjo prisidėti ir taupioji Andriaus Kubiliaus Vyriausybė, tačiau labiausiai nusipelnė jo pirmtakė, kūrusi net visiškai nereikalingas institucijas, - rašo dienraštis „Vakaro žinios“.



Dauginosi ir gruodį

Per penkerius metus valstybės tarnautojų skaičius išaugo net 10 tūkstančių. Prie to šiek tiek jau spėjo prisidėti ir taupioji Andriaus Kubiliaus Vyriausybė, tačiau labiausiai nusipelnė jo pirmtakė, kūrusi net visiškai nereikalingas institucijas, - rašo dienraštis „Vakaro žinios“.



Dauginosi ir gruodį

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per metus valdininkų armija išsipučia 1-2 tūkstančiais, tačiau būta ir gražių išimčių. Štai 2007-aisiais vien antrąjį pusmetį jų staiga padaugėjo net 2,2 tūkstančio.

REKLAMA

Deja, net ir paskelbus diržų veržimosi politiką, šis procesas nesustojo. Pradėjus dirbti naujajai koalicijai, vien praėjusį gruodį biurokratų skaičius padidėjo 245: Žemės ūkio ministerija sau pavaldžias įstaigas papildė nauju 21 užimtu etatu, Vidaus reikalų ministerija (neskaitant statutinių) - 27, Sveikatos apsaugos ministerija - 18, Vyriausybė - 12 ir t. t.

Tačiau neabejotinai valdininkų veisimo lyderė yra kadenciją baigusi Gedimino Kirkilo Vyriausybė. Ji sugebėjo net ir naujų įstaigų prikurti. Viena jų verta atskiro dėmesio. Tai Kvalifikacijų tarnyba prie Vyriausybės.



Pradėjo nuo pirkimo

REKLAMA
REKLAMA

Ši institucija įsteigta vos praėjusių metų viduryje. Išgyventi iki metų pabaigos iš biudžeto jai buvo skirta net 4,6 mln. litų, iš jų 1,8 mln. litų - algoms ir 800 tūkst. litų - turtui įsigyti. Būtent nuo pastarojo dalyko Kvalifikacijų tarnyba savo veiklą ir pradėjo.

Institucija buvo įregistruota ne pačioje prestižiškiausioje sostinės Aguonų gatvėje, netoli autobusų stoties. Nuspręsta persikelti į prestižinį „Vilniaus verslo uosto“ dangoraižį Lvovo gatvėje. Čia įstaiga nuomojasi apie 600 kvadratinių metrų patalpas už 33,6 tūkst. litų per mėnesį arba 403 tūkst. litų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar nė nespėjus įsirengti, įstaigos vadovas Rimantas Busila ir jo pavaduotojas Tomas Jovaiša gavo naujus automobilius „Volkswagen“. Netrukus abu persėdo į dar naujesnes, daugiau nei po 100 tūkst. litų vertės mašinas. Pirmasis - į „Audi A6“, antrasis - į „Citroen C5 Exclusive“. Kad šiems įsigyti nereikėtų Vyriausybės leidimo, Kvalifikacijų tarnyba juos išsinuomojo. Kiekvieno nuoma - daugiau nei 5 tūkst. litų per mėnesį.



Simuliuoja darbą

Įstaiga beveik identiškai dubliuoja Lietuvos darbo biržos, kelių Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skyrių funkcijas. Tačiau R.Busila, prieš įkuriant Kvalifikacijų tarnybą spėjęs padirbėti ir G.Kirkilo patarėju, situaciją aiškina visiškai kitaip.

„Daug kas mano, kad Kvalifikacijų tarnyba niekam nereikalinga ir nieko nenuveikė. Pagrindinė to priežastis - tarnybos veiklai trūko viešumo. Ji pradėta steigti pernai birželį. Veikla pradėta nuo materialinės bazės kūrimo“, - neslėpė R.Busila.

Anot pašnekovo, šiuo metu tarnyboje dirba 33 žmonės, nors numatyta 40 etatų.

REKLAMA

„Jau užmegzti glaudūs bendradarbiavimo ryšiai su darbdavių organizacijomis, socialiniais partneriais. Mūsų funkcija - darbas su darbuotojų kvalifikacija“, - sakė tarnybos vadovas.

Paminėjus, kad tai - viena iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos funkcijų, R.Busila bandė išsisukti: „Bet ministerija neužsiima darbo rinkos poreikių tyrimu.“

Tačiau ar tik tuo neužsiima Lietuvos darbo birža? Taip, užsiima, bet Kvalifikacijų tarnyba prisideda.

„Kai kuriama nauja institucija, ji yra kaip švarus popieriaus lapas. Manantieji, kad ji nereikalinga, daro klaidą, nes nemato plėtros vizijos“, - dėstė R.Busila.

REKLAMA

Švaistė, kad neatimtų


Kvalifikacijos tarnybos vadovas džiaugėsi, kad įstaiga, dar nė nepradėjusi veiklos, pirmiausia apsirūpino visais patogumais. Pasirodo, itin brangias patalpas Lvovo gatvėje (vieno kvadratinio metro nuoma kainuoja 56 litus per mėnesį) tarnyba pasirinko, nes buveinėje, kur ji registruota, buvo per mažai vietos. O automobiliai pirkti tam, kad, neišleidus 2008-iesiems skirtų pinigų, būtų tekę juos grąžinti į biudžetą.

„Tuos „Volkswagen“ tebeturime nuosavybės teise. Jie naudojami darbo reikmėms. O „Audi“ ir „Citroen“ nuomojami iš privačių kompanijų. Man atrodo, vienas - iš „SEB lizingo". Nepritariu, kad tai buvo išlaidavimas. Jei nebūtume įsigiję turto... Finansų ministerija aiškiai pasakė: tų lėšų privalo užtekti įsikurti, nes kitais metais pinigų nebegausite“, - sakė R.Busila.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiems metams Kvalifikacijų tarnybai skirta 4,6 mln. litų.



Tik plepalai?

Atnaujinta Vyriausybės Saulėtekio komisija žada ne tik likviduoti Kvalifikacijų tarnybą, bet pradėjo giedoti ir senas buvusios Saulėlydžio komisijos daineles apie būtinybę naikinti ir jau kelerius metus „naikinamą“ Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės komisiją, Narkotikų kontrolės departamentą, pertvarkyti dar 18 įstaigų.

Ar tai ir vėl tik tušti plepalai? Juk socdemų priveistas įstaigas retinti paskirtas socdemų žmogus.



Valstybės tarnautojų (neskaitant statutinių) skaičiaus augimo dinamika

REKLAMA

2003 01 01  18 993

2004 01 01  19 780

2005 01 01  21 242

2006 01 01  23 905

2007 01 01  25 598

2008 01 01  28 974

2008 12 01  29 899

2009 01 01  30 144

Valdininkų daugėjimą pristabdyti sunku

Liudvikas SABUTIS - Seimo narys:

Atvirai pasakius, su valdininkų skaičiaus didėjimu yra taip: šis dalykas nėra kontroliuojamas valstybės mastu. Kiekviena institucija savaip pateisina didėjimo poreikį, pasako, kad, pavyzdžiui, reikia daugiau etatų, nes atsirado daugiau darbo su ES. Etatų ir skiriama netikrinant, ar to reikia. Nėra bendro vertinimo, ar institucija gali dirbti su 110, ar su 210 žmonių. Nėra revizoriaus.

Mykolo Romerio universiteto specialistai atliko tyrimą ir nustatė, kad gabūs žmonės valstybės tarnyboje savo gabumus panaudoja tik 30 procentų. Logiškai mąstant, sutvarkius atlyginimą už gerą darbą, galima pakelti jo gabumų panaudojimą bent iki 50 proc. Tada su daug mažesnėmis pajėgomis atliktume tą patį darbą, o žmonės dėl galimybės daugiau uždirbti būtų suinteresuoti geriau ir dirbti. Dabar taip nėra. Žmonės nesuinteresuoti dirbti, nes alga nuo to nepriklauso. Įstaigų vadovams svarbiausia įsteigti kuo daugiau etatų, visų neužpildyti ir iš sutaupytų pinigų metų pabaigoje išdalyti premijas.

Tikrai pritarčiau ir naujos Saulėlydžio komisijos planams. Tačiau labai drąsu sakyti, kad jie tai padarys. Jau tiek metų kalbėta, kad reikia naikinti vieną ar kitą įstaigą. Tačiau bijau, kad viskas ir vėl liks tiks kalbomis, kaip visada būna, arba bus pakeistos tik įstaigų iškabos, nurodytas jų pavaldumas kitai institucijai."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų