REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nenoru ir nesugebėjimu kalbėtis su tauta kaltinta valdžia vakar visą pusdienį skyrė žmonių bėdoms išklausyti.

REKLAMA
REKLAMA

Per 300 žmonių - nuo moksleivių iki pensininkų - vakar rytą kantriai stovėjo per visą V.Kudirkos aikštę nutįsusioje eilėje, kol sulaukė leidimo užeiti į Vyriausybės rūmus. Įvairių visuomenės sluoksnių atstovai susirinko į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva surengtą socialinį forumą „Dialogas su Lietuva“. Renginys prasidėjo 20 minučių vėliau nei planuota, mat prie patikros posto susidarė nemenka spūstis. Tačiau ši aplinkybė nesugadino susirinkusiųjų nuotaikos ir neatvėsino kalbų įkarščio. Daugiau kaip tris valandas su jais bendravo premjeras Andrius Kubilius ir 8 ministrai. Klausimus pateikti buvo galima iš anksto (elektroniniu paštu, jų sulaukta daugiau nei tūkstančio) ir salėje priėjus prie mikrofono. Tai padaryti spėjo 14 žmonių. Po renginio Vyriausybės rūmų fojė interesantus dar konsultavo ministerijų specialistai.

REKLAMA

Klausimų lavina.

Pasidžiaugęs nauja visuomenės ir valdžios bendravimo forma A.Kubilius pabrėžė būtinybę susitarti esminiais valstybės gyvenimo klausimais - kaip kurti pamatus moderniai ekonomikai, kuo greičiau sumažinti socialinę atskirtį ir plėtoti Lietuvoje pilietinį dialogą. „Vyriausybė siekė ir sieks būti atvira“, - tikino A.Kubilius.

Susirinkusiuosius labiausiai domino naujoji mokesčių sistema, socialiniai reikalai - pensijos, pašalpos, bedarbystė, verslo perspektyvos, energetikos išteklių kainų pagrįstumas, biurokratinio aparato išlaikymas. Būta skundų ir dėl lyčių diskriminacijos Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausia klausimų lavina užgriuvo finansų ministrą Algirdą Šemetą. Jis tikino, kad jei Vyriausybė nebūtų suskubusi imtis drastiškų priemonių, valstybei būtų tekę skolintis 9 mlrd. litų. Ekonominio nuosmukio sąlygomis tai itin sudėtinga. Kartu ministras pripažino, kad per skubą padaryta ir klaidų, ypač smulkiojo verslo srityje.

Be kita ko, A.Šemetai teko aiškinti neapmokestinamo minimumo ir gyventojų pajamų mokesčio skaičiavimo tvarką.

Pasigedo R.Vilkaičio

Kai kuriuos esą visuomenėje sklandančius mitus stengėsi paneigti socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys. Pasak jo, netiesa, kad daugelis šeimų neteko vadinamųjų vaiko išmokų. „Tik vienas iš dešimties vaikų negauna šių pinigų, ir tai tik pačių turtingiausių tėvų“, - aiškino ministras. Jis taip pat tikino, kad nemokamas pradinukų maitinimas mokyklose nepanaikintas - dabar jį gauna 55 proc. vaikų. Pensininkus R.Dagys patikino, kad jokie mokesčiai nuo pensijų neskaičiuojami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kultūros žmonių vardu kalbėjęs „Menų spaustuvės“ direktorius Audronis Imbrasas klausė, ar valdžia žino, kad nuo sausio 1-osios iki 50 proc. padidėjo meno sferos išlaidos. „Gal tai kerštas kultūrai?“ - klausė jis. Kadangi kultūros ministras Remigijus Vilkaitis forume nedalyvavo (nors į užsienį neišvykęs), atsakyti teko R.Dagiui ir A.Šemetai. Pastarasis nepaguodė, patikinęs, kad suteikti pridėtinės vertės mokesčio lengvatų tikrai neketinama.

Renginys pasiteisino

„Gerą įspūdį man padarė tai, jog A.Kubilius savo kalbos neskaitė iš lapo, vadinasi, žmogus tiki tuo, ką kalba“, - paklaustas apie renginį LŽ sakė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

REKLAMA

„Tai kvepia dideliu turgumi, šiokiais tokiais Gariūnais“, - įspūdžiais dalijosi Energetikos darbuotojų profsąjungų federacijos pirmininkas Juozas Neverauskas. Pasak jo, šiuo metu energetikoje vyksta dideli pokyčiai, o susiklosčiusi situacija kelia nemažai rūpesčių. „Vienas pagrindinių klausimų - skaidri energetikos kainų politika“, - pažymėjo J.Neverauskas.

„Geriau toks bendravimas negu jokio, reikia žiūrėti optimistiškai“, - sakė Maistininkų profsąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Renginio pabaigos nesulaukęs monsinjoras Alfonsas Svarinskas tikino išeinąs, nes „visi kalba tik apie materialius dalykus ir niekas - apie dvasinius, kurie yra visa ko pamatas“.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų