REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

902,6 mln. litų. Tiek pelno pernai gavo Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai, - tai vakar paskelbė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas. Tai kodėl verslininkai ir žmonės dantį ant tų bankų griežia, kad šie neskolina arba skolina už fantastines palūkanas?

REKLAMA
REKLAMA

R.Šarkinas vakar nebuvo itin kalbus. Jis pripažino, kad dalis bankų patyrė nuostolių, tačiau neišdavė, kurie. Neslėpė, kad paskolų metų pabaigoje išduota mažiau, tačiau „neprisiminė“, kiek mažiau. Pritarė, kad užsienio bankai iš filialų Lietuvoje išpumpuoja pinigus, tačiau tvirtino, kad mastai nedideli.

REKLAMA

Bankai - be atsakomybės

Prezidentas Algirdas BRAZAUSKAS įsitikinęs: verslui Lietuvoje trūksta pinigų, nes komerciniai bankai užsuko kreditavimo sistemą dėl Lietuvos banko neveiklumo. Apie tai - „Vakaro žinių“ išskirtinis interviu su Jo Ekscelencija.

- Ar Lietuvos verslas išsilaikys, kai komerciniai bankai kažkodėl visai pristabdė kreditavimą?

- Negaliu atsakyti, būdamas pensijoje, kodėl bankai taip elgiasi. Galiu tik pasakyti, ką daryčiau, jei būčiau premjeras. Aš kaip reikiant užsiimčiau bankais. Nepalikčiau šio darbo vien tik Lietuvos bankui, kuris savo pareigų neatlieka.

REKLAMA
REKLAMA

Visi priprato, kad Lietuvos nacionalinė valiuta pririšta prie dolerio arba euro, ir mano, jog nieko daryti nereikia. O aš manau - reikia.  Reikia užsiimti bankų šeimininkais, kalbėtis su Švedijos ir Vokietijos bankais, kurių skyriai yra Lietuvoje, ir ieškoti būdų, kaip sutvarkyti šį reikalą. O dabar bankai pakėlė palūkanas, gauna pelną ir nesuka galvos. Taip elgtis negalima, turi įsikišti valdžia.

Ir kreditavimo suvaržymus reikia atidžiai išnagrinėti. Reikia aiškintis priežastis, kodėl toks didelis palūkanų skirtumas tarp paskolų litais ir eurais. O bankais niekas neužsiima. Reikia iš esmės peržiūrėti, ar kai kurie bankai nepiktnaudžiauja imdami milžiniškas palūkanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Tai dabar bankai Lietuvoje tik renka pelną ir neprisideda prie ekonomikos gaivinimo?

- Iš esmės - taip. Bet tegu ir jie jaučia atsakomybę dėl ekonominės padėties, jei jau atėjo į Lietuvą. Mato, kas darosi aplinkui, tai kodėl dar labiau sunkina situaciją, nebeišduodami kreditų?! Yra būdų juos sudrausminti.

Danas Nagelė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų