REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visame pasaulyje velionio aktoriaus Heatho Ledgerio gerbėjai tikisi, kad jo talentas bus įvertintas „Oskaro“ statulėle. Jį už mirtino Betmeno priešo Džokerio vaidmenį filme „Tamsos riteris“ pastarosiomis savaitėmis pagerbė ir Amerikos žiūrovai, ir kino kritikai, ir „Auksinio gaublio“ teikėjai, tad trūksta tik garbingiausios „Oskaro“ statulėlės.

REKLAMA
REKLAMA

Sparčiai karjeros laiptais lipusio ir pernai sausio 22-ąją nuo vaistų perdozavimo Niujorko apartamentuose mirusio 28 metų Holivudo aktoriaus Heatho Ledgerio gerbėjams teliko sulaukti vienintelio apdovanojimo.

REKLAMA

Lemtingi vaidmenys

Velionis prisimenamas kaip mylintis tėvas ir talentingas, žavus aktorius. Jis vaidino tokiuose filmuose kaip „Kuprotas kalnas“, „Kazanova“, „Užsispyrėlės sutramdymas“ bei nemažo pasisekimo sulaukusiame Betmeno tęsinyje „Tamsos riteris“. Tačiau yra dalykų, padėsiančių dar labiau nušviesti liūdnai pasibaigusį šio aktoriaus gyvenimą.

Heathui ir jo seseriai Katie skirti populiaraus Emily Bronte romano „Vėtrų kalnas“ („Wuthering Heights“) herojų vardai. Anot Kolumbijos universiteto profesoriaus Nicholo Dameso, svarbiausias šios knygos veikėjas yra Hitklifas – žiaurus ir sadistinių polinkių turintis niekšas.

REKLAMA
REKLAMA

„Vienas iš dalykų, kuriuo garsėja Hitklifas, yra juokas. Tačiau jis juokiasi tik matydamas kieno nors kito skausmą. Galima atrasti netiesioginių sąsajų su Džokeriu, − sako N. Damesas. − Juk pats smagiausias dalykas Džokeriui – skaudinti kitus.“

H. Ledgeris jau anksčiau turėjo bendrų dalykų su klasikiniais britų rašytojais. Dar mokydamasis mokykloje jis savo talentą lavino gimtojo miesto Guildfordo teatre, specialioje W. Shakespeareʼo „Gaublio“ trupėje.

H. Ledgeris labai mėgo britų dainininką Nicką Drakeʼą, kuris perdozavęs antidepresantų mirė 1974 metais, vos sulaukęs 26-erių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš paskutinių H. Ledgerio darbų buvo vaizdo klipas, skirtas N. Drakeʼo kūriniui „Black Eyed Dog“. Jis ne tik režisavo šį klipą, bet ir jame vaidino. Klipo pabaigoje Heathas vaizduoja vonioje paskendusį herojų.

Prieš mirtį H. Ledgeris paskelbė apie savo planus su Benu Harperiu įkurti įrašų kompaniją „Masses Music Co.“ Heathas taip pat režisavo šio rokerio 2006 metų dainos „Morning Yearning“ klipą.

Nesikratė gėjaus vaidmens

H. Ledgeris nebijojo vaidinti gėjų 2005 metais statytoje dramoje apie kaubojus „Kuprotas kalnas“. Ir ne tik todėl, kad visuomet svajojo apie garbingiausių kino pramonės apdovanojimų − „Oskarų“ šlovę.

Už šį vaidmenį aktorius nepelnė „Oskaro“ kaip geriausias aktorius, tačiau filmas gavo nemažai prestižinių kino apdovanojimų.

REKLAMA

Daug anksčiau, 1996 metais, H. Ledgeris vaidino australų seriale „Prakaitas“.

Australų kilmės aktoriui tąkart buvo pasiūlyta įvairių vaidmenų, tačiau jis pasirinko Steve‘o Bowleso, homoseksualaus dviratininko, personažą. Vėliau savo pasirinkimą aiškino tuo, kad Australijos televizijoje homoseksualų vaidmenys yra itin reti. Esą atlikdamas tokį vaidmenį tikėjosi sulaukti kino pramonės vilkų dėmesio.

H. Ledgeris ir jo kolega, aktorius Jakeʼas Gyllenhaalas žinomiausi iš vaidmenų „Kuprotame kalne“.

J. Gyllenhaalas yra H. Ledgerio dukters Matildos Rose (dabar jai – treji metai) krikštatėvis. 2007-ųjų rugsėjį Heathas išsiskyrė su sužadėtine Michelle Williams. Pora, susipažinusi „Kuproto kalno“ filmavimo aikštelėje, susilaukė dukters.

REKLAMA

Niekas nežino, kodėl aktorius ir jo draugė mergaitei davė tokį vardą. Sutapimas ar ne, tačiau vienos Australijos liaudies dainos pavadinimas yra „Matilda, šokanti valsą“ („Waltzing Matilda“). Dainos tekste yra minimas vyras, nusiskandinęs ežere.

Visų galų meistras

Vaikystėje H. Ledgeris žaidė šachmatais. Jį prisimenantis Norbertas Mulleris, Perto šachmatų klubo vadovas, tvirtina, kad Heathas galėjo pasiekti aukštumų − žaisti valstijos turnyruose, gal net čempionate.

Jaunystėje H. Ledgeris visai nesibodėjo susitepti rankų − žaidė ledo ritulį. Aktoriaus tėvas Kimas buvo lenktyninio automobilio vairuotojas, todėl jaunystėje daug laiko Heathas praleido lenktynių trasoje Perte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis priklausė Grahamo Joneso komandai. Jo, kaip jauniausio komandos nario, darbas buvo nuimti anglies pluošto kapotą antvožą ir gerai nuplauti purvą po kiekvienų lenktynių.

TIK FAKTAI

Filmuodamasis „Tamsos riteryje“ aktorius atrodė tarsi išsunktas, keistai spindinčiomis akimis. Per filmavimus jis be paliovos kalbėjo apie dukterį Matildą, apgailestavo, kad negali būti su ja.

2008 metų vasario 6 dieną žiniasklaidai teismo medicinos ekspertai pateikė tokią išvadą: „H. Ledgeris mirė nuo apsinuodijimo, kurį sukėlė oksikodono, hidrokodono, diazepamo, temazepamo, alkoprazolamo ir doksilamino sąveika.“

Tai – australų aktoriui paskirtų medikamentų sudėtinės dalys. Jo mirtis laikoma nelaimingu atsitikimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų