REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vargsta VšĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) organizatoriai. Ką tik visuomenei pripirko lempučių už 160 tūkstančių litų. Kad greičiau pinigus ištratintų, pirko 10 kartų brangiau. Negi gaila dėl žmonių? - klausia dienraštis „Vakaro žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Brangios šviesytės

Girliandomis už 160 tūkst. litų papuošti trys Vilniaus tiltai - Geležinio vilko, Žaliojo ir Karaliaus Mindaugo. Ir F.Vaitkaus gatvė bei Naujininkų viadukas virš Žirnių gatvės.

REKLAMA

Minėtos vietovės vakarais švytės nacionalinės programos VEKS devizo „Kultūra gyvai“ simbolizuojančiomis molekulėmis ir užrašais „Vilnius 09“. Anot VEKS atstovų, to reikia, kad vilniečiai prisimintų, jog jų miestas šiemet yra Europos kultūros sostinė.

Visų keturių sostinės vietų papuošimo kaina - po maždaug 40 tūkst.  litų. Kaina - su PVM, tačiau neskaitant dekoracijų sunaudojamos elektros energijos.

10 kartų brangiau

VEKS vadams tokios investicijos į blizgesį neatrodo didelės, tačiau „Vakaro žinių“ kalbinti specialistai, prekiaujantys apšvietimo įranga, mano, kad už dekoracijas permokėta maždaug 10 kartų. Anot jų, VEKS pasirinko pačius brangiausius - žalios šviesos - diodus, tačiau net ir jais vieną tiltą galima būtų papuošti ne už 40, o už maždaug 4 tūkst.  litų.

REKLAMA
REKLAMA

Užtat VEKS vadovė Elona Bajorinienė krykštauja, kad pavyks sutaupyti:

„Jų apšvietimui reikia 8 kartus mažiau elektros energijos, nei naudojant įprasto šviesos kabelio dekoracijas. Pvz., visoms Žaliojo tilto dekoracijoms apšviesti pakanka 250 vatų energijos - t. y. maždaug tiek, kiek jos sunaudoja paprasti namie naudojami svetainės sietynai.“

Tokia VEKS politika turi ir sekėjų. Ekspremjeras, opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas neima į galvą, kad pinigai tiesiog beprasmiškai taškomi. Anot jo, VEKS programą vis tiek reikia finansuoti taip, kaip buvo numačiusi jo vadovaujama Vyriausybė. Priešingu atveju užsienis esą pradės juoktis iš Lietuvos. Ne dėl kvailų projektų, o dėl programos biudžeto sumažinimo, kuris „yra nepateisinamas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalia TEIŠERSKYTĖ, Seimo narė:

Pinigų taškytojai pamiršta, kas uždirbo pinigus

Seime jau buvo keli pasišnekėjimai su VEKS atstovais. Jie pareikalavo papildomai 7,5 mln. litų šiems visiems jų projektams. Tačiau niekaip nepaaiškino, kam dar reikia papildomai. Sako - reikia, ir viskas.  Paaiškino, esą su projektų operatoriais aptarė ir nusprendė, kad finansavimo mažinti nebegalima, tik padidinti. Gal vadovaujasi logika: kam ką nors pirkti už realią kainą, jei galima brangiau.

Mėto pinigus, nes pamiršta, kad juos žmonės turi uždirbti ir padovanoti valstybei mokesčių pavidalu.

REKLAMA

Reikia daryti tokius projektus, kuriuos prisimintų Lietuva ir užsienis dešimtmečius, kurie tarnautų ilgai, nebūtų vienkartiniai sušvytėjimai. O dabar saliutai, laikinos tiltų puošmenos ir panašūs dalykai... Geriau už tuos pinigus sustiprintume orkestrus, teatrus, nupirktume dalinininkų darbus muziejams ir atliktume darbus, kurie turėtų likutinę vertę.

Dabar pažaidėme kažką, penkiems žmonėms buvo linksma, šeši kažką parašė - ir viskas. Ir dar tuos vienkartinius sušvytėjimus perka už nepagrįstas kainas.

Danas Nagelė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų