REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Narkotikų pakaitalas paaugliams, galimybė jo gauti poliklinikose. Nerimaujama, kad dėl tokios sveikatos valdininkų „dovanėlės“ prieštaringai vertinama metadono terapija bus taikoma ir nepilnamečiams, o šis sintetinis opioidų preparatas taps labiau prieinamas.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutiniąją 2008-ųjų dieną sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtino 2009-2012 metų priklausomybės ligų gydymo programą. Specialistų nuomone, sistemos ypatumų nespėjusiam perkąsti ministrui buvo pakištas dokumentas, kurio atsiradimui įtakos esą turėjo metadono platinimu suinteresuoti asmenys. Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK), Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos vadovai, nevyriausybinių organizacijų atstovai teigia, kad A.Čapliko įsakymu įtvirtintos naujovės yra žalingos ir jį reikia atšaukti. Dokumentu raginamos pasidomėti net teisėsaugos institucijos. „Jei matysiu, kad mane apgavo, įsakymą iškart stabdysiu“, - vakar LŽ žadėjo ir pats ministras

REKLAMA

Skuba dėl metadono

Daugelį metų narkomanijos kontrolės politiką stebintys asmenys teigia, kad nors ir keičiasi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovai, ši žinyba jau nuo 1997 metų remia pakaitinio gydymo metadonu programų plėtrą. Nors 2005-aisiais Europos Komisijai buvo pateikta neigiama Lietuvos pozicija dėl tokių programų, 2007 metų vasarą naujai iškeptas SAM vadovas Rimvydas Turčinskas pasirašė įsakymą, kuriame kalbama ir apie 15-18 metų jaunuolių gydymą švelniau veikiančiu preparatu bupremorfinu ar metadonu. Praėjusių metų gruodį ministru tapęs A. Čaplikas suraitė parašą po gudriai suformuluotomis naujojo teisės akto nuostatomis. LŽ pašnekovų vertinimu, pagal jas suaugusiųjų gydymo metadonu metodai būtų taikomi paaugliams, o šios paslaugos taptų prieinamesnės. Teigiama, kad įgyvendinus šias nuostatas narkotikų pakaitalo būtų galima gauti ne tik penkiuose priklausomybių centruose, kaip yra dabar, bet ir psichikos sveikatos centruose ar net pirminėse sveikatos priežiūros įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau žalos nei naudos

Taikant terapiją šiuo sintetiniu opioidu siekiama išvengti narkotinės abstinencijos. Gydymo priešininkų teigimu, toks metodas neveiksmingas, nes nukreiptas ne į susilaikymą nuo narkotikų, o į pasekmių šalinimą. Todėl tai tėra galimybė nemokamai apsirūpinti narkotikų pakaitalais. Pasak organizacijos „Tėvai prieš narkotikus“ vadovo Gedimino Jakubčionio, pastarųjų metų tyrimai rodo, kad metadonas ne tik neefektyvus, bet jį vartojant atsikratyti priklausomybės ir detoksikuoti organizmą dar sunkiau nei vartojant kitus narkotikus. Metadono poveikis itin žalingas nesubrendusiam organizmui, nes jauną žmogų tai gali paversti amžinu ligoniu. „Todėl minėtas A. Čapliko įsakymas kelia didelį nerimą. Tai vadinu vaikų žudymo programa“, - sakė P. Jakubčionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ragina atšaukti

„Pasaulis išbandė gydymo metadonu programas, tačiau paaiškėjo, kad sveikatos jos nesugrąžina. Plėsti gydymą metadonu, ir ypač - tarp vaikų, nederėtų“, - įsitikinęs Seimo SRK pirmininkas Antanas Matulas. Jis teigia, kad ministro įsakymas priimtas neįsigilinus į reikalo esmę. Esą dažno naujo SAM vadovo bėda - nepakankamas pasiruošimas užimant šį postą.

A. Matulo nuomone, minėtą įsakymą reikėtų atšaukti. Tam pritaria ir Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos narys Gintaras Songaila. Narkologijos srityje dirbusio parlamentaro teigimu, suaugusiesiems skirtus gydymo metodus taikyti paaugliams nedera. Jis mano, kad ministras buvo suklaidintas teigiant, jog naujuoju įsakymu tik pratęsiama ankstesnė tvarka. „Tikiuosi, klaida bus ištaisyta. Įsakymas prieštarauja nuostatoms, numatančioms laipsnišką atsisakymą gydyti metadonu. Dokumentas neatitinka ir Seimo rezoliucijų, mūsų komisijos nuostatų“, - pabrėžė G. Songaila.

REKLAMA

„Tėvai prieš narkotikus“ vadovo G. Jakubčionio nuomone, reikia ne tik atšaukti įsakymą, bet ir pasidomėti jo atsiradimo aplinkybėmis. Anot pašnekovo, nepaisant visuomenės protestų, tėvų bei ligonių pozicijos, iniciatyvos plėsti pakaitinę terapiją neslopsta ir yra proteguojamos pačioje SAM. Kritikos strėlės krypsta ne tik į ministerijos valdininkus, bet ir į Narkotikų kontrolės departamentą, esą garsėjantį palankumu metadono programoms. A. Matulas teigia, kad ši institucija pernelyg domisi narkomanijos pasekmėmis, bet ne prevencija, ir užsimena apie departamento reorganizavimo galimybę.

REKLAMA

Tikrina abejones

Kalbėdamasis su LŽ ministras A. Čaplikas pripažino, kad ir jam jau kyla abejonių dėl minėto įsakymo. „Jį pasirašiau remdamasis specialistų siūlymais pratęsti 2002-2008 metų programos įgyvendinimą. Išties labai išsigandau, kad mane apgavo ir piktavališkai sumanė įteisinti metadono taikymą paaugliams. Bet specialistai mane patikino, kad vaikams šis gydymas nebus taikomas. Jaunimui nuo 15 metų bus galima skirti tik bupremorfiną ir tik tada, jei sergama tokiomis itin sunkiomis ligomis kaip ŽIV ar tuberkuliozė. Atsižvelgdami į pasigirdusius nuogąstavimus, diskutuojame su Seimo nariais, nevyriausybinių organizacijų atstovais. Jei abejonės pasitvirtins ir matysime, kad padarėme klaidą, įstatymo galiojimą sustabdysime“, - žadėjo ministras.

Aistė Stankevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų