REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitės pradžioje Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“ paskelbė dvidešimt penkių pasaulio ekonomikoje žinomų veikėjų pavardes, kurie esą yra atsakingi už dabartinį pasaulį krečiantį ekonominį sunkmetį. Kita vertus, kyla abejonių, ar tai viso labo nėra „iešmininkai“, ant kurių galvų suverčiamos pasaulio bėdos.

REKLAMA
REKLAMA



„The Guardian“ skelbiamo sąrašo pavardės paprastam lietuviui nedaug ką sako. Matyt, geriausiai žinome spekuliantą finansų rinkoje George'ą Sorosą, kurio įkurti įvairaus profilio smegenų plovimo institutai veikia ir Lietuvoje, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Daugumai tautiečių, matyt, nereikia pristatinėti ir buvusių Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentų Billo Clintono ir George'o Busho, galimas daiktas - ir Didžiosios Britanijos premjero Gordono Browno, buvusio JAV federalinių atsargų banko (FED) pirmininko Alano Greenspano, pasaulio finansų rinkos ryklio Warenno Buffeto. Kitų britų leidinio mirtinomis nuodėmėmis apkaltintų žmonių (tarkim, žlugusio „Lehman Brothers“ generalinio direktoriaus Dicko Fuldo ar buvusio banko „Merrill Lynch“ vadovo Stano O'Neilas) pavardės daugumai tautiečių greičiausiai apskritai negirdėtos, daug žinomesnės yra jų atstovaujamos įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Už kracho – sąmokslas?

Vis dėlto gali kilti įtarimų, kad išvardytasis TOP 25 tėra širma tikriesiems sunkmečio kaltininkams pridengti. Juk įvardijome niekšus, dėl kurių kaltės kilo visas tas jovalas, ko dar norite?!

Ypač panašūs įtarimai sustiprėja po, pavyzdžiui, mūsų Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojo Juliaus Veselkos, žinomo Estijos analitiko Alaro Tammingo ir kitų žinomų ekonomistų pareiškimų, kad sunkmetį esą sukėlė su anglosaksais susijusi apsukrių bankininkų grupė.

Girdi, apie juos jokių žinių nerasi žiniasklaidoje ar literatūroje, tačiau jie yra pasakiškai turtingi ir veikia per FED. Paprastai pridedama, kad gerai informaciją valdantys paslaptingi veikėjai pasaulį pavertė dideliu kazino, kuriame laimėtojai buvo aiškūs iš anksto. Kol visa planeta akcijų biržose, įvairiuose fonduose žaidė virtualiais, niekuo nepadengtais pinigais, dalijo jais paskolas, buvo sukurta finansinė piramidė, iš kurios esą tikruosius pinigus ir tikrąsias vertybes išsiurbė apsukrūs verteivos. Dabar neva piramidė griuvo ir reikia rasti griūties kaltininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už nuostolius – neatsakys

Sąmokslo teorijos visuomet traukė visuomenės dėmesį. Tačiau ši prikausto, sakykim, dėl vienintelio paprasto dalyko. Pastaruoju metu užsienio spaudoje pasirodė spėjimų, kad realūs nuostoliai dėl vadinamosios finansų krizės vien Amerikoje gali siekti daugiau nei 7 trilijonus JAV dolerių. Kad įsivaizduotume, kokia tai milžiniška suma, užtenka paminėti, jog bendrasis metinis Amerikos vidaus produktas yra vos penkiais su trupučiu trilijonų didesnis. JAV Vyriausybė ekonomikai gelbėti metė astronominę 700 mlrd. JAV dolerių sumą, pusė lėšų jau panaudota, tačiau jos beveik jokio poveikio rinkai nepadarė. Artimiausiu metu gelbėti Amerikos ekonomikai rengiamasi skirti dar 850 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

Visas įdomumas tas, kad didžiajai daugumai veikėjų, įvardijamų kaip sunkmečio kaltininkai, nesirengiama taikyti ne tik baudžiamojopersekiojimo, bet ir pretenzijų dėl turtinės žalos atlyginimo. O juk, pavyzdžiui, Amerikoje kelioms dešimtims metų už grotų gali sėsti iššvaistęs vos kelis šimtus tūkstančių.

Kracho kaltininkas – FED

„Respublika“ kreipėsi į mūsų šalies ekonomikos ekspertus, kad šie pareikštų savo nuomonę dėl to, ar kartais paskelbtas sąrašas nėra siekis nukreipti dėmesį nuo tikrųjų nuosmukio kaltininkų. Tačiau tik nedaugelis jų šia tema norėjo kalbėti. Pavyzdžiui, išgirdęs dienraščio klausimą Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas paskubėjo informuoti, kad skuba į Vyriausybės posėdį ir neturi laiko kalbėti.

REKLAMA

Tuo tarpu Vilniaus Mykolo Romerio universiteto profesorius, akademikas Antanas Buračas tvirtino, kad pagrindiniai pasaulinio finansinio kracho kaltininkai yra „The Guardian“ jau minėtas JAV FED pirmininkas A. Greenspanas ir už jo stovintys centrinio Amerikos banko vaidmenį atliekančios institucijos pareigūnai. Anot A. Buračo, šie tikrai žinojo apie finansų sektoriuje vykdomas machinacijas, tačiau nieko nedarė.

Dar vienas žinomas šalies ekonomistas porino, kad užtenka žinoti, kad FED yra didžiąja dalimi privatus bankas, ir viskas iškart tampa aišku.

„Privatininkai visuomet siekia pelno, dažnai - bet kokia kaina“, - tvirtino pašnekovas. Jo tvirtinimu, paviešintasis kaltininkų TOP 25 tik iš dalies kaltas dėl pasaulį ištikusios finansinės krizės.

Vidmantas Užusienis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų