REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Petras Auštrevičius ragina surasti papildomus 8 mln. litų „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) programai iš Kultūros ministerijos (KM) vykdomų programų sutaupytų lėšų, tačiau kultūros ministro patarėja Viktorija Vaitiekutė tokios galimybės nemato.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi įsipareigojusios šalys turi laikytis susitarimų, tai man nekelia abejonių, kad dalis (papildomų pinigų - BNS) turi būti rasta iš Kultūros ministerijos vykdomų programų dalies. Kadangi kultūros sostinė (VEKS - BNS) yra kultūriniai projektai ir yra vienaip ar kitaip susiję su kultūra“, - BNS trečiadienį sakė Liberalų sąjūdžio frakcijai Seime priklausantis P.Auštrevičius.

REKLAMA

V.Vaitiekutė nurodė, kad skirti papildomų lėšų programai KM lėšų neturi. „Nėra galimybių skirti papildomų pinigų iš kitų ministerijos vykdomų programų VEKS. Tada tų programų tiesiog nebeliktų“, - BNS teigė V.Vaitiekutė.

Anot jos, visų KM vykdomų programų kaštai buvo sumažinti, o vidinių resursų, iš kurių galėtų surasti pinigų VEKS, nėra.

P.Auštrevičius įvardino ir antrą šaltinį, iš kurio būtų galima skirti pinigų VEKS programai - Saulėlydžio komisijai dirbant sutaupytos valstybės programų lėšos.

REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt kita dalis (papildomų pinigų - BNS) būtų iš sutaupytų programų. Neabejoju, kad tų lėšų atsirastų, nes Saulėlydžio komisija pradeda savo veiklą“, - aiškino P.Auštrevičius.

Anot jo, Saulėlydžio komisija iki kovo vidurio galėtų pateikti Vyriausybei konkrečių pasiūlymų, kaip ir iš kur sutaupyti pinigų, ir papildomų lėšų VEKS būtų galima surasti nuo gegužės mėnesio.

„Tokia nežinia man yra nepriimtina, nes gadiname ir bendrą įvaizdį Lietuvos ir viduj rodom, kad negalime rasti tokių elementarių sprendimų“, - pažymėjo P.Auštrevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P.Auštrevičius išplatintame pranešime spaudai nurodoma, kad jis kreipėsi į Seimo valdybą bei Seimo komitetus ragindamas svarstyti VEKS trūkstamų pinigų klausimą ir priimti galutinius sprendimus.

Kaip BNS trečiadienį sakė VEKS atstovas spaudai Albertas Barauskas, šiuo metu yra atsisakyta 16 projektų, kitų projektų kaštai sumažinti, bet tam, kad būtų sėkmingai įgyvendinti likę 100 projektų, dar trūksta 7 mln. litų.

Šiuo metu pagal Seimo patvirtintą finansavimą VEKS kultūrinės dalies projektams skiriama 25 mln. litų. Praėjusi Vyriausybė buvo įsipareigojusi VEKS projektams skirti per 40 mln. litų biudžeto lėšų.

REKLAMA

VEKS taryba sausio viduryje ragino Kultūros ministeriją skirti šiuos pinigus.

Apgailestavimą dėl nacionalinės programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ biudžeto mažėjimo sausio viduryje išreiškė ir Europos Komisija per savo atstovybę Lietuvoje.

Vilnius - pirmasis iš Rytų Europos ir Baltijos valstybių sostinių, gavusių prestižiniu laikomą Europos kultūros sostinės statusą. Šį statusą 2005 m. suteikė Europos Taryba. Europos kultūros sostine Vilnius 2009-aisiais tapo kartu su Austrijos miestu Lincu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų