REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano prezidentas reikalauja JAV atsiprašymo

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pasveikino naujojo JAV prezidento iniciatyvą suartėti su musulmonų pasauliu, tačiau pareikalavo, kad Vašingtonas atsiprašytų dėl anksčiau prieš Iraną įvykdytų „nusikaltimų“.

REKLAMA
REKLAMA

M. Ahmadinejadas pareiškė, kad JAV prieš Iraną veikė pastaruosius 60 metų. „Tie, kas kalba apie pokyčius, turi atsiprašyti Irano žmonių ir stengtis ištaisyti savo praeities nusikaltimus“, - kalbėjo Irano prezidentas.

REKLAMA

Priminsime, kad Barackas Obama pažadėjo arabų pasauliui ištiesti ranką, jei šis savo ruožtu sutiks „atgniaužti kumštį“. Naujasis Baltųjų rūmų šeimininkas, duodamas interviu Saudo Arabijos televizijai, pirmadienį pareiškė, kad neatmeta galimybės, jog JAV politika Irano atžvilgiu taps kiek minkštesnė.

M. Ahmadinejadas taip pat kritikavo JAV paramą Izraeliui ir paragino Vašingtoną išvesti savo karius iš visame pasaulyje įkurdintų Amerikos karinių bazių. Jo teigimu, JAV turi nustoti kištis į kitų žmonių gyvenimus.

REKLAMA
REKLAMA

Santykiai tarp Irano ir JAV itin suprastėjo, kai Vašingtonas kartu su savo sąjungininkais užsimojo sustabdyti Teherano branduolinę programą. JAV įtaria, kad Iranas siekia pasigaminti branduolinį ginklą, o Teheranas tvirtina, kad programa yra skirta civilinėms reikmėms.

JAV diplomatinius santykius nutraukė po to, kai 1979 metais studentai po islamistinės revoliucijos, nuvertusios Vašingtono remtą šacho režimą, Teherane okupavo JAV ambasados pastatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų