REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senosios žvaigždės, kurios dar vadinamos „mėlynosiomis atsilikėlėmis“, jaunomis atrodo vien dėl to, kad iš kitų žvaigždžių vagia jų masę.

REKLAMA
REKLAMA

Southamptono universiteto astronomai teigia, kad „mėlynosios atsilikėlės“ yra tos binarinių žvaigždžių porų narės, kurios pamažu iš savo partnerių ištraukia materiją.

REKLAMA



„Mėlynosios atsilikėlės“ (apibrauktos geltonai) vagia kitų žvaigždžių masę ir taip šimtais milijonų metų prailgina savo gyvenimą, Hubble teleskopo nuotr.

Šis kosminis kanibalizmas leidžia mažesnėms, tačiau senesnėms žvaigždėms tvinkti ir savo gyvenimo trukmę prailginti šimtais milijonų metų.

Teigiama, kad šis atradimas atmes dabar dominuojančią teoriją teigiančią, kad žvaigždžių atgimimas įvyksta dėl žvaigždžių kolizijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Man visada patiko idėja, kad žvaigždės kaip mūsų Saulė gali dužti viena į kitą ir taip suformuoti naują, daug masyvesnę žvaigždę, – ironizavo atradimo autorius Christianas Knigge`as, – palyginti su tuo, net ir žvaigždžių kanibalizmas atrodo veik kasdienis dalykas“.

„National Geographic“ rašoma, kad astronomai daugiau nei pusšimtį metų stebėjo „mėlynąsias atsilikėles“, nes jų jaunatviška išvaizda neatitiko jų amžiaus.

Dauguma tokių žvaigždžių yra tokios pačios arba dvigubai didesnės masės nei Saulė, o jų amžius yra apie 12 milijardų metų. Žvaigždėms, kurių masė panaši į Saulės, būdinga gyventi tik kelis milijardus metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų