REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau antrąją juostos „Pasipriešinimas“ („Defiance“) minutę Sigito Račkio herojus gauna kulką į galvą. Aktoriui tai buvo trumpas, bet įsimintinas vaidmuo.

REKLAMA
REKLAMA

Blogio simbolis

- Kaip galėtumėte apibūdinti savo vaidmenį filme „Pasipriešinimas“ („Defiance“)?

- Baltarusių policininkas, žydų žudikas - be gailesčio, be jokių pardon, mėgstantis savo darbą. Pats neigiamiausias herojus. Realybėje jis niekada neegzistavo. Tiesiog toks blogio simbolinis. Žinoma, matyt, tuo laiku kaimuose tokių buvo.

REKLAMA

- Ar žinote, kad Danielio Craigo suvaidintas Tuvia Bielskis Lenkijoje yra kaltinamas masinėmis žudynėmis?

- Ne. Šito negirdėjau. Režisierius Edwardas Zwickas mums apie tai nieko nepasakojo. Apskritai, labai miglotai kažką girdėjau apie tuos įvykius. Viena ausimi. Kai pradėjome filmavimą, daug daugiau sužinojau.

- Kiek turėjote laiko prieš filmavimus susipažinti su medžiaga?

- Nė kiek. Atėjo, dviem žodžiais papasakojo istoriją, ir viskas.

Patenkintas Holivudas

- Spaudoje minėjote, jog režisierius E. Zwickas jums sakė gražius komplimentus. Už kokį filmo epizodą?

REKLAMA
REKLAMA

- Kai apie tai kalbėjau, truputį ironizavau. Amerikiečiai iš Holivudo labai mėgsta sakyti komplimentus ir visus girti. Labai malonu, bet jei tau nepavyko, tave išgyrę - vaidmens neduos. Jiems visi labai gerai dirba. Pas mus teatro režisierius daug vaikšto, visaip žiūri, o paskui pradeda rėkt. Pasakodamas apie tuos komplimentus, truputį perdėjau, bet tai yra arti tiesos.

Tačiau tokios pagyros gali ir pakenkti. Nes vėliau pradedi nebesigaudyti, ar iš tiesų gerai dirbi, ar tai tiesiog mandagumo gestas: „Nuostabu, kaip puiku, nuostabu.“ (Juokiasi.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Matyt, dėl to neturėtumėte tikėtis „Oskaro“ už antraplanį vaidmenį?

- Tikrai ne. (Juokiasi.) Jie labai mandagūs žmonės, o atvažiavę į svetimą šalį - itin mandagūs.

- Kaip galėtumėte apibūdinti aktorių Danielį Craigą?

- Jis mane nustebino. D. Craigas buvo tikrai puikus. Ir jo veidas, ir vaidyba, ir nuoširdumas. Jis - geras žmogus, nors sklandė legendos, kad  pasipūtęs ir vaikščioja su apsaugininkais. Ir teisingai daro. Prie jo vis landžioja ir landžioja. Nebūtų apsistatęs, neatsigintų tų visų mergaičių ir paparacų. Juos reikia vaikyti su asmens sargyba.

Mes bendravome filmavimo aikštelėje, vėliau vakarėlyje. Labai paprastas, nuoširdus, turi humoro jausmą. Nemažai pažįstu lietuvių teatro ir kino žvaigždžių, daugiau išlepusių ir pasipūtusių. Teko bendrauti ir su prancūzų aktore amžinąjį atilsį Marie Trintignant. Ji taip pat buvo nuoširdi, paprasta moteris. Tokio ryškumo žvaigždės kaip D. Craigas - per daug protingi, kad būtų išpuikę.

REKLAMA

Keliaklupsčias prieš D. Craigą

- Ar ilgai tęsėsi scenos filmavimas, kur jūs atsiklaupęs ir apsikabinęs D. Craigą maldaujate, kad jūsų nežudytų?

- Neatsimenu, kiek buvo dublių, bet tą sceną filmavome įvairiais rakursais, keturiom ar penkiom kamerom. Jiems juk juostos negaila - jie ją pleškina... Klūpėjau ilgai. Buvau net pasidėjęs antkelius, nes kojas pradėjo skaudėti. Faktiškai visą parą klūpėjau prieš D. Craigą. Tai buvo toks įsimintinas atvejis. Aišku, gaila, kad ne jis prieš mane. (Juokiasi.)

- Gal kada nors ateityje?

- Na... Čia turbūt buvo pirmas ir paskutinis kartas, kada jis atvažiavo į Lietuvą. Man E. Zwickas sakė, kad jų su D. Craigu labai geri santykiai, todėl pastarasis ir sutiko atvažiuoti dirbti už labai mažus pinigus. Visiškai menkus. Galima sakyti, kad jis filmavosi labdarai.

Žmogus aukojosi negaudamas holivudiško atlyginimo, atvažiavo į pelkes, į purvą. Kokios Lietuvoje sąlygos buvo... Prieš Craigą, kad ištvėrė, reikėtų kepurę nukelt.

REKLAMA

- Kaip jums patiko pats filmas?

- Man didelio įspūdžio nepaliko ir pasirodė truputį primityvokas. Režisierius E. Zwickas yra pastatęs labai gerų filmų. Tačiau šitas, matyt, buvo duoklė temai. Juostos kūrėjai truputėlį nusižengė logikai. Gerasis D. Craigas su savo tuo šautuvėliu iššaudo visą koloną su tankais, nukloja pievą puikiai ginkluotų vokiečių lavonais. Tai yra juokinga. Panašiai buvo šeštojo dešimtmečio sovietiniuose filmuose, kai vienas partizanas laimėdavo Antrąjį pasaulinį karą. Mes tai puikiai prisimename.

Žinoma, padaryti geras maskuotes - labai sunku. Taip pat rasti puikius aktorius, kad viskas atrodytų tikroviška. Kalbant apie pastatymą, juostoje „Pasipriešinimas“ buvo daug teatro.

Bet D. Craigo vaidyboje  pastebėjau nemažai simpatiškų dalykų. Galima sakyti, kad būtent jis visą filmą vežė. Svarbiausia, kad savo paprastumu išaukštino žydų pasipriešinimo temą. Matyt, tas filmas toks ir liks - duoklė temai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TIK FAKTAI

1976 metais Pyterio Peno vaidmuo buvo vienas iš pirmųjų, kuriuos atliko aktorius Sigitas Račkys.

Antrojo pasaulinio karo metu 800 000 Baltarusijos žydų tapo holokausto aukomis.

Režisierius Edwardas Zwickas laimėjo „Oskarą“ už filmo „Įsimylėjęs Šekspyras“ („Shakespeare in Love“) prodiusavimą.

Danielis Craigas - šeštasis aktorius, atlikęs Jameso Bondo vaidmenį.

Tuvia Bielskis, kurio filme „Pasipriešinimas“ prototipą įkūnijo D. Craigas, tikrovėje niekada nėra kovojęs su vokiečių tankais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų