REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojams vis labiau reikės tvirtos durų spynos, mat policijos atstovai ir draudimo ekspertai perspėja apie vis didėjantį turto vagysčių skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad vis labiau sunkėjanti Lietuvos ekonominė situacija, didėjantis nedarbas gali išprovokuoti dar didesnį turto vagysčių proveržį. Draudimo bendrovės „Ergo Lietuva“ gautų pranešimų apie turto vagystes skaičius per pastaruosius metus augo daugiau nei 2 kartus, o vagystės metu padaroma vidutinė žala turtui išaugo net trigubai ir siekė beveik 3 tūkst. litų. Manoma, kad šiais metais skaičiai nemažės, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Vogti daiktai paklausūs

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Tomo Ulpio teigimu, vagystės sudaro 49,1 proc. visų užregistruotų nusikaltimų. Praėjusiais metais šalyje buvo registruota 35 318 vagysčių, tai 4181 vagyste, arba 13,4 proc., daugiau negu 2007 m. Nuo vagių dažniausiai nukenčia nuosavi atokiau nuo miesto esantys namai, tačiau neretai vagių apšvarinami ir butai, vasarnamiai. T. Ulpis nenoriai pripažino, kad vogtas turtas lengvai realizuojamas internete ar vogtų daiktų turguose.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai yra paklausa, yra ir realizacija. Žmogus turi savo nuostatas, ar pirkti tai, kas legalu, ar atsisakyti vogto daikto. Pasirinkimas priklauso nuo moralinių principų. Šiandien išplitus galimybei naudotis internetu tikrai daug prekių yra realizuojama internete, be to, per pažįstamus priklausomai nuo daikto. Aišku, daiktai yra identifikuojami, ieškomi tiek Lietuvos, tiek Europos Sąjungos mastu, bet ne visada juos pavyksta rasti“, - sakė T. Ulpis.

Kriminogeninė situacija transporto priemonių vagysčių srityje šalyje išlieka stabili. Per 2008 m. užregistruota 3932 transporto priemonių grobimo atvejai, tai 172 grobimais, arba 4,6 proc., daugiau nei 2007 m. Automobilių vagystės sudaro 55 proc. visų transporto priemonių vagysčių. 2008 m. šalyje pagrobti 2185 automobiliai, tai 331 automobiliu, arba 13,2 proc., mažiau nei 2007 m. Vagišius viliojo ir brangenybės, papuošalai, pinigai, smulki buitinė technika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2008 m. gerokai padaugėjo vagysčių iš bankų, jų filialų ir bankomatų. Pernai metais padaryta 10 vagysčių, 11 pasikėsinimų pagrobti įvairių bankų bankomatus ir 4 pasikėsinimai išlaužti bankomatus įvykių vietose.

Turto draudimas – ant bangos

Tuo tarpu draudimo rinkoje dėl didėjančio vagysčių skaičiaus populiarėja turto draudimas. Tokios rūšies draudimo rodikliai išaugo ir dėl augančių būsto paskolų skaičiaus bei investicijų į nekilnojamąjį turtą. Vienos šalies draudimo bendrovės Turto draudimo departamento direktoriaus Tomo Nenartavičiaus teigimu, pastaraisiais metais turto draudimo rinka augo 20-30 proc. Nekomercinio draudimo įmokos augo 31,6 proc., t.y. 2007 m. įmokų surinkta 92,24 mln. Lt, o 2008 m. per 11 mėnesių įmokų surinkta 121,39 mln. Lt.

REKLAMA

Draudimo bendrovės „Ergo Lietuva“ statistika rodo, kad per paskutinį 2008 m. ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, vagysčių skaičius išaugo 40 proc., o per pastaruosius kelerius metus - dvigubai.

T. Nenartavičiaus teigimu, vidutiniškai per mėnesį dėl vagystės praėjusiais metais į bendrovę kreipdavosi apie 60 klientų. Šis skaičius nuo 2006 m. augo beveik dvigubai. Praėjusiais metais 31,6 proc. augo turto draudimo įmokų skaičius - 2007 m. surinkta 92,24 mln. Lt, tuo tarpu 2008 m. 121,39 mln. Lt. Išmokų skaičius taip pat neatsiliko – 2008 m. išaugo 10 proc. ir sudarė 110,5 mln. Lt, tuo tarpu 2007 m. - 101,5 mln. Lt. Draudimo specialistų teigimu, išmokų skaičiaus augimą lėmė išaugusios statybų sąnaudos.

Indrė Lauciūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų