REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybė ir policija ketina leisti smulkiesiems verslininkams mitinguoti prie Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Vilniaus savivaldybei tai gali atsieiti per 50 tūkst. litų tiesioginių išlaidų, netiesioginių išlaidų, anot savivaldybės administracijos vadovo Gintauto Palucko, gali būti dar daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tai BNS pirmadienį sakė Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) pirmininkė Zita Sorokienė, kurios vadovaujama asociacija rengia akciją.

REKLAMA

Pasak jos, tikimasi leidimo mitingui iš savivaldybės sulaukti ketvirtadienį.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas BNS pirmadienį teigė, jog „politinė valia išduoti leidimą“ mitingui prie Seimo esančioje aikštelėje yra, tam pritarė ir savivaldybės Viešųjų renginių leidimų komisija.

„Politinė valia yra. Savaitės viduryje susirinks Ekstremalių situacijų centras ir kartu su policijos atstovais aptarsime detales, nes laikome tai ekstremalia situacija. Ir Vilniaus meras („tvarkietis“ J.Imbrasas - BNS) ir kai kurios Seimo frakcijos yra pasisakiusios už tai, kad būtų leidžiama žmonėms mitinguoti prie simbolio, prieš kurį protestuojama“, - sakė G.Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, mitingo organizavimas prie Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje savivaldybei gali atsieiti apie 50 tūkst. tiesioginių išlaidų.

„Reikės pasirūpinti prie aikštelės įvažiavimų esančių automatinių užtvarų išmontavimu, vėliau juos vėl reikės sumontuoti“, - sakė G. Paluckas.

Anot jo, taip pat greičiausiai gali tekti vežtis iš užsienio specialius apsauginius užtvarus. Žadama uždaryti ir aplinkui esančias maisto parduotuves bei degalines, kuriose prekiaujama alkoholiniais gėrimais.

„Šiandien aiškiai buvo pasakyta, kad leidimas bus išduotas, kad nebus daroma jokių kliūčių, nes pateikėm pakankamai argumentuotus motyvus dėl pasiūlymų rengti prie Sporto rūmų - tai yra visiškai nesaugu, gali tapti nevaldoma“, - teigė Z. Sorokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot LSVPA pirmininkės, siekiant išvengti valdžios ir policijos „baimių“, atsisakyta eitynių.

Premjeras Andrius Kubilius yra sakęs, jog mitingą organizuojanti Z. Sorokienė per Seimo rinkimus buvo konservatoriams oponuojančios ir į Seimą neišrinktos Valstiečių liaudininkų sąjungos kandidatė, tad „matyt, negali mitingo neorganizuoti, nes kažkam jo labai reikia“.

LSVPA pirmininkė savo ruožtu teigė esanti nustebinta tokios ministro pirmininko nuomonės, nes akcija esą būsianti ne politinė.

„Nustebau, kad iš premjero tokie žodžiai. Mes visiškai nesam politizuota organizacija (...) Šiandien mūsų akcijos rengime nedalyvauja nė viena politinė jėga ir mes manom, kad taip turi būti - nežinau, ar jis buvo blogai informuotas, ar ieškodamas pasiteisinimo tą pasakė. Mes esam verslininkai, norim dirbti savo darbą, norim sau duonos užsidirbti, mitinguoti neturim kada, bet Vyriausybės ir daugumos priimti teisės aktai privertė mus ateiti, džiaugiamės, kad pagaliau pradėjo su mumis kalbėti“, - kalbėjo Z. Sorokienė.

REKLAMA

Meras Juozas Imbrasas pirmadienį žurnalistams sakė, jog policijos atstovai jį užtikrino, kad mitingo metu bus „pakankamai organizuotos policijos pajėgos, padaryti aptvėrimai“. Jis sakė nežinantis, ar bus pasitelktos specialiosios pajėgos, tačiau „norintis tikėti, kad renginys praeis taikiai“.

Pasak mero, prie pat Seimo - Nepriklausomybės aikštėje - neleista rengti mitingo, kadangi ketinimus rengti tokias akcijas po sausio 16-ąją vykusių akcijų pradėta vertinti atsargiau, be to, ten esą nėra pakankamai vietos susirinkti keliasdešimčiai tūkstančių žmonių, neprisiartinant mažiau nei 75 metrus nuo šios valdžios institucijos.

REKLAMA

„Anksčiau leisdavom, kiek buvo šių mitingų, iki neįvyko šie nemalonūs dalykai. Kai pradėjom preciziškai žiūrėti, mūsų komisija, kuri dirba su tais klausimais, kad ten praktiškai tą atstumą išlaikyti yra sudėtinga - 75 metrus, tai tos erdvės, kad neprisiartint arčiau prie Seimo, beveik nebelieka. (...) Plius respublikinė biblioteka aptverta“, - kalbėjo meras.

Vyriausybės atstovai ir policija, besibaimindami neramumų, mitingą organizuojančiai LSVPA anksčiau siūlė protestuoti ne prie parlamento rūmų langų, kur jie norėjo, o prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, Kalnų arba Vingio parkuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinis policijos komisaras V.Telyčėnas penktadienį suabejojo, ar policijai pavyktų išlaikyti Susirinkimų įstatyme numatytą 75 metrų atstumą nuo valdžios institucijos, jei dešimtys tūkstančių žmonių mitinguotų būtent prie Seimo.

Smulkieji verslininkai ketina mitingu reikalauti valdžios nereikalauti iš jų kasos aparatų, nebūtų keičiama tvarka dirbti pagal verslo liudijimus ir toliau leidžiama supaprastinta buhalterija. Taip pat, anot Z.Sorokienės, siekiama, kad „visi su verslu susieti teisės aktai būtų derinami su asocijuotom struktūrom“.

REKLAMA

Sausio 16-ąją Vilniuje vykęs profsąjungų organizuotas visuotinis mitingas baigėsi riaušėmis, kurių metu nukentėjo ir pareigūnai, ir civiliai, išdaužyti Seimo langai, apgadinti aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į Seimą.

Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl riaušių sukėlimo, šiuo metu suimti 11 riaušių dalyvių - 4 iš 15 suimtųjų praėjusią savaitę pasibaigus suėmimo terminui paleisti. Baudžiamojoje byloje dėl riaušių prokurorai šiuo metu įtarimus pareiškę 32 įtariamiesiems.

Tuo metu praėjusį ketvirtadienį rengtas mitingas prie Kauno savivaldybės vyko ramiai, be incidentų, sausio viduryje kituose miestuose, tarp jų - uostamiestyje vykę protestai taip pat buvo taikūs.

Antrasis visuotinis mitingas planuojamas vasario 3-iąją. LSVPA teigimu, į akciją galėtų susirinkti 20 tūkst. žmonių iš visos šalies.

Andrius Ufartas/BFL nuotr.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų