REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje pirmadienį darbą pradeda speciali Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertų misija.

Ekspertai ketina išsakyti nuomonę ir pateikti rekomendacijas Lietuvos institucijoms dėl naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitos.

REKLAMA
REKLAMA

Savaitę truksiančios specialios ekspertų misijos tikslas - peržiūrėti procedūras, kaip Lietuvoje atliekamas poveikio aplinkai vertinimas, analizuoti PAV ataskaitą ir įvertinti, ar ji atitinka tarptautinę praktiką bei procedūras.

REKLAMA

Ši misija, organizuota Aplinkos ministerijos ir Valstybinės atominės energetikos inspekcijos (VATESI), vertins naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai ataskaitą daugiausia radiacinės apsaugos ir aplinkosauginiu požiūriu, pranešė Aplinkos ministerija.

Šeši užsienio ekspertai analizuos ataskaitoje pateiktus duomenis, kuriais remiantis buvo parengtos išvados dėl radiologinio poveikio Lietuvos ir kitų valstybių gyventojams, vandens ekosistemoms bei oro kokybei. Ekspertai taip pat vertins, kaip planuojamos ūkinės veiklos organizatorius - bendrovės Visagino atominė elektrinė - numato valdyti riziką, susijusią su galimomis avarijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su misijos ekspertais dirbs Aplinkos ministerijos, VATESI, Radiacinės saugos centro ir Visagino atominės elektrinės specialistai.

Pasak Aplinkos ministerijos Poveikio aplinkai vertinimo skyriaus vedėjo Vitalijaus Auglio, į TATENA ekspertų rekomendacijas ministerija atsižvelgs priimdama sprendimą dėl naujos atominės elektrinės statybos leistinumo poveikio aplinkai požiūriu.

Aplinkos ministerija sprendimą planuoja priimti šių metų pavasarį.

PAV penktadienį pateiktas vertinti Aplinkos ministerijai. Pasak Visagino atominės elektrinės atstovų, prieš tai PAV suderinta su 11 PAV procese dalyvaujančių institucijų, pristatyta Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos ir Estijos visuomenėms, per tarpvalstybines konsultacijas suderinta su Austrijos, Lenkijos ir Baltarusijos institucijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinėje praktikoje įprasta, kad atominių elektrinių poveikio aplinkai vertinimo procesas trunka ne trumpiau kaip 2 metus.

PAV ataskaitoje vertintas iki 3400 megavatų galios atominės elektrinės statybos ir eksploatacijos poveikis aplinkai - gyventojams, socialinei ekonominei aplinkai, vandens sistemoms, oro kokybei, augalijai ir gyvūnijai, saugomoms teritorijoms, kultūros paveldui ir t.t.

Taip pat įvertintos projekto alternatyvos - dvi galimos statybos aikštelės, esančios Ignalinos atominės elektrinės teritorijoje, reaktorių alternatyvos - verdančio vandens, suslėgto vandens ir suslėgto sunkiojo vandens, aušinimo būdų alternatyvos. Įvertintas ir nulinės alternatyvos - nestatyti atominės elektrinės - poveikis aplinkai.

REKLAMA

PAV ataskaitą rengė konkursą laimėjęs Suomijos kompanijos „Poyry Energy“ ir Lietuvos energetikos instituto konsorciumas. Ekspertų nuomone, nauja atominė elektrinė Lietuvoje pasirinktoje vietoje, vertinant aplinkosauginiu požiūriu, yra ir galima, ir leistina.

Nacionalinė elektros energetikos bendrovė „Leo LT“ valdo 100 proc. Visagino atominės elektrinės akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų