REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socdemų lyderis Gediminas Kirkilas nemato reikalo pristabdyti per 8 socdemų valdymo metus pradėtų įtartinų milžiniškų projektų, mat tikina, esą jie yra nepriekaištingi, - rašo dienraštis „Vakaro žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Vertingas projektas

Reikia pripažinti, kad dauguma prieštaringai vertinamų projektų yra socdemų darbo vaisius. Vien per valstybės turto atnaujinimo programą, kurią vykdo socdemo Jono Budrevičiaus vadovaujamas Turto bankas, G.Kirkilo Vyriausybė sumanė atnaujinti turto už 1,54 mlrd. litų.

REKLAMA

Turto atnaujinimu vadinamas procesas, kai parduodami esami valstybiniai pastatai, o vietoj jų perkami arba statomi nauji. Atnaujinamo turto sąrašą Vyriausybė sudarė dar 2007-aisiais, nekilnojamojo turto rinkos klestėjimo metu. Tačiau jau ir tada buvo numatyta, kad pinigų iš parduoto turto įsigyti naujiems pastatams neužteks. Suskaičiuota, kad dar 650 mln. litų teks atseikėti iš biudžeto.

Apsiskaičiavo...


Gal dėl tokio netaupumo G.Kirkilas taip atkakliai priešinasi valstybinių projektų moratoriumui? Jis pats aiškina kiek kitaip.

„Prie ko čia Turto bankas? Jis nėra partijos biudžeto pildymo įrankis. Turto atnaujinimas naudingas pačiai valstybei. Štai Generalinės prokuratūros naujas pastatas pastatytas, o buvusį turtą naudingai realizuosime“, - tikino G.Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ekspremjeras čia pat paprieštaravo savo žodžiams.

„Aišku, dabar tiek, kiek buvo numatyta, nebegausime. Tai nerealu“, - sutiko jis.



Svarbu tik sumokėti

Socdemų lyderio nuomone, nesvarbu, kur tikslingai ar netikslingai leidžiami pinigai. Svarbiausia, kad verslas turėtų užsakymų.

„Dėl moratoriumo - reikia gerai suprasti, apie ką kalbama. Ekonomikos lėtėjimo metu kaip tik visos valstybės elgiasi priešingai: valstybiniai užsakymai kaip tik skatina ekonomikos atsigavimą. Be to, biudžetas jau patvirtintas. O dabar kalbos apie moratoriumą - grynas populizmas. Jei jos būtų buvusios prieš biudžeto tvirtinimą, būtume pritarę“, - tikino biudžetą rengęs G.Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminus, kad jo Vyriausybė, baigdama kadenciją, spėjo Seimui pateikti biudžetą, kuriame valstybinių projektų finansavimas buvo dar didesnis - milijonai litų numatyti Prezidentūros, Vyriausybės remontams, rezidencijoms statyti bei gražinti, ministerijų renovacijoms ir t. t. - G.Kirkilas kiek sumišo.

„Situacija buvo kita“, - tepasakė jis.

Užtenka rekomendacijų

Parlamentaras kategoriškai pasisako ne tik prieš projektų moratoriumą, bet ir prieš revizijos komisijos sukūrimą. Jo nuomone, užtenka, kad egzistuoja Valstybės kontrolė, kurios pastabos yra rekomendacinio pobūdžio, jei nenustatoma kriminalinės veikos požymių. Be to, ji paprastai projektų audito neatlieka, kol projektas nepradėtas įgyvendinti.

REKLAMA

1,54 mlrd. litų - Kokia partija laisva valia atsisakytų tokio gardaus kąsnelio?



Būtina žmonėms žinoti, kam kur skirta

Aloyzas SAKALAS - Europarlamentaras, socialdemokratas:

Visiškai pritariu moratoriumui. Jei tie projektai visuomenei nėra būtini, bet norima juos tęsti, aišku, juos reikia stabdyti.

Pavyzdžiui, manau, kad valstybės pastatų statyboms ir renovacijai pinigai neturi būti skirti, kai tokios sąlygos valstybėje. Kaip perkami Valdovų rūmų eksponatai - negaliu pasakyti. Todėl jei jų įmanoma nepirkti, būtų gerai ir nepirkti.

REKLAMA

Visada buvau už tai, kad lėšos būtų skirstomos skaidriai ir kad visi žinotų, kodėl tiek skirta vienam ar kitam objektui. Man užkliuvo ir šviesoforų sistemos atnaujinimas, nes jis kai kur visiškai neefektyvus. Juk buvo pristatyta šviesoforų prie Šv. Petro ir Povilo bažnyčios. Kai juos įjungė, susidarė didžiuliai kamščiai, todėl turėjo išjungti. Todėl kyla abejonių, ar pinigai tai sistemai buvo panaudoti efektyviai.

Reikia peržiūrėti visus projektus ir kai kurių atsisakyti. Dėl Operos ir baleto teatro - ten tai tikrai reikia patikrinti dėl tos scenos remonto, kur dingo tie milijonai, ir galų gale iš kokių pinigų valstybės tarnautojai statosi milžiniškus rūmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų