REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrasis kovo penktadienis - kovo 13 diena - bus paskutinė diena, kuomet partijos ir pavieniai asmenys gali Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikti dokumentus apie kandidatais į prezidentus siekiančius tapti pretendentus.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Prezidento rinkimų įstatymą, pretendentų būti kandidatais į prezidentus iškėlimas pradedamas ne anksčiau kaip likus 80 dienų (šiuose prezidento rinkimuose tai - vasario 26 diena) ir baigiamas ne vėliau kaip likus 65 dienoms (šįkart tai - kovo 13 diena) iki rinkimų.

REKLAMA

Pagal Seimo patvirtintą nutarimą, prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

Pretendentams, pateikusiems VRK Lietuvos Respublikos pilietybę patvirtinančius dokumentus, sumokėjusiems 5 vidutinių mėnesinio darbo užmokesčių dydžio užstatą ir kitus numatytus dokumentus ir VRK patikrinus, ar nėra aplinkybių, neleidžiančių asmeniui būti kandidatu į prezidentus, per 3 dienas bus išduoti parašų rinkimų lapai. 20 tūkst. Lietuvos piliečių, remiančių pretendento dalyvavimą prezidento rinkimuose, parašų VRK reikės patekti iki balandžio 2 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 17 dienos VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.

Kartu su antruoju prezidento rinkimų turu vyksiančiuose rinkimuose į EP dalyvausiančios partijos savo sąrašus VRK turės pateikti nuo balandžio 3 iki gegužės 5 dienos. VRK partijų sąrašus skelbs likus mėnesiui iki EP rinkimų - gegužės 7-ąją. Tuomet prasidės oficiali šių rinkimų kampanija.

Pasak VRK vadovo Zenono Vaigausko, tikėtina, kad prezidento rinkimuose ketinantys dalyvauti pretendentai kreipsis nelaukdami paskutinės dienos, nes į prezidentus norintys kandidatuoti asmenys turi surinkti 20 tūkst. piliečių parašų, o tai užtrunka. Remdamasis Seimo pastarųjų rinkimų praktika, kuomet kai kurios partijos kandidatų sąrašus pateikė paskutinę dieną, Z.Vaigauskas pastebi, kad europarlamentarų rinkimuose tokios skubos irgi greičiausiai nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Z.Vaigausko, planuojama, kad naujasis prezidentas prisieks liepos 12 dieną.

Partijos oficialiai kol kas neskuba atskleisti savo kandidatų prezidentus.

Valdančioji partija Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) šį šeštadienį šaukiamoje taryboje, be kitų klausimų, aptars ir dalyvavimą prezidento rinkimuose, tačiau kada galėtų paaiškėti galutinis partijos apsisprendimas - kol kas neaišku. Konservatorių lyderis premjeras Andrius Kubilius anksčiau ne kartą yra sakęs, jog siūlys partijai paremti eurokomisarės Dalios Grybauskaitės kandidatūrą, jei ji sutiks dalyvauti prezidento rinkimuose.

REKLAMA

Opoziciniai socialdemokratai į suvažiavimą renkasi kovo 7-ąją. Tuomet numatyti partijos vadovo rinkimai. Be šiuo metu partijai vadovaujančio Gedimino Kirkilo, tarp galimų kandidatų į partijos pirmininkus minimas dabartinis socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Zigmantas Balčytis, buvęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, taip pat - parlamentaras Vytenis Andriukaitis. Teigiama, jog partijos pirmininkas gali būti ir partijos kandidatu į prezidento postą.

Valdančioji Tautos prisikėlimo partija (TPP) į suvažiavimą renkasi vasario 22-ąją. Tuomet partija be naujo Statuto tvirtinimo ir partijos skyrių steigimo, spręs ir dėl kandidatų prezidento rinkimuose. Prezidento posto gali siekti šios partijos pirmininkas Seimo vadovas Arūnas Valinskas.

REKLAMA

Liberalų sąjūdis (LS) dėl dalyvavimo rinkimuose spręs kovo mėnesį šaukiamame suvažiavime. LS pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis neatmeta, kad jo vedama partija rinkimuose pastangas galėtų suvienyti su kitomis liberaliomis jėgomis, pavyzdžiui, Artūro Zuoko vadovaujamais liberalcentristais, ir kartu paremti vieną liberalų kandidatą. Tačiau galimi ir kiti variantai, pavyzdžiui, kad partija kels savo kandidatą.

Liberalų ir centro sąjungos frakcijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Bogušis taip pat neatmeta, kad libcentristai vienys jėgas su kitais liberalais, aiškinęs, kad partija „nieko neatmeta“. Jų suvažiavimas planuojamas antroje vasario pusėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicinė partija „Tvarka ir teisingumas“ jau yra priėmusi sprendimą, jog savo atstovą prezidento rinkimuose kels, kandidatas bus tvirtinamas vasario 8 dieną partijos kongrese.

TT valdyba šiuo metu yra pasiūliusi partijoms skyriams diskutuoti dėl galimų atstovų, taip pat nurodžiusi tris savo siūlomus galimus kandidatus - partijos pirmininko pirmąjį pavaduotoją, parlamentarą Valentiną Mazuronį, pavaduotoją, sostinės merą Juozą Imbrasą bei atsargos brigados generolą Česlovą Jezerską.

Opozicinės Darbo partijos taryba sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose žada paskelbti vasario 10 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų