REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana LEONTJEVA įsitikinusi: jei bus paskelbtas abejotinų valstybinių projektų moratoriumas, bus sustabdytas milžiniškas lėšų švaistymas, - rašo dienraštis „Vakaro žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

- Kaip vertinate pačią moratoriumo idėją?

- Labai teigiamai. Nors kai kurie politikai aiškina, kad reikėjo galvoti anksčiau, priimant šių metų biudžetą, geriau vėliau peržiūrėti projektus negu niekad. Atidus peržiūrėjimas, auditas leistų išvengti biudžeto lėšų švaistymo ir netikslingo panaudojimo. Jei kas sako, kad tai populizmas, tebūnie taip. Tačiau nesvarbu, iš kokių paskatų moratoriumas pasiūlytas, svarbu, kad jis leistų sutaupyti valstybės lėšų.

REKLAMA

- Gal atidus išlaidų peržiūrėjimas taps tradicija ir ateity?

- Taip, ir tuo gera yra moratoriumo idėja. Mūsų institutas jau prieš keletą metų siūlė, kad kiekvienai biudžeto programai kas trejus metus būtų anuliuojamas biudžetas ir lėšų būtinumas turėtų būti pagrįstas iš naujo. Jei toks principas įsigaliotų, tai užtikrintų maksimaliai tikslingą biudžeto lėšų panaudojimą. Tai turėtų būti pastovus procesas, veikiantis ne tik krizės metu.

REKLAMA
REKLAMA

- Kokie dideli valstybės projektai jums yra abejotini?

- Ne tik didžiosios programos kelia abejonių. Kuo mažesnės programos, tuo sunkiau aptikti netikslingą lėšų panaudojimą, nes niekam nesinori ilgai prie jų kabinėtis. Įtartinos yra įvairios verslo paramos, kaimo rėmimo programos, kur dalijamos subsidijos ir iškreipiama konkurencija.

Nuostabą kelia įvairūs infrastruktūros projektai, kur nėra suskaičiuotos sąnaudos ir nauda. Mes siūlome, kad Valstybės investicijų programa būtų suskirstyta rangais pagal būtinumą. Jei matome, kad nesurenkamos biudžeto lėšos, žemesnio rango programų galima atsisakyti. Dabar neaišku: taiso stogą dėl grožio ar taiso todėl, kad jis prakiuręs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai ir kelių priežiūros programoms skirta vos ne 1,5 mlrd. litų. Keista, kad metus iš metų tiek pinigų skiriama. Kodėl tos pačios kelio dalys remontuojamos vos ne kasmet?

Tas padėtų

Artūras ČERNIAUSKAS - Lietuvos profesinių sąjungų pirmininkas:

Moratoriumo paskelbimas padėtų stabilizuoti padėtį Lietuvoje. Mes jam tikrai pritartume. Laikinas projektų vykdymo sustabdymas, kol bus atlikta revizija, padėtų nuspręsti, kurie iš jų tikrai yra tikslingi, kiek lėšų jiems skirti būtina. Aišku, visų projektų ilgam atšaukti negalima, nes sumažėtų darbo vietų. Patikrinus, racionaliausius reikia atnaujinti.

REKLAMA

Reikia audito

Ona JUKNEVIČIENĖ - Europarlamentarė:

Visiškai pritarčiau, kad būtų nustatytas projektų efektyvumas. Negalima taip daryti kaip iki šiol. Manau, galima stabdyti dar nebaigtus projektus.

Panašių variantų daug - ir LEO LT, kuris yra absoliučiai neskaidrus, ir Valdovų rūmai. Juos ir be audito uždaryčiau. Pažiūrėti, kiek „Panevėžio statyba“ ten pasidarė pinigų parodytų, kad Vyriausybė daro konkrečius veiksmus prieš korupciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų