REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Respublikai“ pasiteiravus, ką apie Seimo pirmininko Arūno Valinsko pasiūlymą skelbti moratoriumą daugiausia valstybės biudžetui kainuojančioms programoms, dauguma švietimo srities atstovų sakė, kad tai – racionalus būdas sunkmečiu taupyti valstybės biudžeto lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Filomena Taunytė

Publicistė

Aš visiškai pritariu moratoriumui. Iššvaistomus pinigus galima panaudoti atidarant kaimo mokyklą arba ambulatoriją, kuri buvo uždaryta, ar paleisti autobusą į atokias kaimo vietoves. Yra kur dėti pinigus.

REKLAMA

Skaudu žiūrėti, kaip vaikai po kelias dešimtis kilometrų žiemą tempiami į mokyklas. Sušalę, sušlapę laukia autobuso, jis neatvažiuoja. O iki stotelės reikia eiti po keletą kilometrų. Metas blogas, todėl žmonėms reikia, kad Seimo nariai elgtųsi padoriai. Žmonės džiaugiasi, kai Seimas elgiasi padoriai.

A. Valinskas tokiu siūlymu pataisė savo reputaciją. Siūlymas, mano supratimu, yra labai teisingas ir laiku pateiktas. Pats bjauriausias dalykas - fejerverkas maro metu, kurį padarė per Naujuosius ir kuris kainavo milijonus. Ką reiškia milijonai? Aš pati esu dirbusi administracijoje ir puikiai žinau, kad projektų rengėjams į kišenes nubyra pinigų. Ir daug. Linksminamės, nors šito visai nereikia.

REKLAMA
REKLAMA

Esu kalbėjusi su aktoriais, kurie mato Gintauto Kėvišo pinigų švaistymą. Mato jie, bet tyli. O Seimo pirmininko žingsnį gerbiu. Jis yra teisingas.

Eugenijus Manelis


Vilniaus M.Mažvydo mokyklos direktorius

Aš būčiau už tai, kad būtų patikslinamas biudžetas. Visiškai sustabdyti valstybinių programų gal nereikėtų. Antra vertus, negi mes esame tokia valstybė, kuri turi kontroliuoti kiekvieną žingsnį? Po kontrolierių prie kiekvieno dirbančio reikia turėti? Gyvename tokioje visuomenėje, kurioje visai niekuo nebepasitikime. Bet pavyzdžiai rodo, kad ir negalime pasitikėti. Jie nėra paguodžiantys. Moralę reikia pakeisti. Tiek dirbančių, tiek mokančių mokesčius, tiek valdančių. Šalyje yra didžiulis pasitikėjimo deficitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moratoriumas šiuo metu - gal vis dėlto ir racionalu. Negaliu pasakyti. Nors mane apima neviltis, kai sakoma, kad reikėtų stabdyti, pavyzdžiui, Valdovų rūmų statybą. Juk tai mūsų istorinės atminties dalis. Aš manau, kad reikėtų žmonėms skelbti, kur išleidžiami mokesčių mokėtojų pinigai. Ir klausti jų nuomonės apie valstybinių projektų finansavimą. Galės diskutuoti ir specialistai, ir visuomenė. Dėl dalies renginių sąmatų tikrai reikia pamąstyti.

Aleksas Bružas

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas

Šitas klausimas kiek nutolęs nuo pedagogų. Aš suprantu, kad moratoriumas liečia ir mus, bet mums dabar nuo sausio pirmosios kelia atlyginimus vėl 10 proc. Tai aš nelabai galiu ką ir pasakyt. Žinot, kaip yra: Arūnas Valinskas jaučiasi, lyg stovėtų ant scenos, artisto įpročiai vis dar išlikę. Jis dar ne Seimo pirmininkas, o artistas.

REKLAMA

Nors dėl pačios idėjos mes esame už. Mes visada esame už biudžeto subalansavimą. Ir už atlyginimų subalansavimą. Kad nebūtų didžiulio skirtumo ir didžiulės atskirties. Dabar valstybėje nemažas chaosas. Manau, pradėtus projektus reikia pabaigti, nes įšaldymas gali kainuoti daugiau nei darbų vykdymas. Bet naujų pradėti tikrai nereikia. Nereikia didelių užmojų ir didelių planų. Reikia gyventi pagal dabartines sąlygas. Sudėtinga kalbėti.

Algirdas Gaižutis

Vilniaus pedagoginio universiteto rektorius

Nesu toks intelektualas, kuriam būtinai reikėtų „Vilniaus – Europos kultūros sostinės“ renginių ar stūksančių Valdovų rūmų. Manyčiau, tokiomis sąlygomis, kurias mes įvardijame kaip krizę ar sunkmetį, ir taupyti, ir galvoti, kur išleidžiami valstybės pinigai, reikia labai atidžiai.

REKLAMA

Moratoriumas galėtų įvykti. Reikėtų nusistatyti prioritetus, kas yra svarbiau, kas gali kiek luktelt. Tokie dalykai daromi daugelyje Europos valstybių. Tai nėra lietuviškas išradimas. Jei kalbėtume apie „Vilnių - Europos kultūros sostinę“, tai norėčiau paminėti, kad pernai man teko būti Liverpulyje, kai jam buvo suteiktas Europos kultūros sostinės vardas. Mūsų kultūra - tik šokti ir dainuoti. O Liverpulyje buvo organizuojami renginiai panaudojant valstybės lėšas ir privačias investicijas. Miestas sulaukė per trisdešimt milijonų turistų, atgijo viešbučių ir restoranų verslas. Ekonomika bendradarbiavo su kultūra. Svarbu ne tik pristatyti kultūrą, bet ir sustiprėti ekonomiškai. Šie metai - jau mūsų metai, bet vis dėlto reikia pagalvoti. Aš už moratoriumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džiuljeta Maskuliūnienė

Šiaulių universiteto docentė

Aš sakyčiau, kad į tokius dalykus reikia žiūrėti atsargiai. „Vilniaus - Europos kultūros sostinės“ traukinys jau važiuoja, imt viską ir nukirpt ne taip jau paprasta. Ar nesugrius pati idėja?

Gal užtektų dalinių sprendimų? Užtektų atsisakyti kai kurių programų, kurios visai nėra pamatuotos? Be to, į programas jau investuota daugybė pinigų, tai ar tikslinga dabar kažką stabdyti? Koks mūsų tūkstantmetis be Valdovų rūmų?

Manau, šiuo metu turime tai, ką turime. Reikėjo gerokai pasvarstyti, kai buvo daromi pirmieji sprendimai ir rengiamos programos. Dabar nebe laikas svarstyti, ką daryti su nepabaigiamais projektais. Kelio atgal nebematau. Nemanau, kad ką nors laimėtume ar sutaupytume.

REKLAMA

Rūta Osipavičiūtė

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė

Tiksliai ir visos profesinės sąjungos vardu atsakyti negaliu, nes į šį dalyką nesu įsigilinusi - tik tiek, kiek teko skaityti žiniasklaidoje. Tačiau manau, kad visada naudinga pažiūrėti, ar tikslingai naudojamos valstybės lėšos, ar tikrai reikia visų valstybės vykdomų programų. Taigi ir moratoriumas būtų naudingas.

Kalbėjosi Agnė Vaitasiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų