REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nyderlandų politikas bus teisiamas už rasinės neapykantos kurstymą

Šiandien Amsterdamo apeliacinis teismas paskelbė nuosprendį, jog Nyderlandų parlamento narys, sukūręs provokacinį antiislamišką filmą ir Koraną pavadinęs „fašistų knyga“, turės būti teisiamas už rasinės neapykantos kurstymą.

REKLAMA
REKLAMA

Šis sprendimas, kurio „auka“ yra populistinės dešiniosios „Laisvės“ partijos vadovas Geertas Wildersas, gali rodyti besikeičiantį požiūrį į islamą Nyderlanduose.

REKLAMA

Olandija tradiciškai buvo laikoma labai tolerantiška visuomene. Tačiau 2004 metais, kai filmų kūrėją Theo van Goghą nužudė radikalių pažiūrų musulmonas, tautos požiūris į musulmonus pasikeitė.

G. Wildersas, kurio partija turi 9 atstovus parlamente, populiarumo pasiekė dėl baimės ir pasipiktinimo, nukreipto į imigrantus.

G. Wildersas kalbų pliūpsnį sukėlė 2008 metų kovo mėnesį, kai pristatė savo filmą „Fitna“, o Koraną pavadino smurto manifestu. Filme kartu su rugsėjo 11-osios išpuolio vaizdais cituojamos ištraukos iš Korano.

REKLAMA
REKLAMA

2007 metais G. Wildersas pasiūlė Koraną uždrausti – lygiai taip pat, kaip buvo uždrausta A. Hitlerio „Mein Kampf“.

Šiandien apeliacinis teismas parlamentaro filmą, interviu ir straipsnius pavadino „vienašališkais apibendrinimais, kurie yra tolygūs neapykantos kurstymui“.

Taip pakeistas praėjusiais metais paskelbtas viešojo prokuroro nuosprendis, jog G. Wilderso filmas ir interviu buvo skausmingi, tačiau nenusikalstami.

Olandų žiniasklaidai parlamentaras pareiškė, jog tai yra „juoda diena man ir išraiškos laisvei“.

Teismo teisėjų teigimu, jie pasvėrė G. Wilderso antimusulmonišką retoriką bei jo teisę į išraiškos laisvę ir nusprendė, jog jis nukrypo nuo politikams skirtų normų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų