REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Superkompiuteris, skaičiuojantis, kaip klimato kaita paveiks Didžiąją Britaniją, pats nemažai prisideda prie klimato atšilimo.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad 33 mln. svarų sterlingų (124 mln. litų) kainavęs kompiuteris, pradėsiantis veikti šiais metais, kasmet išskirs 14 tonų anglies dvideginio. Tokį junginio kiekį Britanijoje išskiria 2,4 tūkst. individualių namų.

REKLAMA

Britanijos metrologijos tarnyba, kuri įsigijo superkompiuterį, neseniai paskelbė dramatiškas ateities prognozes. Jie perspėjo: „Jei nebus imtasi priemonių sumažinti klimato atšilimą, 2100 metais pasaulio temperatūros lygis, lyginant su XIX a. temperatūra, pakils 7 laipsnių. Kad taip nenutiktų būtinas skubus anglies dvideginio emisijų mažinimas“.

„The Times“ cituotas Britanijos metrologijos tarnybos Mokslo ir technologijų skyriaus direktorius Alanas Dickinsonas sakė, kad „yra žinoma, jog superkompiuteriai naudoja milžiniškus kiekius energijos. Matome, kad net ir klimato prognozės, kaip ir visi mūsų veiksmai, veikia klimatą. Imsimės priemonių, kaip šią žalą sumažinti“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau A. Dickinsonas tikėjosi, kad superkompiuterio prognozės sumažins Didžiosios Britanijos CO2 emisijas.

„Mūsų kompiuteriai yra svarbiausi įrankiai, su kuriais kovojama prieš klimato atšilimą. Tik jie mums padeda sužinoti, kad jau nebegalime daugiau didinti anglies dvideginio emisijų“, – sakė jis.

Pareigūnas pridūrė, kad naujasis superkompiuteris bus antras pagal galingumą Britanijoje ir pajėgs apsiekti 1 petaFLOP (angl. Floating point Operations Per Second – slankiojo kablelio operacijų per sekundę) ribą. Tokią ribą pasiektų maždaug 100 tūkst. buitinių kompiuterių, kurie turėtų būti 30 kartų galingesni nei dabartiniai.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik faktai:

Britanijos metrologijos tarnybos kompiuteris atliks 125 trilijonus operacijų per sekundę.

Tai Britanijos ekonomikai atneš papildomų 260 mln. svarų sterlingų (980 mln. litų) kasmet.

Kasmet šio kompiuterio prognozės išgelbės 74 žmonių gyvybes.

Šio kompiuterio prognozes leis numatyti orų prognozę 4 dienoms į priekį taip pat tiksliai, kaip prieš 30 metų buvo sudaromos vienos dienos orų prognozės.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų