REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) išvadą, jog koncertinė programa, už kurią mokamas autorinis honoraras, nėra laikytina kūrybine veikla, valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos seniūnas Laimontas Dinius vadina groteskiška.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip tuomet jaučiasi aktorius, vaidinantis Šekspyro dramoje ar solistas, atliekantis „Aidos“ ariją? Komisijos sprendimas, mano asmeniniu vertinimu, yra groteskiškas“, - trečiadienį BNS sakė L. Dinius.

REKLAMA

TPP frakcijos seniūnas pakartojo, jog plenarinių posėdžių metu frakcijos atstovai papildoma veikla neužsiims, tačiau į klausimą, ar koncertinę veiklą bus rekomenduota nutraukti, tiesiai neatsakė.

„Mes elgsimės, kaip numato Lietuvos Respublikos teisės aktai, Konstitucija, Seimo statutas“, - sakė L. Dinius.

Į EPK, prašydamas atsakyti, ar atliekama koncertinė programa, už kurią mokamas autorinis honoraras, laikoma kūrybine veikla, kreipėsi Seimo vadovas. Toks išaiškinimas pasirodė esąs būtinas, kai kai kurie į parlamentą išrinkti pramogų verslo atstovai neatsisakė mokamų koncertų.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucija Seimo nariui draudžia užsiimti papildoma veikla, išskyrus kūrybinę.

Į posėdį pakviestas Lietuvos kompozitorių sąjungos atstovas, kompozitorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas Anatolijus Lapinskas irgi tvirtino, kad koncertinė veikla neturėtų būti laikoma kūrybine.

Per komisijos posėdį trečiadienį kalbėjęs kompozitorių atstovas tvirtino, kad kūrybine veikla siekiama sukurti kokybiškai naują, išskirtinį meno kūrinį, o vadinamųjų „koverių“ (svetimų dainų) atlikimas - tikrai ne išskirtinis kūrinys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ar jų atlikimas yra unikali vertybė? Manau, kad ne. Tas dainavimas, atlikimas yra tam tikra paslauga, tai yra komercinė veikla, be to, norint tokia veikla užsiimti reikia turėti verslo liudijimą. Net vestuvių muzikantai turi verslo liudijimą, kažin, ar Seimo narės turi verslo liudijimą?“ - komisijoje ironizavo A. Lapinskas.

Sausį paaiškėjo, kad Seimo Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos narė Donalda Meiželytė Svilienė gruodžio 22 dieną koncertavo Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ priklausančios Kauno termofikacijos elektrinės bei ją eksploatuojančios bendrovės „Energijos sistemų servisas“ Kalėdų ir Naujų metų proga surengtame vakarėlyje. Be to, politikė privačiame vakarėlyje dalyvavo, kai Seime vyko plenarinis posėdis.

REKLAMA

Parlamentarė pripažino, kad gruodį, remiantis anksčiau pasirašytais kontraktais, dainuoti privačiuose vakarėliuose teko net keliskart.

Gruodžio pradžioje Seimo etikos sargų akiratin buvo patekusi kita TPP narė Ingrida Valinskienė. Ji lapkričio pabaigoje koncertavo privačios bendrovės „Eastcon AG LT“ renginyje sostinės „Siemens“ arenoje. I. Valinskienė koncertavo ir praėjusį savaitgalį, tiesa - nemokamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų