REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvos Prečistenkos gatvės 17-asis namas - Baltasis dvaras - netoli Kremliaus rūmų skęsta gėlėse. Šitaip žmonės pagerbė nužudyto advokato Stanislavo Markelovo ir žurnalistės Anastasijos Baburinos atminimą. Žmogaus teisių gynėjai įsitikinę, kad šios mirtys neatsitiktinės - tai dar vienas valdžios signalas jos priešams.

REKLAMA
REKLAMA

Įspėjimas advokatų bendruomenei

„Už profesinę veiklą Rusijoje dažniausiai žudydavo žurnalistus ir žmogaus teisių gynimo srities aktyvistus. Advokatus šis procesas palietė tik pastaruoju metu. Žinoma, ne kiekvienam advokatui ir ne kiekvienam žurnalistui gresia mirtinas pavojus. Tokie žurnalistai kaip Ana Politkovskaja visada buvo taikinys. O advokatų kaip Stanislavas Markelovas aš daugiau nepažįstu. Todėl jis ir tapo pirmasis. Tai įspėjimas kitiems“, - „Respublikai“ teigė Jurijus Šmidtas, „Jukos“ vadovo Michailo Chodorkovskio gynėjas.

REKLAMA

J. Šmidto nuomone, šis nužudymas - ženklas visiems advokatams, kad Kremlius beveik atvirai pasiryžęs susidoroti su kiekvienu, kas pastoja jam kelią. Kas tapo susidorojimo iniciatoriumi, spręsti sunku. Advokatus žudė ir anksčiau, bet tokio lygio ir toks atsidavęs savo darbui, drąsus ir krištolinės sąžinės žmogus miršta nuo samdomo žudiko kulkos pirmą kartą, įsitikinęs J. Šmidtas.

Vaizdo kameros užfiksavo nužudymo momentą, kas, tyrėjų nuomone, turėtų padėti atskleisti nusikaltimo vykdytojus. Drauge nužudyta Maskvos valstybinio universiteto Žurnalistikos fakulteto studentė ir neetatinė laikraščio „Novaja gazeta“ žurnalistė - A. Baburina. Tądien Maskvoje nušautas ir 20-metis Antonas Stradinovas, vienos iš antifašistinių organizacijų narys, kovojęs su rasistiniais ir nacionalistiniais išpuoliais. Teisėsauga žada tirti visus galimus nusikaltimo motyvus.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes jau žinome, kaip tokios bylos nagrinėjamos. Teisėsauga atrofavosi. Ant teisiamųjų suolo daugiausia atsidurs vykdytojai. Tačiau dažniausiai nutinka taip, kad ten būna net ne vykdytojai, o niekuo dėti žmonės, kuriems bando pripaišyti nusikaltimą“, - tvirtino „Pilietinės paramos“ organizacijos atstovė Svetlana Ganuškina.

Netiki sėkminga baigtimi

„Sunku pasakyti, kas organizavo nužudymą. Abejonių nekyla tik dėl vieno dalyko - kad organizavo viską išgamos, kuriems nepatiko advokato veikla.Aš asmeniškai galiu patvirtinti, kad S. Markelovui ne kartą grasino. Tačiau tai nepadės tyrimui. Žurnalistai, advokatai, žmogaus teisių gynėjai. Visi šių profesijų žmonės, jeigu jie nėra po valdžios sparneliu, supranta, kad yra nuolatiniame pavojuje“, - kalbėjo J. Šmidtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. Šmidto, iki tol nužudyti advokatai vienaip ar kitaip buvo susiję arba su verslu, arba su tam tikromis kriminalinėmis grupuotėmis, kurių interesus tekdavo ginti. S. Markelovas - žmogus, kuris veikė pagal įstatymus, niekada jiems nenusižengdamas, net jeigu tai kenkė jo klientui.

„Tokių vyriškų žmonių kaip jis mūsų korporacijoje aš, atvirai pasakius, daugiau nepažįstu. Jis buvo ne tiek aktyvus, kiek drąsus. Šiandieninėje Rusijoje drąsa mūsų profesijos žmonėms tiesiog būtina, tačiau jos trūksta. Tai deficitas. Kita vertus, profesinės pareigos vykdymas ir drąsa - visuomet pavojus“, - kalbėjo nužudytojo kolega.

REKLAMA

Aukos neatsitiktinės

Kad aukos neatsitiktinės, niekas neabejoja. Opozicinės „Jabloko“ partijos lyderis Sergejus Mitrochinas taip pat linkęs abi žmogžudystes vadinti politinėmis. Kalbėdamas apie S. Markelovą jis primena, kad šis žmogus iki savo mirties sausio 19 d. ne kartą stojo skersai kelio valdžiai.

Jo profesinės veiklos sąraše - Kungajevų, kurių dešimtmetę dukrą Elzą 2000 m. išprievartavo ir nužudė rusų pulkininkas Jurijus Budanovas, byla. Jis taip gynė milicijos valymų aukas Blagoveščenske, atstovavo nukentėjusių nuo nacionalistinių organizacijų antifašistų teisėms, dalyvavo „Chimkų tiesos“ redaktoriaus Michailo Beketovo sumušimo byloje, dirbo Strasbūro teisme.

REKLAMA

„Jis buvo principingas ir tiek griežtas savo darbui, kad turėjo nemažai priešų. Kiekvienas, kas buvo jo priešas teisme, tapdavo priešu gyvenime. Iš kurios pusės šį kartą nuskambėjo šūviai, neaišku, bet aišku, kad viską, kas susiję su Čečėnija, valdžia stengiasi nuslėpti“, - teigė S. Mitrochinas.

Versija tik viena

Į šią žmogžudystę netikėtai jautriai reagavo visuomenė. Nors televizija ir kitos valstybinės masinio informavimo priemonės beveik ignoravo informaciją apie S. Markelovo ir A. Baburinos mirtį ir apsiribojo tik trumpu pranešimu nužudymo dieną, Prečistenkos gatvėje jau antrą dieną būriuojasi minia žmonių. Kadangi visi susirinkusieji netelpa ant šaligatvio, milicija atitvėrė kelią ir sustabdė automobilių judėjimą viena eismo juosta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės deda gėles tiesiai ant grindinio, kur buvo įvykdyta žmogžudystė. Tarp atėjusiųjų pagerbti nužudytųjų atminimo - opozicijos politikas Vladimiras Ryžkovas, vyriausioji žurnalo „The New Times“ redaktorė Jevgenija Albac, Maskvos Helsinkio komiteto, kitų visuomeninių organizacijų atstovai.

„Tai ne pirmas signalas visiems tiems, kurie kovoja už žmonių teises. Visi gyvena nuolatinėje baimėje. Šios mirtys - ženklas, kad Rusijoje nuo šiol visas problemas tarp valdžios ir eilinių gyventojų ruošiamasi spręsti būtent tokiais būdais“, - kalbėjo S. Ganuškina.

Andrius Andriejauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų