REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Partijos „Frontas“ lyderis Algirdas Paleckis vakar spaudai išplatino pranešimą „rėkiančiu“ pavadinimu „Šaudyti į minią įsakė Rasa Juknevičienė?“. Skamba skandalingai. Tačiau tik iki tol, kol paaiškėja visos aplinkybės ir faktai.

REKLAMA
REKLAMA

A. Paleckis tvirtina, kad penktadienio įvykių prie Seimo metu pareigūnai galėjo imtis naudoti jėgą tik gavę įsakymą. Vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui nesant Lietuvoje, jį laikinai pavadavo krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė, kuri, anot „frontininko“, yra „susidorojimo su mitinguotojais kaltininkė“. „Tai patvirtintų ir pats policijos veiksmų braižas, - pranešime cituojamas A. Paleckis, - kuris išsiskyrė isteriškumu, skubotumu ir žmogaus teisių ignoravimu.“

REKLAMA

Portalo „Balsas.lt“ kalbinta ministrė stebėjosi, kad A. Paleckis taip prastai išmano teisinę sistemą. „Keista, kad buvęs Seimo narys net nežino įstatymų, kad esant tokiam atvejui sprendimus priima pareigūnai, esantys įvykio vietoje. Tai yra nustatyta teisės aktais“, - aiškino R. Juknevičienė.

Anot ministrės, ji ketvirtadienį tik pasirašė įsakymą, kad esant reikalui būtų leista naudoti Viešojo saugumo tarnybos (VST) padalinius, tačiau vidaus reikalų ministras R. Palaitis jau buvo aptaręs šį klausimą ir jam pritaręs.

REKLAMA
REKLAMA

„Nekalti“ riaušininkai?

„Frontininkas“ savo pranešime taip pat, kaip ir pirmadienį, žeria priekaištus ir policijai, kuri esą guminėmis kulkomis „aklai“ šaudė į minią. Jo teigimu, „šiais neteisėtais veiksmais buvo kėsintasi į daugelio dėl nieko nekaltų asmenų sveikatą ir galbūt gyvybę“.

Tačiau ar nereikėtų atskirti mitinguotojų nuo riaušininkų? Jau ne vienas politikas teigė, kad penktadienio įvykiuose Vilniuje dalyvavo dvi žmonių grupės: tie, kurie atėjo dalyvauti taikiame sankcionuotame mitinge, ir tie, kurie buvo nuo pat pradžių pasiryžę chuliganiškiems veiksmams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Juknevičienės nuomone,  pastarųjų veiksmai buvo tokie, kad į juos reikėjo reaguoti ir reaguoti galbūt net anksčiau. „Jeigu žmonės ateina į mitingą atsinešdami dar Rusijos milicijos laikų ašarinių dujų, kurios yra nervus paralyžiuojančios, tai įsivaizduokit, kam jie tą daro. Ar jie ateina tik taikiai pareikšti savo nuomonę, jei dujų „Čeriomucha“ atsineša į mitingą?“ - kalbėjo ministrė portalui.

Tokios pat nuomonės yra ne tik politikai – socialiniame tinkle „Facebook“ po penktadienio įvykių buvo sukurta grupė „Ačiū Lietuvos Policijai už darbą riaušėse prieš budulius“, kuriai priklauso jau beveik 2 tūkstančiai žmonių. Jos iniciatoriai dėkoja „Lietuvos Policijai ir kitiems sargams, kad sausio 16 d. budulių riaušėse dirbo, nesvarbu, kokias algas jie begautų, bet išvaikė debilų gaują su akmenimis, lazdomis ir Molotovo kokteiliais“.

REKLAMA

Pasak ministrės R. Juknevičienės, vakar Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje buvo išdėstyta visa įvykių chronologija: pareigūnai priėmė sprendimą išvesti prie Seimo rūmų buvusius VST padalinius tuomet, kai buvo panaudotos dujos „Čeriomucha“ ir 80 policijos pareigūnų buvo paveikti šitų nuodingų medžiagų.

VSD vadovas prieš riaušes: būkit ramūs, nieko nebus

Paklausta, ką daryti, kad Vilniuje planuojamas mitingas vasario pradžioje vėl nepratrūktų smurtu, R. Juknevičienė teigė, kad pasiūlymų iš Ekstremalių situacijų komisijos prie Vidaus reikalų ministerijos nebus gana – reikia ir politinių veiksmų, t. y. pradėti dialogą. „Aš tikiu žmonėmis, kurie nori kalbėtis“, - portalui „Balsas.lt“ sakė ministrė.

REKLAMA

Visgi ji perspėjo, kad sugebėjimas išvengti riaušių priklauso ir nuo to, kokios jėgos stovi už tokių įvykių. „Jeigu už tų riaušių stovi iniciatoriai, kurie nori smurto, ir žmonės, kurie nori tokių įvykių iki prezidento rinkimų bei siekia nuversti dabartinę valdžią... Jeigu už to stovi kokios nors jėgos, kurios jaučia, kad valstybė ims tvarkyti energetikos reikalus, o nebe energetikos klanai ir oligarchai tvarkys valstybę, tai žinoma, tada matysim jau daug organizuotų dalykų, kuriuos matėme penktadienį“, - kalbėjo R. Juknevičienė.

Beje, daug pasakantis faktas šioje istorijoje – Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas neįspėjo nei vidaus reikalų ministro, nei jį laikinai pavadavusios R. Juknevičienės, kad mitingo metu galima tikėtis riaušių. R. Juknevičienės žiniomis, dar prieš R. Palaičiui išvykstant į Briuselį, VSD vadovas tepasakė „ramiai vyk. Nėra jokių duomenų (apie galimas riaušes – aut.)“. Belieka tikėtis, kad jei vasarį vyks dar vienas mitingas, VSD turės daugiau duomenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų