REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugėja įrodymų, kad Izraelis prieš civilius naudojo baltojo fosforo bombas

Gazos ruože bent jau laikinai įsivyravo paliaubos, tačiau keturiolikametis Mahmoudas Mattaras niekada nebeišvys į jo gimtuosius namus Jabalijoje grįžusios ramybės. Berniukas, kuris neteko regėjimo ir patyrė daugybinius viso kūno nudegimus, be sąmonės guli Kairo priemiestyje esančioje šeicho Zayido ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA

Berniukas nukentėjo sausio 6 dieną per Izraelio kariuomenės oro antskrydį. Berniukas niekada nebematys, o gydytojai teigia, kad to priežastis – Izraelio panaudotos baltojo fosforo bombos. Tiesa, Izraelis iki šiol kategoriškai neigia naudojęs šį draudžiamą ginklą.  

REKLAMA

Tačiau dabar Izraelio kariuomenės atstovai nebėra tokie kategoriški ir teigia, kad visi Gazos ruože naudoti ginklai buvo naudojami nepažeidžiant tarptautinės teisės normų. Priminsime, kad baltojo fosforo bombas galima naudoti tik kaip dūmų uždangą, tačiau jų negalima mėtyti gausiai civilių gyvenamose vietovėse, nes šios bombos gali sukelti milžiniškus odos nudegimus. Bombos naudojimas civilių gyvenamose vietovėse uždraustas 1980 metais Ženevos konvencijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Dienraštis „The Times“ teigia atskleidęs dešimtis incidentų, kai civiliai nukentėjo nuo Izraelio baltojo fosforo bombų. Praėjusią savaitę JT atstovai teigė, kad į jų būstinę pataikė būtent Izraelio paleista baltojo fosforo bomba.

„Amnesty International“ teigia turinti įrodymų, kad šios bombos buvo naudojamos tankiai gyvenamose Gazos miesto dalyse ir Gazos ruožo šiaurėje. Nukentėjusius palestiniečius gydantys Egipto daktarai neleidžia žurnalistams patekti į ligonines ir viešai nekomentuoja sužeidimų pobūdžio, tačiau privačiai pripažįsta, kad jiems pristatyta labai daug nukentėjusiųjų būtent nuo baltojo fosforo bombų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų