REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Seime toliau vyko arši diskusija dėl parlamentarų atlyginimo susimažinimo. Po ilgų diskusijų ir skirtingą mažinimo procentą numatančių pasiūlymų Seimas galiausiai nusprendė 18 proc. susimažinti darbo užmokestį. Šiai iniciatyvai pritarė 113 parlamentarų, dar du Seimo nariai susilaikė. Mažesnius atlyginimus Seimo nariai gaus jau vasarį.

REKLAMA
REKLAMA

Klausimą atidėjo

Atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo sausio 15 d. išaiškinimą, kad parlamentas gali susimažinti atlyginimus sau, jei valstybėje susiklosto ypač sudėtinga finansinė padėtis, buvo siūloma vis dėlto susimažinti algas.

REKLAMA

Projektą pristatęs liberalas Kęstutis Glaveckas pabrėžė, kad iki 2009 m. sausio pirmos dienos parlamentaro atlyginimas, atskaičius mokesčius, siekė daugiau nei 10 300 litų, nuo metų pradžios – daugiau kaip 8 000, o priėmus siūlomas įstatymų pataisas, mažėtų iki maždaug  7 000 litų.

Anot K. Glavecko, biudžetas dėl to sutaupytų per  2 200 000 litų.

Opozicinės Socialdemokratų partijos lyderis Gediminas Kirkilas siūlė daryti pertrauką ir liautis skubėjus bei parengti realius ir išbaigtus įstatymų projektus. Seimas balsų dauguma sutiko nukelti svarstymą į vakarinį posėdį.

REKLAMA
REKLAMA

Pusės algos atsirėžti nepanoro

Po pertraukos surinkusiems Seimo nariams K. Glaveckas paaiškino, kad siūloma atlyginimus susimažinti ne 15, kaip buvo manoma anksčiau, bet 18 procentų. Tačiau tai nebuvo vienintelis pasiūlymas. Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas pateikė alternatyvą. Jis pasiūlė atlyginimus susimažinti perpus. Pasak jo, 50 proc. susimažinę atlyginimus, parlamentarai susidurs su didesniais finansiniais sunkumais, tačiau kartu galės geriau suprasti eilinius gyventojus, kurie priversti išgyventi su dar mažesnėmis pajamomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis pasiūlymas susilaukė tik nedidelės Seimo narių grupės narių paramos. Jam pritarė Darbo partijos narė Loreta Graužinienė, Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas, iš dalies pritarė socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis. Tačiau galiausiai 36 Seimo nariams balsavus už, 15 – prieš, o dar 50 susilaikius, pasiūlymas buvo atmestas.

Tomas Čyvas, Vitalija Kolisova

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų