REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Somalio gyventojas Yassinas Dheere, prieš penkerius metus įsijungęs į piratų gretas, papasakojo žurnalistams, ką reiškia užsiimti kriminaline veikla, kai žlugus centrinei valdžiai nebeliko jokios pakrantės kontrolės.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš buvau priverstas imtis piratavimo, grobti užsienio laivus po to, kai šalyje žlugo centrinė valdžia. Niekas nebekontroliavo šalies pajūrio zonos, mes negalėjome laisvai žvejoti, nes šalia Somalio krantų tralu žvejojantys laivų savininkai naikindavo mūsų valtis. Būtent tai privertė mus tapti piratais“, - naujienų agentūrai „Reuters“ sakė nacionaliniais rūbais vilkintis ir automatu „Kalašnikov“ ginkluotas piratas.

REKLAMA

„Aš gimiau Eylo mieste. Anksčiau buvau žvejys“, - teigė Y. Dheere. Piratas prisipažino pirmą kartą dalyvavęs grobiant laivą 2003 metais. „Tai buvo arabiškas laivas su 18 įgulos narių. Būtent šis laivais anksčiau buvo nuniokojęs mūsų žvejybines valtis. Mes naktį iš visų pusių apsupome laivą, tačiau nežinojome, kaip naudotis jo modernia įranga, todėl nusprendėme paprasčiausiai užgrobti laivą“, – pirmąjį puolimą prisiminė Y. Dheere.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tą kartą užgrobtą laivą ir į nelaisvę paimtą įgulą piratai laikė dvi savaites, o po to gavo 50 tūkst. JAV dolerių išpirką. Tuo metu piratams tai buvo didelė suma. Lengvas grobis paskatinto piratus dar labiau įsitraukti į šią veiklą. Piratas pripažino, kad toks laimikis tik padidino jų apetitą.

„Mes nežinojome, ką daryti, jaudinomės dėl to, kas mūsų laukia ateityje. Du mano buvę kolegos atsisakė šios veiklos, nes buvo smarkiai įbauginti“, – paaiškino Y. Dheere.

Piratas papasakojo ir apie sunkumus, su kuriais jam tenka susidurti. Pavyzdžiui, vieną sykį, kai jie šnipinėjo laivą, į juos ėmė šaudyti amerikiečių karinis laivas. Keli piratai buvo sučiupti, tačiau Y. Dheere ir keliems kitiems jo bičiuliams pavyko pasprukti greitaeigėmis valtimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, šiandien Y. Dheere pats nebedalyvauja grobiant laivus. Tam jis turi visą nusikalstamą grupuotę, kurią pats ir finansuoja. Jis pripažįsta, kad piratavimas dabar įgauna naują formą, keičiasi grobimo taktika ir strategija.

„Mūsų piratavimo zona iš Adeno įlankos persikėlė į visą Indijos vandenyną, pradėjome taikyti naujus užpuolimo metodus, įsigijome modernesnių ginklų, įskaitant GPS“, - sakė piratas.

„Jei JT suteiks įgaliojimus pradėti karinę operaciją prieš piratus sausumoje, t. y. pačiame Somalyje, taikių ir nekaltų šalies gyventojų aukų išvengti nepavyks. Kareiviai nesugebės mūsų atskirti nuo eilinių gyventojų, nes iš išvaizdos mes atrodome vienodai. Piratavimas nesiliaus tol, kol mes neturėsime centralizuotos valdžios.

REKLAMA

Tarptautinio jūros biuro duomenimis, 2008 m. antpuolių prieš tarptautinius laivus netoli Somalio krantų ir Adeno įlankoje skaičius išaugo beveik 200 procentų. Iš viso užfiksuota 111 atvejų. Pasak tarptautinio jūrų biuro, visame pasaulyje tokių antpuolių padaugėjo iki 293 – jų skaičius išaugo 11 procentų. Šiuo metu su Somalio piratais Adeno įlankoje kovoja 16 šalių kontingentas, į kurį įeina NATO ir ES šalys.  

2008 m. Somalio piratai užgrobė 42 laivus su 815 įgulos narių. Šiuo metu jų nelaisvėje vis dar yra 13 laivų ir 242 įgulos nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų