REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius bei ūkio ministras Dainius Kreivys vakar susitiko su prezidentu Valdu Adamkumi, kurį ministrai bandė įtikinti, kad Lietuva bus šiltesnė ir geresnė, jei Vyriausybei bus leista įsteigti Energetikos ministeriją.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Valdas Adamkus susitikimo metu norėjo sužinoti, kokios bus naujai steigiamos Energetikos ministerijos funkcijos ir kiek reikės papildomų išlaidų, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Premjero priminimai

Premjeras A. Kubilius apgailestavo, kad svarbiausių energetikos projektų realizavimas šiuo metu nekelia optimizmo. „Pagrindinis klausimas, ar Vyriausybė turi atitinkamai sutvarkytą institucinį instrumentą, kuris mums leistų efektyviau tvarkyti energetikos reikalus, negu jie buvo tvarkomi iki šiol“, - dėstė A. Kubilius.

Premjeras priminė, kad jau Vyriausybės programoje buvo aiškiai parašyta, kad bus kuriama nauja ministerija, kuri nereikalaus valstybės biudžeto bei biurokratinio aparato didinimo. Vakar prezidentui buvo pristatyti visi parengiamieji darbai šiam planui vykdyti.

REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius dar kartą nepatingėjo visiems priminti, kad Energetikos ministerijos steigimas nekainuos nė vieno papildomo lito ar valstybės tarnybos etato. „2008 m. darbo užmokesčio fondas Ūkio ministerijoje buvo 16 mln. 328 tūkst. litų, Gedimino Kirkilo Vyriausybė buvo numačiusi Ūkio ministerijai be jokių Energetikos ministerijų užmokesčio fondą padidinti iki 17 mln. 816 tūkst. litų, - skaičiavo premjeras. - Mes sumažinome užmokesčio fondą iki 15 mln. 292 tūkst. litų. Šį fondą padalijome į dvi dalis. Energetikos ministerijai numatoma 2 mln. 217 tūkst. litų, o Ūkio ministerijai 13 mln. 65 tūkst. litų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, Energetikos ministerijos įkūrimas ilgalaike prasme gali leisti sutaupyti milžiniškas valstybės ir žmonių lėšas.

Per trumpa diena


Premjeras teigė girdįs daug žmonių, kurie susirūpinę klausia, ar ši Vyriausybė bus pajėgi atlaikyti energetikų „bandymus torpeduoti“ Vyriausybės pastangas įvesti tvarką energetikos reikaluose, tiek, kiek tai priklauso nuo valstybės ir valdžios. „Mes matome pastangas stabdyti Vyriausybės veiklą energetikos reikaluose ir čia visų mūsų atsakomybė yra labai aiški. Energetika turi tarnauti žmonėms, o ją valdyti turi valstybė“, - tvirtino A. Kubilius.

REKLAMA

Ūkio ministras D. Kreivys sakė prezidentui pareiškęs aiškią savo nuomonę: Energetikos ministerija turi būti. „Naujosios ministerijos žinioje bus sprendimai, kurie turės milžinišką įtaką, kokie bus elektros ir šilumos tarifai Lietuvos žmonėms ateityje, - tikino ministras. - Sukoncentravus visą dėmesį į energetikos valdymą Energetikos ministerijoje, atsilaisvintų Ūkio ministro rankos vykdyti aktyvesnę ekonominę politiką, formuoti aktyvesnius ekonominius stimuliavimo paketus, daugiau dėmesio skirti investicijų pritraukimui“.

REKLAMA

D. Kreivio teigimu, Ūkio ministerijai dirbti abiem kryptimis vienu metu yra per sunku. „Diena turi tam tikrą valandų skaičių ir logiška būtų krūvį padalyti“, - savo įžvalgumu ir viltimi dalijosi ministras.

Bulgarijos likimo išvengsime

„Pigesnė elektra, šiluma bei mažesnė korupcija energetikos srityje, - naujos ministerijos siekius vardino D. Kreivys. - Tai yra didesnė tikimybė, kad Lietuva nesušals, kaip dabar šąla Bulgarija ir kitos Pietų Europos šalys“.

Naujoji ministerija galės kištis į elektrą generuojančių valstybinių įmonių darbą, nes elektros tarifas priklauso būtent nuo jų. „Jeigu Energetikos ministerija būtų buvusi anksčiau, manau, elektros energija Elektrėnų elektrinėje dabar būtų perpus pigesnė“, - teigė D. Kreivys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Kreivys paminėjo, kad yra numatyta, kad Energetikos ministerijoje dirbs 65 žmonės. „Šie etatai bus užpildyti palaipsniui. Metų pradžioje numatomi 22 etatai“, - akcentavo ūkio ministras. Jis negalėjo tiksliai pasakyti, kas galės pretenduoti į naujus etatus. Tai, greičiausiai, bus leidžiama spręsti energetikos ministrui.

Mantas Stankevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų