REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koncernui „Gazprom“ nurodyta pradėti dujų tranzitą į Europą per Ukrainos teritoriją visomis kryptimis, pareiškė Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, kai „Gazprom“ ir Ukrainos dujų bendrovės „Naftogaz“ vadovai, dalyvaujant Rusijos ir Ukrainos premjerams, pasirašė dujų pirkimo ir pardavimo sutartį 2009-2019 m. laikotarpiui.

REKLAMA
REKLAMA

„Gazprom“ gavo nurodymus pradėti dujų tranzitą visomis kryptimis“, - sakė V. Putinas. – „Gazprom“ imsis visų tam būtinų veiksmų. Tikimės, kad ir Ukrainos partneriai operatyviai atkurs savo dujų transportavimo sistemą“, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Pasak Ukrainos ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko, dalyvavusios derybose su Rusijos premjeru, sudaryta sutartis leis ateityje išvengti sunkumų dėl dujų tiekimo ir tranzito, o kuro kainos nustatymo procesas bus prognozuojamas.

Kaip pabrėžė J. Tymošenko, Ukraina atnaujins dujų transportavimą Europai, kai tik „Gazprom“ ims pumpuoti kurą į dujų transportavimo sistemą. „Ukraina nieko nevilkins“, - patikino ji.

Tuo tarpu V. Putinas pareiškė, kad su Ukraina pasirašyta sutartis nereikalauja papildomos tranzito kontrolės.

REKLAMA
REKLAMA

Sužlugdyti V. Putino ir J. Tymošenko susitarimą galėjo Ukrainos Prezidentūra. Ukrainos vadovo Viktoro Juščenkos patarėjas energetikos saugumo klausimais Bogdanas Sokolovskis buvo pareiškęs, kad Rusija ir Ukraina turi pereiti prie dujų ir jų tranzito rinkos kainos vienu metu, o iki tol naudotis sinchroninių nuolaidų sistema.

Europos vartotojai negauna rusiškų dujų nuo 2009 m. sausio 7 d., kai „Gazprom“ nutraukė kuro tiekimą į dujotiekių eksporto sistemas. Sausio 13 d. dujų pumpavimas buvo atnaujintas, bet Ukraina atsisakė jas transportuoti dėl, pasak jos, techninių sunkumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad išspręstų dujų konfliktą, Rusija ir Ukraina sausio 17 d. surengė viršūnių susitikimą. Buvo nuspręsta, kad „Gazprom“ pardavinės bendrovei „Naftogaz Ukrainy“ dujas be tarpininko „RosUkrEnergo“ pirmą kartą per pastaruosius 10 m. Be to, Ukraina sutiko pirkti rusiškas dujas po 360 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Dujų konfliktas sukėlė tikrą energetikos krizę kai kuriose Rytų Europos šalyse. Vakar Graikija pradėjo transportuoti dujas Bulgarijai, išgyvenančiai didelį dujų trūkumą. Tikimasi, kad Bulgarijos vartotojams bus pristatyta 2,5 mln. kubinių metrų dujų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų