REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius sutinka Europos Komisijos prognozėmis apie Lietuvos artimiausiais metais laukiančią recesiją ir lėčiau nei vidutiniškai Europoje atsigaunantį ūkį.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra akivaizdus faktas, manęs nestebina tokios prognozės. Iš savo patirties žinau, kad visose trijose Baltijos valstybėse procesai vyksta labai panašūs, ar tai būtų krizės, ar tai būtų pakilimai, su vienu mūsų ypatumu – visi procesai pas mus įvyksta šiek tiek vėliau, mes vėliau pradėjome kristi į dabartinę duobę, ir galiu spėti, kad vėliau šiek tiek iš jos išeisime“, – žurnalistams pirmadienį teigė premjeras.

REKLAMA

Anot jo, tai lemia daugelis objektyvių ekonominių procesų.

„Mes lauksime oficialių mūsų institucijų prognozių, pradedam ir 2010 metų biudžeto prognozavimą. Mes šalia visų kitų

galime turėti dar ir nemažų energetinių išbandymų šių metų pabaigoje, kurie gali lemti bendrą ekonominę situaciją“, – aiškino A. Kubilius.

Europos Komisija prognozuoja, kad pastaraisiais metais sparčiai augusios Lietuvos ekonomikos laukia recesija: šiemet šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažės 4 proc., o 2010 metais – dar 2,6 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį paskelbtose naujausios Europos Sąjungos (ES) prognozėse teigiama, pernai Lietuvos ekonomikos augimas siekė 3,4 procento.

„Europos Komisija tikisi, kad naujos Lietuvos Vyriausybės veiksmai leis sutrumpinti recesiją Lietuvoje ir 2010 metais, net esant tolesniam ekonomikos smukimui, šalies padėtis bus geresnė“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė už ekonomiką ir pinigų reikalus atsakingas Komisijos narys Joaquinas Almunia (Choakinas Almunija).

Jo teigimu, bendrai Lietuvos ūkis pradės atsigauti beveik metais vėliau nei vidutiniškai Europos Sąjungoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad vidutinė metinė infliacija Lietuvoje, kuri pernai siekė 11,1 proc., šiemet sumažės iki 5,6 proc., o 2010-aisiais – iki 4,8 procento. Lietuvos einamosios sąskaitos deficitas šiemet turėtų sudaryti 7 proc. BVP, o kitąmet – 7,6 proc. BVP.

EK vertinimu, privatus vartojimas Lietuvoje šiemet sumažės 5,4 proc., o 2010 metais – 1,9 procento. Valstybinio sektoriaus vartojimas turėtų sumažėti atitinkamai 4,7 proc. ir 1,5 procento.

Lietuvos eksportas šiemet turėtų smuktelėti 1,2 proc., tačiau 2010-aisiais padidėti 2,9 proc., o importas – atitinkamai sumažėti 6,4 proc. ir padidėti 3,6 procento.

REKLAMA

Nedarbo lygis Lietuvoje, pernai siekęs 5,4 proc., šiemet turėtų šoktelėti iki 8,8 proc., o kitąmet – iki 10,2 procento.

Šalies biudžeto fiskalinis deficitas pernai siekė 2,9 proc., šiemet padidės iki 3 proc., o 2010-aisiais – iki 3,4 proc., prognozuoja Europos Komisija.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų