REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Muzika dviems

Reta pjesė rašoma net dvidešimt metų. Būtent tiek garsi prancūzų rašytoja Marguerite Duras kūrė pjesę „Muzika 2“.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių atsirado pjesė „Muzika“, kurią Duras parašė Britų televizijos užsakymu septintajame dešimtmetyje. Po dvidešimties metų ji sukūrė antrąją pjesės dalį ir visą kūrinį pavadino „Muzika 2“. „Dvidešimt metų mane persekiojo nuo bemiegės nakties nuovargio trūkčiojantys balsai. Ar Jis ir Ji apsaugos savo pirmąją jaunystės meilę?“ – sakė rašytoja.

REKLAMA

Viena iškiliausių prancūzų pokario kultūros asmenybių Marguerite Duras ne tik sukūrė daugiau kaip septyniasdešimt romanų, bet kartu rašė kinui, teatrui ir dar pati režisavo. Duras kūryboje teatras, kinas ir literatūra yra neatsiejamai susiję, o jos rašymo stilius paskatino ne vien prancūzų, bet europietiškos literatūros atsinaujinimą septintajame dešimtmetyje.

Duras labiausiai išgarsino kino filmas „Hirosima – mano meilė“, už kurio scenarijų ji pelnė „Oskaro“ apdovanojimą ir romanas „Meilužis“, apdovanotas Gonkuro (Goncourt) prizu. Pagal Duras kūrybą yra pastatyta daugybė spektaklių ir filmų. Tarp jų autorių buvo garsūs XX amžiaus pabaigos režisieriai Alainas Resnais ir Peteris Brookas, kuriems Duras rašymo technika padarė nemažą įtaką. O būtent – rašytojos sugebėjimas minimaliomis priemonėmis atskleisti šiuolaikinio žmogaus vidinį pasaulį ir surasti naują pasakojimo būdą, kuris skaitytoją arba žiūrovą paverstų pasakojamos istorijos sąjungininku. Adekvačiai perteikti jį teatro arba kino kalba yra tikras iššūkis.       

REKLAMA
REKLAMA

Vienoje labiausiai jaudinančių Marguerite Duras pjesių „Muzika 2“ vaizduojamas dviejų vienas kitą mylėjusių ir išsiskyrusių žmonių susitikimas to paties viešbučio, kur praėjo gražiausi jų bendro gyvenimo metai, hole. Abu buvę įsimylėjėliai po skyrybų „netyčia“ atvyksta į tą pačią vietą paskutinį kartą pamatyti vienas kitą. Jų susitikimas naktį, per kurią abu iš naujo atranda ir  pamilsta vienas kitą...  

Spektaklio „Muzika 2“ premjerą praėjusių metų pabaigoje išleido „Audronio Liugos produkcija“. Spektaklį kūrė aktoriai Povilas Budrys, Viktorija Kuodytė ir režisieriaus vaidmenyje debiutavęs Audronis Liuga. „Aktorius Viktoriją Kuodytę ir Povilą Budrį pažįstu iš Eimunto Nekrošiaus spektaklių. Abu jie – asmenybės šiandieniame lietuvių teatre. Įsiminė jų duetas Gintaro Varno režisuotame spektaklyje „Nusiaubta šalis“. Spektaklis gyvavo neilgai, o Lanseloto ir Gineverės istorijai reikėjo tęsinio. Tam pasitaikė tinkama pjesė – Marguerite Duras „Muzika 2“ – Teigia spektaklio režisierius ir prodiuseris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spektaklis „Muzika 2“ vaidinamas neįprastoje erdvėje – Eimunto Nekrošiaus teatro studijos „Meno fortas“ palėpėje. Jis čia gimė ir suaugo su šia erdve. Žiūrovas pakviečiamas į ankštą medžiu kvepiančią palėpę, kur nėra jokių dekoracijų, tik vienas kitas čia pat esantis baldas ir truputis šviesos. Aktorių ir žiūrovų neskiria scenos rampa. Spektaklis gimsta nejučia ir žiūrovas tampa tarytum tikro gyvenimiško įvykio liudininku.

Anot spektaklį jau spėjusios įvertinti kritikos, aktorių vaidybos dėka tuščia „Meno forto“ erdvė „tampa Pietų Prancūzijos viešbučio salonu“, kur „atvėsę jausmai įsiūbuoja žiūrovų atmintį“. „Svarbiausia, kas imponuoja „Muzikos 2“ spektaklyje, - aktorių sugebėjimas sukurti savo herojus jų nesubanalinant, išsaugojant vos jaučiamą atstumą ir užpildant jį ne vien tikroviškumu ar žmogiška patirtimi, bet meistriškumu.“ – rašė savaitraštis „7 meno dienos“.   

REKLAMA

Spektaklis „Muzika 2“ – tai bandymas įsiklausyti į aktoriaus vidinę muziką. Tai – jausmų ir minčių tiesos paieškos, mezgant intymų dialogą su savimi, partneriu ir žiūrovu. Aktoriai yra šalia žiūrovų, o jų vaidmenys – tai gyvenimo atspindžiai, nušviečiantys trumpą susitikimą.

Spektaklis „Muzika 2“ rodomas sausio 23, 24 d. „Meno forte“ Vilniuje ir vasario 1 d. Kauno dramos teatre. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų